Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου τάχθηκαν οι επιστήμονες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την ανησυχία από την αύξηση του κρουσμάτων. Όπως εξήγησε, ο αριθμός των 2.000 κρουσμάτων τον Φεβρουάριο δεν είναι ίδιος με του φθινοπώρου ή της άνοιξης, γιατί προκύπτει από έναν διαφορετικό αριθμό τεστ. «Τα τεστ είναι περισσότερα και αυτό είναι θετικό, διότι ανιχνεύουμε περισσότερους ανθρώπους και είναι ένας έξυπνος τρόπος να μαζεύουμε τη διασπορά της νόσου», σημείωσε.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το τρίτο κύμα περιέχει νέα στελέχη του ιού, τα οποία μεταδίδονται με ταχύτητα έως και 50% μεγαλύτερη από αυτήν που μεταδιδόταν ο ιός το προηγούμενο έτος. «Το κύμα αυτό, στις χώρες τις οποίες βρήκε απροετοίμαστες , όπως η Πορτογαλία, έδωσε πολλές χιλιάδες νεκρούς και το δικό μας μέλημα είναι να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση. Κι αυτό συμβαίνει προς ώρας», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ενδεικτικά, στις 3 Φεβρουαρίου οι διασωληνώμενοι ήταν 244 και 23 μέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, έφτασαν τους 371, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50%. «Αν πάμε πίσω στο φθινόπωρο, στις 3 Νοεμβρίου είχαμε 169 και στις 26 Νοεμβρίου είχαμε 603 διασωληνωμένους. Άρα αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, έγκαιρα, είναι αποτελεσματικό», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε δε ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί η πανδημία τώρα, που είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί, έτσι ώστε να μη βρεθεί κυρίαρχο ένα στέλεχος, το οποίο δε θα καλύπτουν τα εμβόλια σωστά.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επισήμανε ότι μέχρι και σήμερα περίπου 10% των ανθρώπων βρίσκεται σε κατάσταση ανοσοποίησης είτε γιατί έχουν αναρρώσει είτε διότι έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, αναμένουμε ένα εκατομμύριο εμβόλια μέσα στον Μάρτιο που σημαίνει ότι περί τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε γύρω στο 20% του πληθυσμού ανοσοποιημένο.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το Πάσχα δε θα έχει καμία σχέση με το περυσινό και θα πρέπει τώρα στο τέλος της προσπάθειας να μη σταματήσουμε. «Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έχουν διαφορετικό επίπεδο μέτρων, αλλά έχουν το ίδιο επίπεδο ιικού φορτίου όπως φαίνεται από τα λύματα. Ίσως χρειαζόμαστε λιγότερα μέτρα στην Αττική και περισσότερα στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να προχωρήσουμε αισιόδοξα», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Βασιλακόπουλος: Άνοιγμα της αγοράς με έξυπνους τρόπους
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι, το λιανεμπόριο μπορεί να είναι ανοικτό χωρίς να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας, όπως συνέβη άλλωστε και τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με έξυπνους τρόπους, όπως είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού μέσα στο κατάστημα.
Όπως δήλωσε αν και στην Αθήνα η κατάσταση είναι δύσκολη, υπό την έννοια ότι έχει πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας, ο κόσμος δεν αντέχει άλλη καραντίνα και για αυτό το λόγο πλέον δεν εφαρμόζεται και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.
«Από το να πηγαίνουν οι άνθρωποι σε φιλικά σπίτια, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να ανοίξουμε με κανόνες το λιανεμπόριο. Δε θεωρώ ότι ο τρίωρος περιορισμός είναι ένα έξυπνο μέτρο. Αν πάμε να ψωνίσουμε στην Ερμού ή σε άλλους εμπορικούς δρόμους Σάββατο πρωί ή μεσημέρι, με το τρίωρο θα γίνει πάλι χαμός», σημείωσε.
Και πρόσθεσε ότι στα μεγάλα μέρη το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει με ραντεβού, χωρίς τρίωρο. «Δε θα υπάρχει συνωστισμός παρά ελάχιστοι άνθρωποι απ’ έξω. Έχετε δει έξω από κομμωτήριο να υπάρχει συνωστισμός ή να έχει πτώση τζίρου; Παράλληλα, πελάτες και καταναλωτές θα πρέπει να φορούν και διπλές μάσκες ή μάσκες υψηλής προστασίας. Στις μικρές πόλεις δε χρειάζεται», σημείωσε.