«Η αυτοδυναμία προϋποθέτει την ευρυχωρία. Καλούμε όλους εκείνους που δεν έχουν κομματικές παρωπίδες και ζητούν σιγουριά, ασφάλεια και πρόοδο να συνταχθούν μαζί μας», λέει ο Γιώργος Γεωργαντάς με το μακρύ ταξίδι από το Κιλκίς και τη μάχιμη δικηγορία στην Αθήνα και την ενεργό πολιτική σε καίριες θέσεις, όπως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου τον βρίσκουμε να εργάζεται για την ολοκλήρωση των στόχων αυτής της κυβερνητικής θητείας, προσβλέποντας με αισιοδοξία και σε μια δεύτερη μετά τις επικείμενες εκλογές.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Εάν το κόμμα σας δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, υπό ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με άλλο κόμμα και ποιο; Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στο «βέτο» για το πρόσωπο του πρωθυπουργού…

Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για αποτελεσματικές και σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα. Αυτό που ενδιαφέρει την παράταξή μας είναι να προσέλθει ο κόσμος να ψηφίσει και να καταλάβει ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη κάλπη.

Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η αυτοδυναμία δεν είναι κομματικός, αλλά εθνικός αυτοσκοπός. Και για τον λόγο αυτόν θυμίζουμε στους πολίτες ότι η αυτοδυναμία προϋποθέτει την ευρυχωρία. Ετσι πετύχαμε να κερδίσουμε τον Ιούλιο του 2019. Καλούμε όλους εκείνους που δεν έχουν κομματικές παρωπίδες και ζητούν σιγουριά, ασφάλεια και πρόοδο να συνταχθούν μαζί μας.

Οσο για τον κ. Ανδρουλάκη, φαίνεται να μην έχει πάρει μαθήματα από την Ιστορία και ακολουθεί έναν λάθος δρόμο με μισόλογα και «άγνωστους Χ». Αυτός ο δρόμος δεν θα οδηγήσει πουθενά. Πρωθυπουργός είναι πάντα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για το θέμα του «μπλόκου» στο κόμμα Κασιδιάρη και ταυτόχρονα χαρακτηρίζει τη ΝΔ «χορηγό» της Ακροδεξιάς. Πώς απαντάτε;

Μόνο να γελάσει μπορεί κανείς ακούγοντας τα επιχειρήματα αυτών οι οποίοι αποτέλεσαν τη «δημοκρατική εξαίρεση» του τόπου, καθώς απέχοντας από την ψηφοφορία όσον αφορά στις ρυθμίσεις για να θωρακιστεί η Βουλή από ακροδεξιά μορφώματα έκλεισαν το μάτι στη Χρυσή Αυγή.

Είναι αυτοί οι οποίοι έκαναν σύνθημά τους το «Δικαιοσύνη παντού», ενώ ταυτόχρονα την περιφρονούν. Είναι αυτοί που έχουν στα ψηφοδέλτιά τους αμετάκλητα καταδικασμένους πρώην υπουργούς για παράβαση καθήκοντος, όπως τον κ. Νίκο Παππά. Είναι αυτοί που, να σας θυμίσω, δεσμεύονταν μέχρι πρόσφατα σε κομματικές συγκεντρώσεις τους ότι αν έρθουν στην κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που θα κάνουν θα είναι να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας.

Λένε εκείνοι εμάς χορηγούς της Ακροδεξιάς; Που κυνηγήσαμε ανελέητα και στείλαμε στη Δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή;

 

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Για μένα το διακύβευμα κρύβεται σε δύο λέξεις: Μέλλον ή παρελθόν. Το μέλλον είναι με μια νέα τετραετία για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με ανάπτυξη, με καλύτερους μισθούς, με καλύτερη υγεία, με θωρακισμένα σύνορα και έως το τέλος του χρόνου με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Και για να μη νομίζει κανείς ότι όλα όσα λέμε είναι μόνο ωραία λόγια, να θυμίσω, για παράδειγμα, ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν στήριξε τους αγρότες όσο η δική μας. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αυξήσεις στις συντάξεις. Η δική μας κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατομμυρίων. Αυτό δεν έτυχε. Είναι αποτέλεσμα σωστών πολιτικών.

Αν κάποιος επιλέξει το παρελθόν, θα βρεθεί και πάλι μπροστά σε σκληρούς και άδικους φόρους, σε κλειστές τράπεζες, ίσως και σε νέο μνημόνιο. Με τα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας με ένα πακέτο 45 δισ. ευρώ, μόνο δεινά μπορούν να βρουν την οικονομία μας.

 

Κάνοντας απολογισμό της θητείας σας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρείτε, εν μέσω της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας λόγω του πολέμου, ότι ο αγροκτηνοτροφικός τομέας στηρίχθηκε όσο έπρεπε;

Στη διάρκεια αυτής της τετραετίας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ξεκίνησαν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν για να εκσυγχρονιστεί συνολικά ο πρωτογενής τομέας.

Για να σας μιλήσω με στοιχεία, να σας πω ότι το σύνολο των αποζημιώσεων, οι οποίες πληρώθηκαν την περίοδο 2020-2023 από τον ΕΛΓΑ, είναι ύψους 957.191.804,50 ευρώ. Μιλάμε για σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα να σας θυμίσω τα φορολογικά κίνητρα για όσους συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, την πολύ σημαντική επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, την αναστολή του φόρου επιτηδεύματος στις έκτακτες ενισχύσεις.

Είναι ένα συνολικό πρόγραμμα ενισχύσεων το οποίο προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Να σας θυμίσω επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών δικτύων στη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια. Και για να σας πω γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν, για μένα ένα μεγάλο στοίχημα είναι η κατάρτιση των αγροτών μας ώστε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών που υπάρχουν στη διάθεση των αγροτών μας.

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες του Κιλκίς εν όψει της κάλπης της 21ης Μαΐου;

Το Κιλκίς είναι ο τόπος όπου γεννήθηκα και αγαπώ, που ξέρω την κάθε σπιθαμή του, όπου κατοικεί η οικογένειά μου. Εκτός από υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είμαι και εκπρόσωπος του λαού του Κιλκίς στην κεντρική διοίκηση. Και θέλω ο τόπος μου να αναπτύσσεται και να προοδεύει.

Και κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό και θα συνεχίσω να το κάνω. Θέλω να σας πω ότι οι πολίτες του Κιλκίς με τους οποίους μιλώ καθημερινά ξέρουν ότι ακούω τις ανάγκες τους και δίνω λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Στην περιοχή γίνονται μικρά και μεγάλα έργα και αυτό που ζητάω είναι να με τιμήσουν με την ψήφο τους για ακόμα μια φορά για να υλοποιήσω το όραμά μου για ένα Κιλκίς της ευημερίας και της προόδου.

Τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει εδώ και πολλά χρόνια δεν θα την προδώσω ποτέ.