«Δεν θυμάμαι πρωθυπουργός να έχει ζητήσει συγγνώμη, και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, που αναδεικνύει την προσωπική του συντριβή ενώπιον μιας τόσο μεγάλη τραγωδίας» επισημαίνει στη συνέντευξή του «m» o Γιάννης Λοβέρδος.
Ο βουλευτής της ΝΔ, εκ νέου υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας στις επικείμενες εκλογές, μιλά για τις απώλειες που καταγράφει το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ανακάμψει, που δεν είναι άλλος από την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος και την ταχεία απονομή δικαιοσύνης.
Ο ίδιος ωστόσο, ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής να είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζει ότι στην περίπτωση που βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση θα επέλεγε να απέχει από τις εκλογικές διαδικασίες.
Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ
Ακούσαμε τη συγγνώμη του πρωθυπουργού, ακούσαμε το «θα τα αλλάξουμε όλα». Το ερώτημα είναι γιατί δεν το έπραξε η Νέα Δημοκρατία στα 4 χρόνια που είχε τη διακυβέρνηση του τόπου;
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι πρωθυπουργός να έχει ζητήσει συγγνώμη, και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, που αναδεικνύει την προσωπική του συντριβή ενώπιον μιας τόσο μεγάλη τραγωδίας, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι οι κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους διατηρούνται δυστυχώς επί δεκαετίες ολόκληρες.
Όλα αυτά φυσικά πρέπει να αλλάξουν. Κάποια έχουν ήδη αλλάξει προς το καλύτερο. Όπως η διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο, που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα κομματικά ρουσφέτια και τις πολιτειακές σχέσεις. Πρέπει να αλλάξουν κι άλλα; Ασφαλώς. Αλλά θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι μέσα σε μια τετραετία μια κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα, καταπολεμώντας αρνητικές νοοτροπίες δεκαετιών.
Βλέπετε να υψώνεται ένα αντισυστημικό κύμα θυμού και οργής μετά την απώλεια 57 αθώων ψυχών στις ράγες;
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην ελληνική κοινωνία κυριαρχούν η απογοήτευση, η θλίψη και η οργή. Απόλυτα δικαιολογημένα. Η τραγωδία στα Τέμπη δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί και οι 57 άνθρωποι, κυρίως νέα παιδιά, να χάσουν τόσο άδικα τη ζωή τους. Εμείς οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικός λαός. Και δικαιολογημένα δεν αντέχουμε τέτοιες καταστάσεις, που μας συντρίβουν συναισθηματικά.
Αυτό βέβαια προσπαθούν κάποιοι να το εκμεταλλευτούν για μικροκομματικά οφέλη. Είναι λάθος. Σήμερα όλοι μας έπρεπε να διδαχθούμε από αυτήν την τραγωδία και από κοινού να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διορθώσουμε όλες αυτές τις κακοδαιμονίες, που χαρακτηρίζουν το ελληνικό κράτος. Οπως είναι η κακοδιαχείριση, η διαφθορά, οι συνδικαλιστικές αναχρονιστικές νοοτροπίες, οι πελατειακές σχέσεις και τα κομματικά ρουσφέτια.
Χωρίς αμφιβολία, πολλοί συμπολίτες μας, διακατεχόμενοι από την οργή, μπορεί να νιώσουν ότι πρέπει να στραφούν σε εξωσυστημικές καταστάσεις. Όμως, η μόνη εγγύηση για την ευημερία της χώρας είναι το κοινοβουλευτικό, δημοκρατικό σύστημα, που πρέπει να ενισχύσουμε και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του. Αυτό είναι το χρέος μας στην πατρίδα και την κοινωνία.
Σας ανησυχούν τα δημοσκοπικά ευρήματα της περασμένης εβδομάδας;
Προσωπικά, πιστεύω στις δημοσκοπήσεις ότι δίνουν με μεγάλη ακρίβεια την εικόνα της στιγμής για το πώς σκέφτεται και συμπεριφέρεται κοινωνία. Και φυσικά με προβληματίζει το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί αξιοσημείωτες απώλειες. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας.
Πιστεύω, όμως, ότι αυτές οι απώλειες μπορούν να ξαναγίνουν κέρδη για την κυβέρνηση, εφόσον αυτή πράξει όσα χρειάζονται για να αποκαταστήσει τη λειτουργία του ΟΣΕ με γενναία μέτρα και λέγοντας την αλήθεια, όπως κάνει, χωρίς να κρύψει το παραμικρό, στους πολίτες.
Εκτιμώ ότι, εφόσον κάνουμε το καθήκον μας, η εικόνα στις δημοσκοπήσεις θα είναι πολύ διαφορετική μετά το Πάσχα.
Πιστεύετε ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να καπηλευτούν πολιτικά τις ειρηνικές διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη; Συμφωνείτε με την άποψη εκλογικών αναλυτών που βλέπουν άνοδο των «άκρων»;
Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από πλήθος κόσμου είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Είναι η συναισθηματική αντίδραση των πολιτών σε μια πρωτοφανή, ανείπωτη τραγωδία.
Σέβομαι τους ανθρώπους που κατεβαίνουν ειρηνικά στις πορείες. Δεν σέβομαι εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εύλογη θλίψη και την οργή της κοινωνίας για να προκαλέσουν επεισόδια. Με μολότοφ προσβάλλουν τη μνήμη των 57 θυμάτων του δυστυχήματος.
Ποια είναι η δική σας άποψη για τη συμμετοχή ή μη του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές;
Ο Κώστας Καραμανλής επέδειξε πολιτική γενναιότητα και υπέβαλε την παραίτησή του. Αυτό ήταν το χρέος του, αυτό έκανε. Να θυμίσω ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως η τραγωδία στο Μάτι, ο αρμόδιος υπουργός τότε Τόσκας όχι μόνο δεν έβρισκε ευθύνες που να του αναλογούν, αλλά όταν υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ξανακατέβηκε κανονικά στις εκλογές. Και τότε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου θεωρούσε ότι οι 104 νεκροί στο Μάτι ήταν απλώς «μια στραβή στη βάρδιά της».
Ο κύριος Καραμανλής δεν έχει τέτοια έλλειψη ευαισθησίας. Και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί. Το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι στις εκλογές δεν το γνωρίζω. Θα πράξει κατά συνείδηση. Προσωπικά, πάντως, θεωρώ ότι εάν ήμουν σε παρόμοια κατάσταση, θα επέλεγα μέχρις ότου διευκρινιστεί πλήρως η κατάσταση να απέχω από εκλογικές διαδικασίες.
Ο Γιάννης Λοβέρδος είναι βουλευτής Δ. Τομέα Αθηνών, ΝΔ