Από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης και μετά την ενημέρωση για τον COVID-19 από τον Σωτήρη Τσιόδρα διαφάνηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια παντελώς διαφορετική στάση από εκείνη του πρώτου κύκλου της πανδημίας. Σημειώθηκε, λοιπόν, επίθεση κατά μέτωπο στον καθηγητή Λοιμωξιολογίας.
Ξεχώρισε η κοινή δήλωση των Νίκου Παππά και Χρήστου Γιαννούλη (τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): «Ο κ. Τσιόδρας καλύπτει την αδράνεια της ΝΔ στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα ΜΜΜ». Γιατί όμως και τι αλλάζει τώρα σε σχέση με τον Μάρτιο; Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως η κριτική στον Σωτήρη Τσιόδρα γίνεται όταν εκείνος επιλέγει να μετατοπίσει τα επιχειρήματά του στο πεδίο της πολιτικής. Οι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η απάντησή του για τα μέσα μεταφοράς υπερέβαινε τον επιστημονικό του ρόλο και γι’ αυτό σχολιάστηκε και πολιτικά.
Κοινός τόπος είναι πως η επιλογή του να ενταχθεί στο πολιτικό κάδρο ο Τσιόδρας δεν έγινε διά στόματος Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός πάντως πως η επίθεση καταμερίστηκε στους αρμόδιους τομεάρχες – όλως τυχαίως δύο στελέχη που θέλουν οξύτατη σύγκρουση με την κυβέρνηση – μόνο «αυτόνομη γραμμή» δεν δείχνει. Το αντίθετο. Και αυτό το καταλαβαίνει όποιος έχει εικόνα και των κοινωνικών δικτύων.
Αυτά όμως δεν αφορούν την επίσημη πολιτική. Εδώ το θέμα για την Κουμουνδούρου είναι ακόμη βαθύτερο. Στον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως η συναίνεση του πρώτου κύκλου της πανδημίας δεν έβγαλε πουθενά. Επίσης αξιολογούν πως στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση μπορεί να υποστεί φθορά και παρά το γεγονός πως οι ίδιοι δεν κάνουν ταμείο. Και άρα μπορούν να πολιτικοποιούν την πανδημία. Ευελπιστούν δε πως μέρος των επιπτώσεων στην οικονομία έχουν αρχίσει να ταράζουν τη δημοφιλή κυβερνητική λίμνη.
Ακόμη και ο Ανδρέας Ξανθός, που σταθερά έχει μια διαφορετική γνώμη για τον Τσιόδρα, ήταν ενδεικτικό πως χθες μετέβαλε τη στάση του. Ζήτησε από τη μία μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης από την κυβέρνηση – το ανάποδο από αυτό που επέδειξε όλους τους προηγούμενους μήνες ο ίδιος. Από την άλλη όμως είπε ότι «τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης πρέπει να βελτιωθούν και βεβαίως οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Υπάρχει μια δυσπιστία και ένα έλλειμμα συμμόρφωσης». Πιο συνθετική η γραμμή του Αλέκου Φλαμπουράρη (Κανάλι της Βουλής) που είπε ότι ο Τσιόδρας «έκανε μια προσπάθεια με την καρδιά και την ψυχή και τη λογική, αυτό που δεν μας είπε όμως, για να είναι η καρδιά και η λογική αποδοτικές, ότι θα πρέπει αυτά που λέμε στον κόσμο να είναι πειστικά». Ως άνθρωπος του προέδρου, δίνει τη γραμμή: με το γάντι τον Τσιόδρα, αλλά όχι πια ασυλία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες στον διευρυμένο πρωινό καφέ του (άτυπο Πολιτικό Κέντρο το λέει) συζήτησε το υγειονομικό και το κοινωνικό σκέλος διεξοδικά. «Είναι σαφές πως πλέον έχει χαθεί ο έλεγχος από την κυβέρνηση, το αναμενόμενο δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη και το ΕΣΥ ανοχύρωτο» άφηναν να διαρρεύσει οι πηγές της Κουμουνδούρου. Ως κυβέρνηση θα λογίζεται κατά περίπτωση και ο εθνικός λοιμωξιολόγος, μήπως υπάρξουν αντιπολιτευτικές ανάσες…
του Δημήτρη Μανιάτη από Τα Νέα