«Η χώρα μας τηρεί απαρέγκλιτα και σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου υπό την εγγύηση της θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας στην ομιλία του στο 11ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο σύνταγμα του 1975 ως πρωτοπόρο παράδειγμα καθιέρωσης του κράτους δικαίου που προετοίμασε την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ  αλλά και την υποδοχή των κανόνων του κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη. 

Ο Γιάννης Μπουγάς χαρακτήρισε «δυναμική» τη σχέση εθνικού συντάγματος και ενωσιακού δικαίου, δεδομένου ότι οι κανόνες ενίοτε αντιπαρατίθενται και αλληλοσυγκρούονται καθώς απαιτείται διαρκής διάλογος προς διατήρηση της ευκταίας ισορροπίας και διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. «Η Ενωμένη Ευρώπη βασίζεται στις εθνικές παραδόσεις των λαών. Κάθε περίπτωση αντίθεσης, πρέπει να επιλύεται με σεβασμό προς τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και του εθνικού συντάγματος» είπε. 

Ως προς την διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Θα παρουσιάσουμε συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων των προς αναθεώρηση αυνταγματικών διατάξεων, που θα προστατεύουν αλλά και θα διευκολύνουν την αποτελεσματικότερη διοίκηση του κράτους, την αποτελεσματικότερη νομοθέτηση και την αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν υπόψη παράμετροι που σχετίζονται με τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, την οικονομία, αλλά και τη δυνατότητα ύπαρξης ποιοτικής - μη κρατικής - ανώτατης εκπαίδευσης».