Αν δεν έχετε δοκιμάσει να ζεστάνετε βραστό αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι τώρα , ορθώς έχετε πράξει. Το ενδεχόμενο έκρηξης αντιμετωπίζουν όσοι δοκιμάσουν να ζεστάνουν βραστό αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων και υπάρχει δημοσιευμένη έρευνα που το πιστοποιεί.
Οι ερευνητές Άντονι Νας και Λόρεν βον Μπλον από το Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν το φαινόμενο, μετά την αγωγή που κατέθεσε ένας άνδρας εναντίον εστιατορίου. Ο άνδρας ισχυρίζεται ότι το κατάστημα του σέρβιρε βραστό αυτό ζεσταμένο σε φούρνο μικροκυμάτων, το οποίο όταν επιχείρησε να το φάει εξερράγη και του προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα και βλάβη στην ακοή.
Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά, ωστόσο οι δύο ερευνητές συνέχισαν να εξετάζουν το θέμα, δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά τους στο Eureka Alert.
Βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν αυγά να εκρήγνυνται αποτέλεσαν το σημείο εκκίνησης της έρευνάς τους αλλά διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πάρα πολλές μεταβλητές. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν τα δικά τους πειράματα.
Όλα τα αυγά που βράστηκαν τοποθετήθηκαν σε ένα μπολ με νερό και ζεστάθηκαν για τρία λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων. Μόνο το 30% των αυγών αυτών “επιβίωσαν” και εξερράγησαν στη συνέχεια όταν κόπηκαν με μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Κατά την έκρηξη, ο ήχος που καταγράφηκε ήταν 86-133 ντεσιμπέλ, δυνατός αλλά σύντομος, που είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον άνθρωπο.
Διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο κρόκος σε όλα τα αυγά ήταν πολύ πιο ζεστός από το νερό στο οποίο είχαν ζεσταθεί. Σε αυτό μπορεί να οφείλονται οι εκρήξεις, καθώς με την διαφορά θερμοκρασίας νερού και κρόκου, διαταράσσεται η ισορροπία στους θύλακες νερού του κρόκου και γίνονται αλυσιδωτές αντιδράσεις με το προαναφερόμενο αποτέλεσμα.