Η αποδοχή του πρωθυπουργού εμφανίζει διακομματικά χαρακτηριστικά, κυριαρχώντας στον χώρο του Κέντρου σε όλους τους δείκτες.

 

Γράφει ο Ζαχαρίας Ζούπης

 

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως ο πολιτικός που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, ως το ισχυρό χαρτί για τη Νέας Δημοκρατίας. Εμφανίζει μακράν τη μεγαλύτερη δημοφιλία από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συγκεντρώνει ποσοστό υπέρ του για καταλληλότητα ως πρωθυπουργός σε σχέση τον Αλέξη Τσίπρα, με διαφορά που υπερβαίνει τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου υπέρ της Νέας Δημοκρατίας (κατά μέσο όρο 7%-9% διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, 15%-20% κατά μέσο όρο υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός).

Ταυτόχρονα, σε όλες τις έρευνες αυτών των ετών η πολιτική του παρουσία και το έργο του ως πρωθυπουργού συγκεντρώνει ποσοστά αποδοχής μεγαλύτερα κατά 3%-5% της αποδοχής του κυβερνητικού έργου.

Είναι φανερό ότι η αποδοχή του εμφανίζει διακομματικά χαρακτηριστικά, κυριαρχώντας στον χώρο του Κέντρου σε όλους τους δείκτες, ενώ η αποδοχή του σε κάποιους κομματικούς χώρους είναι εντυπωσιακή (π.χ. περίπου το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχει θετική άποψη για το έργο του ως πρωθυπουργού).

Η εξήγηση βρίσκεται στον ορθολογισμό, στη δυνατότητα αντιμετώπισης σοβαρότατων κρίσεων που έχουν εκδηλωθεί αυτά τα χρόνια και την αξιοπιστία του, χαρακτηριστικά που φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτά και από πολίτες που δεν ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, έχει πείσει ότι βασικά θέματα όπως ενεργειακή-οικονομική κρίση, ακρίβεια, εθνικά θέματα-Ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, παραβατικότητα/εγκληματικότητα κ.λπ. μπορεί να τα χειριστεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι προτιμήσεις υπέρ του σε κάθε θέμα από αυτά του προσδίδουν προβάδισμα από 20% έως 30%, με μεγαλύτερη τη διαφορά στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν το «μυστικό» της υπεροχής του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πολιτικού κεφαλαίου που διατηρείται μεγάλο παρά τις δυσκολίες αυτών των χρόνων, την εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει από πολίτες που δεν ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

 

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι σύμβουλος επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής Ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll