Μπατάρουν οι δυο βάρκες που έχει επιλέξει να πατά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής κόντρα στον Νίκο Χαρδαλιά. Η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί όπως «ένα σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ζήτημα» όπως καταγγέλεται από τους Γιώργο Ζηκόπουλο και Έφη Θεοχάρη, μέλη του ΔΣ, οι οποίοι τον καλούν να επιλέξει παραιτούμενος από το ΕΕΑ.

«Την ώρα που χιλιάδες επαγγελματίες καταβάλλουν τις συνδρομές τους προσδοκώντας ουσιαστική εκπροσώπηση και αποτελεσματική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους, παρατηρείται μια ιδιαίτερα έντονη δημόσια και επικοινωνιακή παρουσία του θεσμού, η οποία, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επίσημη περιφερειακή υποψηφιότητα του Προέδρου του, είναι εύλογο να προκαλεί συζητήσεις ως προς τη διάκριση μεταξύ της θεσμικής και της πολιτικής διάστασης των δημόσιων εμφανίσεων. Η εξέλιξη αυτή προσδίδει αναπόφευκτα σε κάθε δημόσια δράση, εκδήλωση ή πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μια πρόσθετη πολιτική ανάγνωση, ανεξαρτήτως προθέσεων και ανεξαρτήτως του πραγματικού σκοπού για τον οποίο αυτή οργανώνεται» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή τους σημειώνοντας πως «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ιδρύθηκε για να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οφείλει να παραμένει απολύτως προσηλωμένο σε αυτή την αποστολή. Η αποστολή του Επιμελητηρίου δεν συμβιβάζεται με οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο θεσμός θα μπορούσε, έστω και κατ’ εικόνα ή εντύπωση, να εκληφθεί ως μέσο, όχημα ή θεσμικό στήριγμα προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών».

Μόλις την Παρασκευή δε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανήρτησε βίντεο από τη Γλυφάδα που έτη φωτός απέχει από τον ρόλο του ως προέδρου του ΕΕΑ. Εμφανίζεται να κάνει «αυτοψία» σε φρεάτιο στην περιοχή όπου τον περασμένο χειμώνα έχασε τη ζωή της κάτοικος, εγκαλώντας τον Νίκο Χαρδαλιά. Μικρή ίσως σημασία έχει το γεγονός ότι το φρεάτιο αφενός ήταν σε καλή κατάσταση (συγκριτικά) και αφετέρου ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες στον τομέα ευθύνης του Δήμου Γλυφάδας. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι πως το βίντεο ουσιαστικά είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου του ΕΕΑ, ιδιότητα με την οποία κλείνει εκείνος το βίντεο.

Παρακολουθώντας δε το προφίλ του κανείς βλέπει συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για «μια ουσιαστική συζήτηση με έναν άνθρωπο που γνωρίζει σε βάθος τι σημαίνει Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τι μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι Περιφέρειες που δουλεύουν αποτελούν παράδειγμα. Και η εμπειρία τους είναι πολύτιμη για όσους πιστεύουμε ότι η Αττική μπορεί και πρέπει να πάει ψηλότερα», δήλωση ξεκάθαρα προεκλογικού χαρακτήρα.

Προηγήθηκε δράση για καθαρισμό στην Βάρκιζα υπό την ευθύνη του ΕΕΑ, βίντεο για τα έργα στον Ιλισό που εκ νέου εγκαλεί την περιφέρεια Αττικής, επίσκεψη στη… Γιορτή Γουρουνοπούλας από τον Σύλλογο Μεσσηνίων και στο Γλέντι του Συλλόγου Ηλείων, μια στάση στο πανηγύρι της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών κ.ο.κ.

Το αυτονόητο ερώτημα που προκύπτει είναι πως συνδέονται οι ξεκάθαρα δημοσιοσχετίστικες δράσεις του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου με τον ρόλο του προέδρου του ΕΕΑ, γιατί εμφανίζεται με την ιδιότητα του προέδρου σε βίντεο που ξεκάθαρα εξυπηρετούν τους σκοπούς της υποψηφιότητας του στην Περιφέρεια Αττικής και εν τέλει από ποια κονδύλια χρηματοδοτούνται αυτά; Γιατί τα υπόλοιπα 48 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΑ σιωπούν για τη δράση του προέδρου;

Όπως σημειώνουν και οι Ζηκόπουλος και Θεοχάρη «οι επαγγελματίες της Αττικής έχουν ανάγκη από θεσμούς με κύρος, σοβαρότητα, ανεξαρτησία και αποκλειστική προσήλωση στον σκοπό τους.Έχουν ανάγκη από θεσμούς που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να δημιουργούνται εντυπώσεις ή υπόνοιες σύνδεσης της θεσμικής λειτουργίας τους με προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις, όσο θεμιτές και αν είναι αυτές στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας».