Ένα εύκολο γλυκό δια χειρός Γιάννη Λουκάκου για τα φθινοπωρινά απογεύματα.
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- κρέμα
Για την κρέµα
- 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 300 χυμός πορτοκαλιού, συμπυκνωμένος στο 1/4
- 250 γρ. κρέµα γάλακτος µε 35% λιπαρά
- 80 γρ. λικέρ πορτοκάλι
- 15 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 πορτοκάλι περίπου
- 220 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 90 γρ. κορν φλάουρ
- 120 γρ. αυγά, περίπου 2 αυγά
- 120 γρ. κρόκους, περίπου 6 κρόκους
- 100 γρ. βούτυρο
- 5 γρ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε από πάνω τη ζεστή κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε την μπουγάτσα να κρυώσει ελαφρώς, την κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Για την κρέµα
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, τον χυμό πορτοκάλι, το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Την αποσύρουμε και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο ανακατεύοντας έως ότου λιώσει.
Tip: Ιδέες σερβιρίσματος για την μπουγάτσα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, να συνοδέψετε με σορμπέ ή παγωτό ή σάλτσα σοκολάτας