Η απάντηση στο ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένη και προκύπτει από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και από όλες τις δημοσκοπήσεις: Κανένας. Γιατί, θα ρωτήσει κάποιος; Μα διότι κανείς δεν κομίζει κάτι καινούργιο και κυρίως κανείς δεν έχει μια πρόταση συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη.

Μπορεί να έχει γίνει κουραστικό, όμως είναι η πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό διότι είναι ο μόνος που έχει πρόγραμμα, έχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση. Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε πριν από τις εκλογές του 2019 και ο αναθεωρημένος –μετά την παρέλευση μιας τετραετίας και την προώθηση τομών και μεταρρυθμίσεων– του 2023 παράγει απτά αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός με στόχο το 2027, την ολοκλήρωση της δεύτερης τετραετίας και με το βλέμμα πέραν αυτού του χρονικού ορίζοντα, κατέθεσε και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, προχωρά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενέργειες. Όλες παράγουν απτά αποτελέσματα. Το σύνθημα «το είπαμε το κάναμε» είναι ο μπούσουλας των κυβερνήσεών του.

Χωρίς να παριστάνει τον «Αϊ-Βασίλη» με τα δώρα, χωρίς να υπόσχεται τον ουρανό με τ' άστρα αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας προκειμένου μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη. Η μάχη με την ακρίβεια, η ορατή βελτίωση του ΕΣΥ, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η διαμόρφωση βέλτιστων συνθηκών στην Παιδεία, η μείωση φόρων και εισφορών, η αύξηση μισθών, η ανάπτυξη των υποδομών και στο τέλος η ανάταξη της οικονομίας οδηγούν σε αλλαγή σελίδας.

Στον αντίποδα, οι υποψήφιοι αρχηγοί των δύο επόμενων κομμάτων –με βάση τα σημερινά δεδομένα αφού οι δημοσκοπήσεις δεν αλλάζουν τα κοινοβουλευτικά δεδομένα– διαλαλούν την… πραμάτεια τους επιχειρώντας να πείσουν, ο καθένας για τον εαυτό του, ότι μπορούν να νικήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το θέμα είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό. Μέσα από την τόξικοτητα και τον λαϊκισμό, συνταγή που, παρότι έχει αποτύχει, συνεχίζει να αναμοχλεύεται από τον Στέφανο Κασσελάκη –που ακόμη δεν έχει δηλώσει υποψηφιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ– και τον Νίκο Ανδρουλάκη που διεκδικεί να είναι ο αντίπαλός του παρά τις ήττες που υπέστη;

Πρόταση δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει και από τους άλλους υποψήφιους. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ξέρει τι προτείνουν όλοι όσοι συνωστίζονται στην ουρά για να… νικήσουν τον Κυριάκο Μηστάκη. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς θα εφαρμοστούν μέτρα που δεν δύναται να εφαρμοστούν διότι θα τινάξουν την… μπάνκα στον αέρα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει το μαγικό ραβδί που θα εκτινάξει το κόμμα του για να βρεθεί σε τροχιά διακυβέρνησης.

Και η ουσία είναι πως η χώρα δεν αντέχει πειραματισμούς. Οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν… φροντιστήρια όπως αυτό που πλήρωσαν για τον Αλέξη Τσίπρα και κόστισε ακριβά σε όλους με τη χώρα να φτάνει στο χείλος του γκρεμού για μια… αυταπάτη.

Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν με σαφήνεια. Ούτε οι ίδιοι οι ψηφοφόροι πιστεύουν πως κάποιος από τους υποψήφιους μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό τα λέει όλα…