Βασισμένος στην προηγούμενη εμπειρία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γιάννης Σγουρός, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, δίνει έμφαση στην πρότασή του για μια περιφέρεια όπου θα κυριαρχεί η άποψη του πολίτη που θα ψηφίζει, για τον τόπο του και όχι για το κόμμα του.

ΣΠΥΡΟΣ ΞΥΛΟΣ

Σε λιγότερο από έναν μήνα έχουμε εκλογές σε πρώτο και δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια Αττικής, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα έχει νέο περιφερειάρχη. Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας. Κοιτάξτε. Μακάρι να ήταν ένα το πρόβλημα που θα είχε να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Η περίοδος Πατούλη άνοιξε αρκετές πληγές, οι οποίες για να επουλωθούν θα χρειαστεί χρόνος, αλλά κυρίως γνώση και εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Εδώ και χρόνια παρατηρούμε μια διαρκή υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών στην Αττική. Βλέπουμε έργα να χρονίζουν, να αλλάζουν συνεχώς ημερομηνίες παράδοσης και ολοκλήρωσής τους, να τελματώνουν. Βλέπουμε την Αττική να παρακμάζει. Η επόμενη μέρα απαιτεί μία νέα πρόταση, μία διαφορετική διοίκηση με όραμα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και θέληση να κάνει άμεσα τομές, να αλλάξει την εικόνα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Από ευχολόγια, φιέστες και μηδέν έργο χορτάσαμε. Καιρός να δούμε την Αττική να αλλάζει σελίδα. Να γίνεται τόπος να ζεις και να δημιουργείς.

Παρουσιάσατε πρόσφατα τις 11+1 δεσμεύσεις σας για την επόμενη μέρα στην περιφέρεια, εφόσον οι πολίτες της Αττικής επιλέξουν εσάς ως περιφερειάρχη και την παράταξή σας ως διοίκηση. Τι ακριβώς περιλαμβάνουν και πώς προέκυψαν;

Θα ήταν πολύ δύσκολο να αναπτύξω στο πλαίσιο μίας συνέντευξης τις 11+1 δεσμεύσεις για την Αττική. Η βασική μας δέσμευση αφορά τη ζωή στην περιφέρεια. Η ζωή μας στην Αττική μπορεί και πρέπει να αλλάξει, η Αττική μπορεί να ξαναγίνει ένας θαυμάσιος τόπος για να ζεις! Με ένα μεγάλο και ολιστικό σχέδιο παρεμβάσεων σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία σχεδιασμού, προγραμματισμού και ελέγχου. Με μεγάλες ανοιχτές στην κοινωνία διαβουλεύσεις. Πρέπει να το πιστέψουμε: είναι στο χέρι μας, μπορούμε να το κάνουμε! Οι 11 δεσμεύσεις μας είναι:

• Θωρακίζουμε την Αττική και δημιουργούμε ανθεκτικότητα έναντι κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

• Δημιουργούμε αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, με πρόληψη και αποτροπή της εγκληματικότητας.

• Απαιτούμε νέες αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους για την Περιφέρεια Αττικής, δίνοντάς της οικονομική ανθεκτικότητα.

• Μετατρέπουμε την Περιφέρεια σε ένα «ζωντανό εργαστήρι» καινοτομίας (Smart Region).

• Εντείνουμε τις πιέσεις μας για την ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής.

• Αντιμετωπίζουμε το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα με τη δημιουργία σύγχρονου τηλεματικού Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιακές Μελέτες.

• Δημιουργούμε νέες υποδομές υγείας για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Αττικής.

• Χαράσσουμε αναπτυξιακή πολιτική με άξονα την απασχόληση, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

• Σώζουμε το περιβάλλον της Αττικής μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων.

• Ανάδειξη της Αττικής ως Διεθνούς Εμβέλειας Πολιτιστικού Κέντρου (Cultural Region Area) με σύνδεση των τομέων τουρισμού και πολιτισμού.

• Στόχος μας η «Ανοιχτή Περιφέρεια» με συμμετοχή του πολίτη, λογοδοσία του περιφερειάρχη και των περιφερειακών οργάνων και η εξωστρέφεια με την παρουσία μας σε διεθνή fora και Δίκτυα Περιφερειών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως οι 11+1 δεσμεύσεις μας αποτελούν δική μας πρόταση μετά από βαθιά γνώση των προβλημάτων και βασίζονται στην αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων σχεδιασμού, προγραμματισμού και ελέγχου. Είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, απαραίτητες και ικανές να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο ζωής, να δομήσουν μία καινούργια καθημερινότητα, να κάνουν την Αττική έναν πρότυπο τόπο για να ζεις και να εργάζεσαι. Οι πολίτες έχουν πλέον επιλογή σε αυτές τις εκλογές. Η «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» είναι η μόνη αυτοδιοικητική επιλογή. Είναι η παράταξη με όραμα, σχέδιο, γνώση, εμπειρία, αποφασιστικότητα και θέληση να αλλάξει το τοπίο και να κάνει την ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής.

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους της Αττικής;

Στις εκλογές του Οκτωβρίου καλούμαστε να ψηφίσουμε για τον τόπο μας, όχι για το κόμμα μας. Καλούμαστε να εκλέξουμε τους ανθρώπους που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και να οδηγήσουν την Αττική με ασφάλεια στο μέλλον. Καλούμαστε να επιλέξουμε για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη γνώση, το όραμα και τη συνέπεια λόγων και έργων. Είμαστε η καθαρά αυτοδιοικητική επιλογή στις εκλογές του Οκτωβρίου. Τα προβλήματα είναι πολλά, η περίοδος που πέρασε τα μεγάλωσε, τα επέτεινε και δημιούργησε νέα. Η «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» στοχεύει με πρωταγωνιστή τον πολίτη, με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικά το παρών της δίπλα μας και τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων να φέρει την αναγέννηση και την επανεκκίνηση στην περιφέρεια.