Στις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της Novartis τόσο με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και με το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, τοποθετήθηκε με συνέντευξή του στο «tomanifesto.gr» ο Βουλευτής ΝΔ Δυτικού Τομέα Αθηνών, Γιάννης Λοβέρδος.
Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Χαρακτηριστικά τόνισε πως «η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε αρχικά από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να διώξει ποινικά τους πολιτικούς της αντιπάλους, τους οποίους αντιμετώπισε όχι ως αντιπάλους, αλλά ως εχθρούς προς εξόντωση. Ήταν δε τόσο ισοπεδωτική και πρόδηλα βεβιασμένη η κίνηση αυτή, που δε δίστασαν να εμπλέξουν τον πρόδηλα αθώο υπηρεσιακό πρωθυπουργό τριάντα μόλις ημερών, πρώην πρόεδρο του ΣτΕ και νυν αντιπρόεδρο της σημερινής κυβέρνησης. Παρακολουθήσαμε όλοι τότε πρωτόγνωρα σκηνικά παρακμής κατά τη διάρκεια της απολογίας του, όταν ο κ. Πολάκης γελούσε ειρωνικά τη στιγμή που ο άνθρωπος αυτός προσπαθούσε να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του απέναντι σε κατασκευασμένες κατηγορίες».
«Γνωρίζουμε ακόμη, ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και από τα δύο υπό εξαίρεση μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσχημα της ενημέρωσής τους και έχουν επίσης κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι δε γίνεται να έχουν διττή ιδιότητα. Ύστερα από όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται θιγόμενος που ζητήθηκε η εξαίρεσή τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για «χουντοεπιτροπή» και τα τοιαύτα. Έτσι γίνεται πάντα, όταν υπάρχει ένδεια επιχειρημάτων, περισσεύουν οι χαρακτηρισμοί. Καταλαβαίνω βέβαια ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δύσκολη θέση, αφού αποδεχόμενος την εξαίρεση των μελών του είναι σα να αναγνωρίζει το λάθος του να τους ορίσει μέλη στην επιτροπή. Έτσι αναγκαστικά, για άλλη μια φορά θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να σηκώσει επαναστατική παντιέρα» συνέχισε και υπογράμμισε ότι «όσον αφορά το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, ήδη προέκυψαν στοιχεία ικανά να κλονίσουν τη νομιμότητα των καταθέσεων των δύο εκ των τριών, που αποτέλεσαν ουσιαστικά και τη βάση ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Novartis. Αν πράγματι αυτό αποδειχθεί, τότε η ύπαρξη σκευωρίας κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιθανή, αν όχι σίγουρη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γιάννη Λοβέρδου
Ερ. Κύριε Λοβέρδο πως βλέπετε τις εξελίξεις γύρω από την σκευωρία της Novartis τόσο με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και με το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων;
Απ: Κοιτάξτε, η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε αρχικά από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να διώξει ποινικά τους πολιτικούς της αντιπάλους, τους οποίους αντιμετώπισε όχι ως αντιπάλους, αλλά ως εχθρούς προς εξόντωση. Ήταν δε τόσο ισοπεδωτική και πρόδηλα βεβιασμένη η κίνηση αυτή, που δε δίστασαν να εμπλέξουν τον πρόδηλα αθώο υπηρεσιακό πρωθυπουργό τριάντα μόλις ημερών, πρώην πρόεδρο του ΣτΕ και νυν αντιπρόεδρο της σημερινής κυβέρνησης. Παρακολουθήσαμε όλοι τότε πρωτόγνωρα σκηνικά παρακμής κατά τη διάρκεια της απολογίας του, όταν ο κ. Πολάκης γελούσε ειρωνικά τη στιγμή που ο άνθρωπος αυτός προσπαθούσε να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του απέναντι σε κατασκευασμένες κατηγορίες. Για να το πω πιο ξεκάθαρα, ήταν τέτοια η κατάντια του ελληνικού κοινοβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε ο κ. Πικραμμένος να απολογείται στον κ. Πολάκη. Γνωρίζουμε ακόμη, ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και από τα δύο υπό εξαίρεση μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσχημα της ενημέρωσής τους και έχουν επίσης κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι δε γίνεται να έχουν διττή ιδιότητα. Ύστερα από όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται θιγόμενος που ζητήθηκε η εξαίρεσή τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για «χουντοεπιτροπή» και τα τοιαύτα. Έτσι γίνεται πάντα, όταν υπάρχει ένδεια επιχειρημάτων, περισσεύουν οι χαρακτηρισμοί. Καταλαβαίνω βέβαια ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δύσκολη θέση, αφού αποδεχόμενος την εξαίρεση των μελών του είναι σα να αναγνωρίζει το λάθος του να τους ορίσει μέλη στην επιτροπή. Έτσι αναγκαστικά, για άλλη μια φορά θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να σηκώσει επαναστατική παντιέρα.
Όσον αφορά το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, ήδη προέκυψαν στοιχεία ικανά να κλονίσουν τη νομιμότητα των καταθέσεων των δύο εκ των τριών, που αποτέλεσαν ουσιαστικά και τη βάση ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Novartis. Αν πράγματι αυτό αποδειχθεί, τότε η ύπαρξη σκευωρίας κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιθανή, αν όχι σίγουρη.
Ερ. Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σ’ εκείνες της περιοχές της χώρας μας όπου προωθούνται οι πρόσφυγες – μετανάστες προς αποσυμφόρηση των νησιών. Ποια τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του «διπλού» αυτού προβλήματος;
Απ: Λογικό και επόμενο να αντιδρούν, ειδικά όταν δεν έχουν ερωτηθεί για αυτό και λαμβάνονται αποφάσεις για αυτούς, ερήμην τους. Βέβαια, για να μην είμαστε και υποκριτές, ξέρετε εσείς κάποια τοπική κοινωνία που να θέλει να εγκατασταθεί στην περιοχή της hotspot; Το έχω πει και δημοσίως, τουλάχιστον σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχουν και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Το όλο πρόβλημα ξεκινά από την περιβόητη συνθήκη Δουβλίνο 2 και μετέπειτα 3, που υποχρεώνει τη χώρα πρώτης εισδοχής να εξετάζει όλα τα αιτήματα ασύλου. Χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση ή έστω, αναστολή της ισχύος της. Σε αυτό όπως ξέρετε αντιτίθενται οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. για αυτό το πρόβλημα έχει παραμείνει ουσιαστικά άλυτο από το μακρινό 2003 αν δε με απατά η μνήμη μου που υπογράφηκε η συνθήκη.
Ερ. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές προκλήσεις καθημερινά κλιμακώνονται. Πως σχολιάζετε και πως βλέπετε τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν;
Απ: Η στάση του Ερντογάν είναι συνεπής με τα λεγόμενά του εδώ και χρόνια, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Παλιότερα ερμηνευόταν επιπόλαια – για να το θέσω κομψά – η λεγόμενη τουρκική προκλητικότητα ως εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων προς εκτόνωση, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι μόλις επιλύονταν τα προβλήματα αυτά θα έπαυαν και οι προκλήσεις. Αυτού του είδους ο στρουθοκαμηλισμός πιστεύω ότι στοίχισε και στοιχίζει ακόμη αρκετά στη χώρα μας που δε φρόντισε εγκαίρως να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και τώρα τρέχει ασθμαίνοντας να συνάψει συμμαχίες με κάποιες από τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, ή επικαλείται, ελλείψει άλλου ισχυρότερου αποτρεπτικού μέσου, το διεθνές δίκαιο, πράγμα που περισσότερο καταδεικνύει την αδυναμία στην οποία βρίσκεται, παρά οτιδήποτε άλλο. Παλιότερα υπενθυμίζω, ήταν η ρητορεία από πλευράς μας, περί υπονόμευσης, της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας από την ίδια, που όπως ασφαλώς αποδείχτηκε δεν την ενδιαφέρει, αφού είναι από μόνη της πολύ ισχυρός παίκτης και δεν την έχει ανάγκη. Πάει λοιπόν και αυτό το παραμύθι. Πού καταλήγουμε λοιπόν; στην απλή κοινή λογική: η χώρα μας θα πρέπει να φροντίσει να κάνει ασύμφορη για την Τουρκία οποιαδήποτε εμπλοκή μαζί μας. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό; με ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με τη σύναψη συμμαχιών με άλλες χώρες και με τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών με την ίδια την Τουρκία.
Ερ. Το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις για δημοσίους υπαλλήλους, εγγυητές, κρατική επιδότηση, νέες δυνατότητες και επιλογές για τους οφειλέτες κ.λ.π. κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. Κρίνετε πως οι βελτιώσεις του νομοσχεδίου καλύπτουν τους δανειοδότες που πραγματικά χρειάζονται προστασία για τη μία και μοναδική κατοικία τους κι αν όχι τι επιπλέον θα πρέπει να συμπεριληφθεί;
Απ: Είναι ασφαλώς σημαντικές οι βελτιώσεις που επέρχονται με το νέο νομοσχέδιο, ωστόσο αν στην πορεία προκύψουν κενά, εδώ θα είμαστε να τα διορθώσουμε.
Ερ. Κύριε Λοβέρδο ως Βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Αττικής, έχετε άμεση γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές που βρίσκονται στα όρια της εκλογικής σας περιφέρειας. Πως τα ιεραρχείτε και ποιες οι άμεσες ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί για την σταδιακή –αρχικά- και ίσως την οριστική, αντιμετώπισή και επίλυσή τους;
Απ: Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής Αθήνας, είναι η εγκληματικότητα. Για αυτό άλλωστε, κατέθεσα πρόσφατα σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό ρωτώντας να πληροφορηθώ σε τι περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί για την καταπολέμησή της. Σε τοπικό επίπεδο, η υποβάθμιση, εδώ και χρόνια, του πάρκου Τρίτση που, ύστερα από τον πρόσφατο νόμο που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του, πιστεύω θα αναβαθμιστεί σύντομα. Παρατηρούνται επίσης, σοβαρές ελλείψεις στην υγεία. Ενδεικτικά να σας πω ότι το Αττικό νοσοκομείο λειτουργεί με τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού διαπιστώνονται επίσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ καθημερινά χιλιάδες ασθενείς ταλαιπωρούνται προκειμένου να μπορέσουν να εξεταστούν από γιατρό, να γράψουν τα φάρμακά τους. Οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων θα κληθούν να δώσουν λύση σε αυτά τα προβλήματα και η επιλογή των κατάλληλων προσώπων θα είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Θα παρακολουθώ στενά το θέμα, και θα κάνω ό,τι παρεμβάσεις χρειαστούν ώστε οι πολίτες της δυτικής Αθήνας να αποκτήσουν και αυτοί παροχές υγείας ισάξιες με των υπολοίπων συμπολιτών μας.