Η διαδικασία της 6 ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ο μεγάλος νικητής είναι κυρίως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ με την έννοια ότι πέτυχε να κινητοποιήσει 300.000 και πλέον πολίτες οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον του τόπου αλλά και για την πορεία της δημοκρατικής παράταξης της οποίας κύριος εκφραστής είναι το λαογέννητο κίνημα που εμπνεύστηκε, ίδρυσε και ανέδειξε ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

Αυτή την εσωκομματική εκλογική διαδικασία διαμορφώνεται ένα νέο ιστορικό κλίμα στην χώρα και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταστεί εκ νέου η ηγετική δύναμη της προοδευτικής παράταξης, γιατί είναι πασιφανές ότι ο τόπος και το πολιτικό σύστημα χρειάζονται ένα «νέο πόλο», ο οποίος θα μπορέσει να αγωνισθεί με επιτυχία για την επίλυση εκείνων των κοινωνικών, πολιτικών, και οικονομικών προβλημάτων, τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καταστεί ικανή να επιλύσει.

Αυτή η αγωνιστική προσπάθεια δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και ούτε με λόγια μόνο μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Εκείνο που πρέπει όμως να κατανοήσουν οι πάντες και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλα τα στελέχη του, και ιδίως εκείνοι που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιοι πρόεδροι, ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εξελιχθεί κατ’ αρχήν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της σοσιαλιστικής δημοκρατικής - προοδευτικής παράταξης.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από αντιπαραγωγικές, νοσταλγικές, συναισθηματικές καταστάσεις και να θεμελιώσουμε, να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε μια συνολική, πολιτική και οργανωτική αλλαγή. Η νέα αλλαγή που πιστεύω ότι είναι απαραίτητη, είναι η αλλαγή που θα σημάνει μια ουσιαστική εισβολή του νέου μέλλοντος στις προγραμματικές θέσεις αλλά και στην οργανωτική δομολειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς αυτή την νέα αλλαγή δεν μπορούμε να αντιπαλέψουμε την συντηρητική κυβέρνηση και δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτό που είναι ο στρατηγικός στόχος μας, να μετεξελιχθούμε σε μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κατά νου θα έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να είναι στο μέλλον μια ισχυρή, στιβαρή κοινωνικά δίκαιη και ευαίσθητη κυβέρνηση, κυρίως όμως να είναι ένα κόμμα, το οποίο να μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας, του λαού μας, και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο νέος πρόεδρος οφείλει να αγωνιστεί για να πείσει την κοινωνία των πολιτών, και κυρίως να πείσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους μας, που αγωνιούν για την τύχη του ΠΑΣΟΚ και προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία, ότι είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει την ιστορική παράταξή μας στα ιστορικά της μέτρα, δηλαδή ότι μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο τον οποίο της αναθέτουν ο λαός μας στο ιστορικό πλαίσιο της εξέλιξής του. Αυτό για να συμβεί όμως πρέπει πρώτα πρώτα να κατανοήσει ο νέος πρόεδρος τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με τα εργαλεία του παρελθόντος να αντιμετωπίσουμε αυτό που χαρακτηρίζω νέο μέλλον και νέες συνθήκες στην πολυσύνθετη πολιτική διαδικασία που θα το χαρακτηρίζει. Άρα λοιπόν, κατ’ αρχήν πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ όπου όλα τα στελέχη θα έχουν θέση να προσφέρουν τις δικές τους δυνάμεις για την παγίωση μιας νέας πολιτικής λειτουργίας αλλά και της πορείας προς την νίκη.

Είναι η ώρα να αγωνιστούμε όλοι για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την αντίληψη του όλον ΠΑΣΟΚ, του ενιαίου ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή δεν υπάρχουν αυτή την ώρα οι πολυτέλειες να διαχειριστούμε προσωποπαγή ρεύματα και να ικανοποιήσουμε ιδιοτελείς στοχεύσεις.

Πιστεύω ότι αυτό το δύσκολο έργο μπορεί να το επωμιστεί και να το φέρει σε νικηφόρο πέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης γιατί πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις τις οποίες προηγουμένως ανέφερα. Εκτός όμως αυτών, έχει δώσει δείγματα γραφής ότι μπορεί να ανατάξει, να βελτιώσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρόεδρος έχει κάνει λάθη. Έχει αδυναμίες επιδείξει. Δεν έκανε όσα θα έπρεπε ή θα μπορούσε να κάνει. Όμως μην ξεχνάμε ένα πράγμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και ενδυνάμωσε το ΠΑΣΟΚ μετά από πέντε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ τις έδωσε με πολύ μικρά οικονομικά, οργανωτικά και επικοινωνιακά μέσα. Και πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν ανοίξει μια αντιδικία ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε το μέλλον. Και θα χάσουμε το νέο μέλλον όπως το περιέγραψα ως μια μεγαλειώδη εισβολή στην διαδικασία του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας και να είναι χρήσιμο πρώτα στην κοινωνία και μετά στα στελέχη του. Τα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ δεν έγιναν για να υπηρετήσουν τα στελέχη τους. Τα κόμματα έγιναν και λειτουργούν για να υπηρετούν την κοινωνία και τον λαό μας.

Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη διαμορφώνει ένα σύγχρονο και εφαρμόσιμο προγραμματικό λόγο και εγγυάται μια σταθερή πορεία για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών αλλά και της προστασίας του εισοδήματος των χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας, οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι, έχουν μπει κάτω από την μέγγενη της συνεχούς αύξησης των τιμών που εξανεμίζουν το εισόδημά τους, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία «περί άλλα τυρβάζει»!

Ο αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση της 13 ης Οκτωβρίου έχει κριθεί όχι μόνο εκλογικά αλλά και δεοντολογικά. Και πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλοίο που μπορεί να πλεύσει στις ανήσυχες και απαιτητικές θάλασσες του 21 ου αιώνα έχοντας στα κατάρτια του «σημαία ευκαιρίας» και πειρατικό σχέδιο πλοήγησης!

* Πρ. υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος