Τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. 

Ο υφυπουργός παρουσίασε Μελέτη Πρόσκτησης Αναβάθμισης - Εκσυγχρονισμού Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΜΠΑΕΣΕ) για την προμήθεια Περιπλανώμενων Πυρομαχικών για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Πεζικού. 

Εξήγησε ότι η εκπόνηση της μελέτης έγινε λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη εχθρική απειλή από την Τουρκία, το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, τα διδάγματα από τις πρόσφατες ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ουκρανία αλλά και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αμυντική τεχνολογία. 

Τα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά θα αποτελέσουν, σύμφωνα με την παρουσίαση, έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος των τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Πεζικού σε επίπεδα επιχειρήσεων, διότι παρέχουν εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το πεδίο της μάχης και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιρίας ή υψηλής αξίας από την κορυφή, όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις, οπλικά συστήματα κλπ. 

Με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατάρτιση και έγκριση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) και του συνεπακόλουθου Κυλιόμενου Προγραμματισμού Συμβάσεων Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΚΠΣΣΕ), απαιτείται η κατ' εξαίρεση ενεργοποίηση προγράμματος για την προμήθεια και την εν συνεχεία υποστήριξη Περιπλανώμενων Πυρομαχικών Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. 

Στην παρουσίαση αναφέρεται ότι με επιχειρησιακά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια έχουν επιλεγεί δύο τύποι Περιπλανώμενων Πυρομαχικών. Πρόκειται για Περιπλανώμενο Πυρομαχικό με βεληνεκές έως 20 χλμ, καθώς και για Περιπλανώμενο Πυρομαχικό με βεληνεκές έως 40 χλμ. 

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και κατόπιν το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ενέκριναν τη εν λόγω μελέτη και προχώρησαν στην ενεργοποίηση του προγράμματος βάσει των προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας. 

Έχει προταθεί η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, διότι επιτυγχάνεται το μέγιστο της διαφάνειας, εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (δε θα καταβληθεί ΦΠΑ), ενώ δεν υφίστανται έξοδα έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας. 

Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στο ποσό των 75,2 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις και λοιπά έξοδα), εκ των οποίων πλέον των 2/3 θα καλυφθούν από τις ΗΠΑ, μέσω πιστώσεων Foreign Military Financing. 

Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά αποφασιζόταν να αποκτηθούν μέσω διαγωνισμού θα χρειαζόταν ένα ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ενδεχόμενη καθυστέρηση από τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων εταιρειών. 

Μετά τη διατύπωση γνώμης από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, το πρόγραμμα θα παραπεμφθεί στο ΚΥΣΕΑ για λήψη οριστικής απόφασης.