Την είδηση ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα καταθέσει την υποψηφιότητά του για την κούρσα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο Χρήστος Γιαννούλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Ο κύριος Γιαννούλης είπε ότι «εχω την εντύπωση ότι σήμερα είναι μια ενδιαφέρουσα ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένω από εσάς να το επιβεβαιώσετε», για να καταθέσει την πληροφορία ότι «εχει πλέον πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες, να ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου». Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό θα γίνει σήμερα, ο κύριος Γιαννούλης απάντησε «μέχρι την κεντρική επιτροπή».

Η είδηση της υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου -την οποία προανήγγειλε πριν από τον ίδιο- υπήρξε το όχημα για να εξαπολύσει επίθεση προς τους «kasselistas», με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του Πέτρου Παππά, περί των ενσήμων. Όπως είπε ο κύριος Γιαννούλης, «δε θα ρίξω νερό στον μύλο της εμπάθειας, της έντασης, των βαριών κουβέντων που ακούγονται. Κουράστηκα να ακούω από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -και ιδιαίτερα από συναδέλφους βουλευτές-, την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας, να γίνεται εργαλείο για την εσωκομματική ανάδειξη προέδρου. Δηλαδή, το επιχείρημα ότι "άντε ρε συ, όλοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν έχουν πάρει ένα ένσημο στη ζωή τους"», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αυτό δε λέγανε για τον Τσίπρα, τόσα χρόνια οι Δεξιοί; "Ο ανεπάγγελτος"; Αυτό είναι θεμιτό; Με κλίμα οργής θα πάμε σε εκλογές; Και λέω για τον Σωκράτη Φάμελλο -πέρα από τη δημοσιογραφική πληροφορία που σας έδωσα- γιατί είναι το πρόσωπο, το οποίο έχει αποδείξει με αυτό που έκανε, ότι μπορούσε και μπόρεσε να ενώσει, την κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργούσε και αμετροεπώς διχάστηκε με την τελευταία παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη».

Για να είμαστε δίκαιοι, η κριτική που έκανε ο κύριος Παππάς, είναι πράγματι η ίδια με εκείνη που γινόταν στον Αλέξη Τσίπρα. Όμως, η συγκεκριμένη κριτική ήταν απολύτως αληθής και δίκαιη. Ακόμη θυμόμαστε την προσπάθεια του Αλέκου Φλαμπουράρη -το μακρυνό 2015- να προσπαθεί να δικαιολογήσει την έλλειψη ενσήμων του Αλέξη Τσίπρα, επειδη... δεν πρόλαβε! Στην ίδια συνομοταξία εμπίπτουν όλοι οι σημερινοί «40άρηδες» που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, μιας και δεν έχουν ιδιαίτερες επαφές με τον ιδιωτικό τομέα, αφού έγιναν βουλευτές και υπουργοί ήδη από το 2015. Σίγουρα δεν είναι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια μοίρα. Αλλά η συγκεκριμένη γενιά των «40άρηδων» εμπίπτει εξ ολοκλήρου στη συγκεκριμένη κατηγορία. Με πρώτο φυσικά, τον Αλέξη Τσίπρα. Οπότε, απορεί κανείς γιατί ενίσταται ο κύριος Γιαννούλης.

Η δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη

Χρήστος Γιαννούλης: «Έχω την εντύπωση ότι σήμερα είναι μια ενδιαφέρουσα ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένω από εσάς να το επιβεβαιώσετε».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Γιατί;»

Χρήστος Γιαννούλης: «Γιατί όλοι ρωτούσαν το ποίος πέραν των Κασσελάκη-Πολάκη - δεν ξέρω, εσείς έχετε κάποια είδηση, που έχετε ακούσει;»

Παναγιώτης Στάθης: «Όχι, έχετε εσείς;»

Χρήστος Γιαννούλης: «Τότε, αν δεν έχετε, όχι. Θα το ανακοινώσει ο ίδιος».

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα έχουμε πρόσωπο, το οποίο θα βγει σήμερα απέναντι στον κύριο -»

Χρήστος Γιαννούλης: «Δεν ξέρω σήμερα. Σαν δημοσιογράφος, οφείλω να καταθέσω ότι έχει πλέον πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες, να ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Σήμερα;»

Χρήστος Γιαννούλης: «Μέχρι την κεντρική επιτροπή. Αυτό όμως, ξέρετε τι σημαίνει και γιατί μου δημιουργεί την αίσθηση, ότι είναι κάτι καλό; Γιατί εγώ, θέλω να καταθέσω στη συζήτησή μας, ότι δε θα ρίξω νερό στον μύλο της εμπάθειας, της έντασης, των βαριών κουβέντων που ακούγονται. Κουράστηκα να ακούω από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -και ιδιαίτερα από συναδέλφους βουλευτές-, την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας, να γίνεται εργαλείο για την εσωκομματική ανάδειξη προέδρου. Δηλαδή, το επιχείρημα ότι "άντε ρε συ, όλοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν έχουν πάρει ένα ένσημο στη ζωή τους". Πιστεύετε ότι ισχύει για εμένα, για την πλειοψηφία των άλλων βουλευτών;»

Παναγιώτης Στάθης: «Ο κύριος Παππάς το είπε. Ο κύριος Πέτρος Παππάς, για να ακριβολογώ».

Χρήστος Γιαννούλης: «Αυτό δε λέγανε για τον Τσίπρα, τόσα χρόνια οι Δεξιοί; "Ο ανεπάγγελτος"; Αυτό είναι θεμιτό; Με κλίμα οργής θα πάμε σε εκλογές; Και λέω για τον Σωκράτη Φάμελλο -πέρα από τη δημοσιογραφική πληροφορία που σας έδωσα- γιατί είναι το πρόσωπο, το οποίο έχει αποδείξει με αυτό που έκανε, ότι μπορούσε και μπόρεσε να ενώσει, την κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργούσε και αμετροεπώς διχάστηκε με την τελευταία παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν αυτός που δεν μπήκε σε αυτόν τον διάλογο, τον συγκρουσιακό: "όχι εσύ είπες αυτό", "όχι εσύ είπες εκείνο", "όχι εσύ είπες το άλλο". Επειδή οι δημοσκοπήσεις είναι απτό παράδειγμα μιας αποτύπωσης, θεωρώ ότι είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι το 7% είναι απόρροια αυτού του υποτιθέμενου -Βασιλάκης Καϊλας- πραξικόπημα. Αυτής της υποτιθέμενης εκτροπής. Χρησιμοποιούνται βαριές λέξεις, που εγώ δε θα τις χρησιμοποιούσα με τόση μεγάλη ευκολία και με τόσο εξυπνακισμό».