Ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Σμυρλής, είναι πρόσωπο πολύ αγαπητό στην παράταξη. Τεχνοκράτης, άνθρωπος χαμηλών τόνων με κοσμοπολίτικη όσο και κομψή προσέγγιση και συμπεριφορά, ενώ δεν επιδιώκει την προβολή του. Εργάζεται σκληρά, αλλά αθόρυβα, με μπούσουλα την εμπειρία που αποκόμισε στο παρελθόν ως γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Προώθησης Εξαγωγών - Enterprise Greece, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, ως εκλεγμένος πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας και ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκπροσωπώντας την παράταξη. 

Μιλώντας στις 3 Ιουνίου 2024, σε εκδήλωση με θέμα «Η κρισιμότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές» που συνδιοργάνωσαν στο Σύνταγμα η ΟΝΝΕΔ και οι γραμματείες Πολιτικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Επιμόρφωσης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Σμυρλής, πολιτικός επιστήμων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία οδήγησε την πατρίδα μας με αποφασιστικότητα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια κορυφαία ιστορική επιλογή του ιδρυτή της παράταξής μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι ιδέες της παράταξής μας, εδώ και 50 χρόνια, δικαιώνονται από την ιστορία και επιβραβεύονται διαχρονικά από την πλειοψηφία των πολιτών… Η Νέα Δημοκρατία είναι η πραγματική ευρωπαϊκή παράταξη που σταθερά οδηγεί την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολλή δουλειά, μεθοδικότητα έχει κάνει σπουδαίες τομές σε κάθε πεδίο πολιτικής και έχει βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου πηγαίνουμε σταθερά, ακόμη πιο μπροστά. Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Μαζί με όλες τις νέες και τους νέους, που είναι το μέλλον της πατρίδας μας, δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τη φωνή της Ελλάδας». 

Στην πρώτη γραμμή 

Εν όψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, ο Γιάννης Σμυρλής σήκωσε τα μανίκια και ρίχτηκε στη μάχη. Την περασμένη Κυριακή, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Δημήτρη Κοτταρίδη, έθεσε επί τάπητος τα μεγάλα διακυβεύματα των ευρωεκλογών: «Τώρα ερχόμαστε στις ευρωεκλογές να απαντήσουμε το εξής ερώτημα: ποιος μπορεί να φέρει νέο Ταμείο Ανάκαμψης, ποιος μπορεί να φέρει νέα ΚΑΠ η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών, ποιος μπορεί να φέρει ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο έτσι ώστε να ξαλαφρώσει ο εθνικός προϋπολογισμός από τις δαπάνες που χρειάζεται να κάνουμε, γιατί σε αυτή τη γειτονιά ζούμε και σε αυτή τη γειτονιά πρέπει να έχεις ισχυρό στρατό. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το απέδειξε στην προηγούμενη τετραετία. Και τι έκανε η αντιπολίτευση σύσσωμη στο Ευρωκοινοβούλιο; Εκανε μόνο κριτική στη χώρα και πέταγε λάσπη στη χώρα». 

Μιλώντας στο Κανάλι 1 και στον Χάρη Παυλίδη στις 24 Μαΐου, ο Γιάννης Σμυρλής τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή να είναι η Νέα Δημοκρατία το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ελληνας πρωθυπουργός να μπορεί να παίζει ρόλο, άρα και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι ευρωβουλευτές μας, ο επίτροπός μας, η όλη δομή μας να μπορεί να επηρεάζει τις καταστάσεις και αυτό του δίνει το δικαίωμα να μπορεί να παίρνει τις πρωτοβουλίες, οι οποίες τελικά, αν δείτε και στο παρελθόν, οδηγούν σε νέες πολιτικές υπέρ των πολιτών. Εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Ο Γιάννης Σμυρλής ακολουθεί τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις περιοδείες του εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Το πρόγραμμά του είναι γεμάτο. Οταν βρίσκεται στην Αθήνα όμως, παρίσταται και μιλά στις θεματικές εκδηλώσεις στο περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα και διά των κοινωνικών μέσων προβάλλει τις θέσεις της παράταξης: «Το δημογραφικό αποτελεί πρόκληση. Στηρίζουμε την οικογένεια, όμως γνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα. Και συνεχίζουμε τη μάχη σε Ελλάδα και Ευρώπη», έγραψε στις 28 Μαΐου. «Στην Παιδεία γίνονται τολμηρές αλλαγές. Ομως τα παιδιά μας αξίζουν περισσότερα. Γι’ αυτό συνεχίζουμε. Γιατί θέλουμε να μεγαλώσουν σε μια Ελλάδα που βαδίζει σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», υπογράμμισε μια μέρα πριν. 

Καθόλου τυχαίο 

Στελέχη όπως ο Γιάννης Σμυρλής κάνουν την πολύ μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τα άλλα κόμματα. Και αποδεικνύουν ότι η επί δεκαετίες πρωτιά των «γαλάζιων» διά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα πανεπιστήμια δεν είναι τυχαία. Τυχαία δεν είναι και η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στους επιστημονικούς συλλόγους. Το κυβερνών κόμμα έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή στελεχών και συνεχίζει να τροφοδοτεί τα κοινά σε όλα τα επίπεδα, με μορφωμένους, καλλιεργημένους και πάνω απ’ όλα άξιους ανθρώπους.