Την επισήμανση ότι η νέα ταυτότητα είναι μία μεταρρύθμιση για την ελληνική πολιτεία, καθώς πρόκειται για ένα έγγραφο που δεν παραχαράσσεται, δεν χακάρεται και δεν επιτρέπει την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικόνομου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως ενημέρωσε, «σήμερα μπαίνουμε στην πλατφόρμα id.gov.gr, τα πρώτα ραντεβού τοποθετούνται από αύριο, δεδομένου ότι θα ειδοποιείσαι 24 ώρες νωρίτερα και δύο ώρες πριν. Θα δηλώνεις το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου, τα φυσικά σου στοιχεία και θα σου έρχεται -αρχικά με e-mail και σε λίγο χρονικό διάστημα θα σου έρχεται και στο κινητό- επιβεβαίωση. Θα πηγαίνεις να κάνεις τη διαδικασία και μετά θα παίρνεις την ταυτότητα».
Διευκρίνισε ότι «δεν κόβουμε τη δυνατότητα από τους φωτογράφους να γίνεται εκεί η διαδικασία. Μπορεί να γίνεται και στους φωτογράφους και να τις ανεβάζουν στο myphoto. Για λόγους όμως που περιλαμβάνονται σε όλη την λογική και του διαγωνισμού και την προμήθεια εξοπλισμού από την Ελληνική Αστυνομία για να κάνει τις φωτογραφίες, θα έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό πληρώνοντας μόνο το παράβολο των 10 ευρώ και στα αστυνομικά τμήματα. Θα μπορούν, όμως, οι πολίτες να πηγαίνουν και στους φωτογράφους».
Ο υπουργός έκανε επίσης σαφές ότι από το 2026 και μετά όλες οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν. «Αυτή είναι μία συζήτηση που θα πρέπει να την απομονώσουμε από τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες διαφορές. Η νέα ταυτότητα είναι μία υποχρέωση για να μπορεί η χώρα να συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις και τις συνθήκες ασφαλείας, που -και στην Ευρώπη- με κανονισμούς και με οδηγίες έχουν ψηφιστεί και διεθνώς είναι απαραίτητες για να μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια και να μην μας κοιτάζουν με "μισό μάτι" όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα από υποχρέωση, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, είναι και μία μεταρρύθμιση, για την ελληνική Πολιτεία. Έχουμε ένα έγγραφο στα χέρια μας που δεν παραχαράσσεται, δεν χακάρεται, δεν θα μπορούν να υποκλέπτουν προσωπικά μας δεδομένα και από την άλλη δεν έχει τίποτα από όλα αυτά τα περίεργα και τα μυστήρια που λένε κάποιοι. Για ποια προσωπικά δεδομένα μιλάμε; Τι ύψος έχεις, τι χρώμα ματιών έχεις, πώς λένε τον πατέρα σου και τη μητέρα σου; Ούτε γεωντοπισμό έχουν. Άκουσα και αυτό: "θα θέλω να ψηφίσω κάτι και οι ταυτότητες θα λένε να ψηφίσω κάτι άλλο". Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ισχύει, ούτε γεωχωρικά, ούτε τίποτα.
Για όλους εκείνους που βάζουν αυτά τα ζητήματα, δηλαδή του σεβασμού της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δικαιωμάτων κ.λπ., οι καινούριες ταυτότητες εκδίδονται με βάση τις οδηγίες, τις προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.. Αν η Ε.Ε. για ένα πράγμα φημίζεται, είναι για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών», σημείωσε.
Πιο έντονη η αστυνόμευση
Για τα φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων και την επιστροφή αστυνομικών, σημείωσε: «Δεν είναι θέμα μόνο αστυνόμευσης, είναι θέμα συνολικότερης κοινωνικής λειτουργίας, το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη πολύ σοβαρά. Πέραν της αστυνόμευσης και της καταστολής -9 στις 10 υποθέσεις εξιχνιάζονται- χρειαζόμαστε όλοι -και η Κυβέρνηση και η Ελληνική Πολιτεία και η κοινωνία συνολικά- εγρήγορση. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή σε αυτά που γίνονται από ένα απλό τσακωμό μέχρι να το να θρηνούμε θύματα. Είναι πολύ λεπτή γραμμή. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι. Είναι σοκαριστικά αυτά που συμβαίνουν. Οφείλουμε να μην καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια.
Είναι πρόσωπα που με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί -αυτό το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει- θα φτιάξουμε μια σοβαρή νομοθεσία και υπηρεσία φύλαξης ευπαθών στόχων που μας λείπει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να την προσαρμόσουμε. Είναι πρόσωπα, τα οποία δικαιολογείται, με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ότι χρήζουν αστυνομικής προστασίας.
Το πλαίσιο χρειάζεται αλλαγές. Θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε ούτε στην υπερβολή -που η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάει στην υπερβολή και λείπει κόσμος- ούτε και να μηδενίζουμε. Πολλές φορές συμβαίνουν περιστατικά που μας δείχνουν αυτή την ανάγκη.
Το θέμα έχει δύο διαστάσεις: Υπάρχει ένα ζήτημα αστυνόμευσης της όλης υπόθεσης. Πρέπει η αστυνόμευση να είναι πιο εμφανής, πιο έντονη. Όπου στοχευμένα έχουμε κάνει πράγματα, έχουμε δει αποτελέσματα. Έχουμε κάνει στοχευμένα πράγματα εκεί που παρατηρήσαμε ότι αυτό το φαινόμενο είχε οξυνθεί. Έξω από ένα μεγάλο πολυκατάστημα για παράδειγμα, υπήρχαν παρατεταμένα παράπονα για συγκρούσεις, για καυγάδες και με το που εμφανίστηκε εκεί αστυνομία, περιορίστηκε.
Η αστυνόμευση πρέπει να γίνει πιο έντονη και αυτό συνδέεται με την απόφαση, την εντολή, του Πρωθυπουργού να αποδεσμευτεί κόσμος από άλλες δουλειές, από άλλους στόχους και να βγει στο πεδίο. Έχει ξεκινήσει αυτό, τα πρώτα φύλλα πορείας για τους πρώτους 100 έχουν γίνει και μέσα σε ένα μήνα, ένα και κάτι, 1500 αστυνομικοί θα πάνε σε υπηρεσίες αιχμής και θα συνεχιστεί.
Δεν είναι τόσο πολλοί οι αστυνομικοί όσοι ακούγεται, αλλά -όπως και να έχει- λείπουν από το πεδίο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ουσία είναι ότι το σύστημα αυτό έχει ξεχειλώσει, βαθμιαία γιατί δεν θέλω να αδικώ κανέναν, σταδιακά.
Επειδή σε αυτό το ζήτημα σημασία έχει η ουσία, θέλω να πω το εξής: Χρειάζεται συνολικά το σύστημα έναν επανασχεδιασμό. Είχε ξεχειλώσει. Όχι πέρυσι, ούτε πρόπερσι, ούτε πριν από τρία χρόνια. Συνολικά. Και η ανάγκη να γυρίσει κόσμος στο πεδίο, η αστυνόμευση να γίνει πιο έντονη είναι μια ανάγκη υπαρκτή, την οποία υπηρετούμε. Προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα, θα υλοποιήσουμε την εντολή του Πρωθυπουργού.
Θέλω όμως να γυρίσω λίγο στο προηγούμενο ζήτημα για να αναδείξω την σημαντικότητα και την τραγικότητα του γεγονότος. Ο βασικός ύποπτος του χθεσινού επεισοδίου είναι ένα παιδί 15 χρονών. Συνελήφθη, 01:20 τα ξημερώματα και ταυτοποίηθηκαν και άλλοι, μαθητές. Αυτό δείχνει ότι πέρα από την αστυνόμευση, εμείς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να διαχειριστούμε μια συνολική κοινωνική αστοχία. Στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση».
Πανεπιστημιακή αστυνομία θα υπάρχει
Για δεν την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε ότι ήταν και θα εξακολουθεί να είναι στα πανεπιστήμια με τον όρο που προδιαγράφεται στο θεσμικό πλαίσιο. «Πριν από το καλοκαίρι υπήρχαν επιχειρήσεις που έκανε η πανεπιστημιακή αστυνομία και σε πανεπιστημιακούς χώρους και σε περιβάλλοντα χώρο και σε κτίρια των πανεπιστημίων. Πρόσφατα κάναμε μια συνάντηση με τον κ. Πιερρακάκη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχουμε μια διαρκή επικοινωνία με τους Πρυτάνεις για να δούμε πώς και στην καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά θα τους αξιοποιήσουμε. Θα τους δούμε εκεί που θα μπορούν να έχουν ουσιαστική συνδρομή στην τάξη στο πανεπιστήμιο, σε μια σειρά από πράγματα που προσδιορίζονται από το θεσμικό τους πλαίσιο.
Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα υπάρχει, θέλω όμως να πω το εξής που είναι σημαντικό. Η Αστυνομία το τελευταίο διάστημα έχει αντιμετωπίσει και έχει παραδώσει για χρήση στην πανεπιστημιακή κοινότητα μία σειρά από καταλήψεις. Πολύ πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισε και εκκένωσε την παλαιότερη κατάληψη σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Αντίστοιχες δράσεις θα γίνονται πάντοτε, όπως επιβάλλει η Δικαιοσύνη και οι πρυτανικές Αρχές. Η Αστυνομία δεν απεμπολεί τον ρόλο της, έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να διαδραματίζει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει και σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει», κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.