Την ανάγκη για χρήση μάσκας μέχρι να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης από τους εμβολιασμούς υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου.
«Σημαντικό θέμα της μάσκας. Μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, δηλαδή 80-85% εμβολιασμένων, δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Κυκλοφορούν μεταλλάξεις και δεν είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιό μας μας προστατεύει. Ο εμβολιασμένος προστατεύεται. Όμως μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδώσει τον ιό σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι» σημείωσε, εκτιμώντας ότι αν προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός μέχρι το τέλους του καλοκαιριού θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Παράλληλα, έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι υγειονομικοί «ξέχασαν» να εμβολιαστούν. «Πλέον είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, όχι ατομικής» είπε.
Εμβόλια και θρομβώσεις
Αναφορικά με την 44χρονη από την Θεσσαλονίκη που έχασε την ζωή τις λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, η κ. Γιαμαρέλλου, έκανε λόγο ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται νεκροτομή. Θα δούμε τι υποκείμενο μπορεί να είχε αυτό το κορίτσι και τι έφταιξε. Μπορεί να είχε κάτι αλλά να μην το ήξερε γιατί είναι νέο παιδί».
Μάλιστα, η καθηγήτρια, περιέγραψε, αριθμητικά την πιθανότητα θρόμβωσης μετά από εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού αλλά και άλλων περιπτώσεων. «Όλοι, φοβούνται το σύνδρομο με τις θρομβώσεις, το οποίο είναι σπάνιο. Στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, οι τέσσερις παθαίνουν θρομβώσεις. Τα κορίτσια που παίρνουν αντισυλληπτικά, στο ένα εκατομμύριο οι 1000 παθαίνουν θρομβώσεις. Οι καπνιστές, οι 1300 στο εκατομμύριο. Οι 170.000 στο εκατομμύριο που κόλλησαν covid παθαίνουν θρομβώσεις» επισήμανε.
Τέλος, χαρακτήρισε ως θετικό που θα κάνουν στην Κάλυμνο, η οποίο βρίσκεται σε ολικό lockdown, το εμβόλιο τη Johnson & Johnson «όμως δεν σημαίνει ότι από την επόμενη μέρα είμαστε προστατευμένοι, δεν φοράμε μάσκες και δεν τηρούμε τα μέτρα».