Τους οικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, αλλά και τα προβλήματα στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην εστίαση επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας έκτακτων μέτρων για τους εργαζόμενους, ο κ.Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στο νησί αγγίζουν τους 10.000, ενώ πρόσθεσε ότι προκειμένου να ανοίξουν τα τουριστικά καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας αλλά και εργατικά χέρια, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καθώς οι περισσότεροι έχουν φύγει. Δεδομένης, όπως πρόσθεσε, και της αβεβαιότητας για την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούν να γίνουν και εκτιμήσεις για την οικονομική ζημία που μπορεί να προκύψει.
Ερωτηθείς σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της, τονίζοντας ότι προστατεύει και τον εργαζόμενο και την επιχείρηση. Εστίασε, όμως, στις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής της στην εστίαση, οι οποίες τέθηκαν και στη συνάντηση που είχε πρόσφατα, αντιπροσωπεία του ΕΕΑ και εκπροσώπων του κλάδου με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε ότι με βάση τα προβλεπόμενα και προκειμένου οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα ωράρια, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου, και να μην βρεθούν αντιμέτωπες με το υψηλότατο πρόστιμο των 10.500 ευρώ, χρειάζονται επιπλέον προσωπικό.
Πέρα, όμως, από το κόστος που επιφέρει η αύξηση του προσωπικού, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκτίμησε ότι είναι πιθανό κάποιες επιχειρήσεις να αναγκαστούν να κλείνουν νωρίτερα ή να μην ανοίγουν κάποιες μέρες.