Οι απειλές εναντίον των λειτουργών της δικαιοσύνης αποτελούν ευθεία βολή κατά της δημοκρατίας είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, για τις εξελίξεις σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Μπούγας υπογράμμισε: «Σημαίνουν μια προσπάθεια να μην απονεμηθεί δικαιοσύνη. Είναι μια αντιθεσμική ενέργεια 100%. Και καταλαβαίνετε ότι όταν μια κοινωνία αμφισβητεί την ίδια τη δικαιοσύνη, απειλώντας την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι μια βολή ευθεία κατά της Δημοκρατίας. Η αντικειμενική απονομή της δικαιοσύνης από τα θεσμοθετημένα όργανα εγγυάται και την καλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Όταν αμφισβητούμε ή προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με απειλές και μάλιστα κατά της ζωής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, στρεφόμαστε ευθέως κατά των δημοκρατικών μας θεσμών. Και αυτό, νομίζω ότι είναι άκρως επικίνδυνο για μια κοινωνία».

«Επιτρέψτε μου εδώ λοιπόν, να πω ότι οποιαδήποτε απειλή στρέφεται κατά δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν εγγυήσεις από το Σύνταγμα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, είναι άκρως επικίνδυνη (…)» είπε ο κ.Μπούγας.

Και επεσήμανε: «Είμαι όμως, απολύτως βέβαιος ότι στο ανώτατο επίπεδο οι δικαστές μας δεν επηρεάζονται. Και όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, οι δικαστές είναι άνθρωποι, έχουν ανθρώπινες ευαισθησίες και ανθρώπινες αδυναμίες. Επομένως, ένας δικαστής ο οποίος είναι ένας πρωτοδίκης ή ένας νεαρός εφέτης, δεν ξέρω αν όλο αυτό το σκηνικό τον αφήνει ανεπηρέαστο. Διότι, όταν έχεις μια πίεση, ευθείες απειλές, διαστρέβλωση των όσων ο ίδιος επιχειρεί μέσα από το υπηρεσιακό του καθήκον να κάνει, έμμεσους τρόπους για να τον αναγκάσεις να μην κάνει αυτό το οποίο η έρευνα και το δικαστικό του καθήκον τον ώθησαν να κάνει, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά και γι’ αυτό το λέω ότι είναι επικίνδυνα. Διότι, οι δικαστές, βασική προϋπόθεση να κάνουν καλά τη δουλειά τους, είναι να μένουν ανεπηρέαστοι από οποιαδήποτε παρέμβαση. Και παρέμβαση δεν είναι μόνο η παρέμβαση που επιχειρείται από τη νομοθετική ή την εκτελεστική εξουσία. Είναι και μια κοινωνική πίεση η οποία εκφεύγει των ορίων που μπορεί να ανεχθεί μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία και μετατρέπεται σε μέσο εξαναγκασμού της κρίσης των δικαστών που πρέπει να είναι ανόθευτη, ανεπηρέαστη και αντικειμενική (…). Αυτά δεν συμβαίνουν στις δημοκρατικές κοινωνίες. Και εδώ πρέπει να ενεργοποιείται και ο ρόλος των θεσμών, όχι μόνο της κυβέρνησης. Έχουν ευθύνη όλοι όσοι έχουν θεσμικό ρόλο σε μια οργανωμένη πολιτεία».

«Ποιος ο ρόλος της αντιπολίτευσης;»

«Βεβαίως εδώ, αναδεικνύεται και ο ρόλος της αντιπολίτευσης» είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης. «Δεν μπορεί δηλαδή, η αντιπολίτευση να συντάσσεται ή να μην αντιδρά σε όλα αυτά που συμβαίνουν και να μένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαθή. Οφείλουν να πάρουν θέση, να καταδικάσουν όλα αυτά τα φαινόμενα. Και όχι μόνο να τα καταδικάσουν ρητορικά, αλλά και με τη συμπεριφορά τους εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι. Είμαστε απέναντι σε αυτή την προσπάθεια που μπορεί να είναι οι μεμονωμένοι, οι οργανωμένοι και κυρίως πρέπει ο πολίτης αυτή τη στιγμή να μην αισθανθεί ότι οποιοδήποτε κόμμα από την αντιπολίτευση κλείνει το μάτι, ότι μπορεί να ανεχθεί μια τέτοια συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα να την υποδαυλίζει».

Ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί

«Ακόμη και να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, το γεγονός ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί-διότι, με τη συμπεριφορά που σας είπα πριν, κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης-κάποιοι μπορεί να εκλαμβάνουν ως ενθάρρυνση τη δική τους στάση απέναντι σε αυτό το μείζον πρόβλημα και στην τραγωδία των Τεμπών» είπε ο κ.Μπούγας.

«Και αυτό ακόμη πρέπει να τους ενεργοποιήσει για να αποσείσουν κάθε ευθύνη, έστω και έμμεση, να σκέφτεται κανείς ότι κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει δηλαδή, να το αποκλείσουμε ότι βρίσκονται κόμματα της αντιπολίτευσης πίσω από αυτές τις απειλές. Διότι αυτό, επαναλαμβάνω, είναι κομβικό σημείο για την καλή λειτουργία και την προσήλωσή μας στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών», κατέληξε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.