Την ώρα που η αντιπολίτευση και κυρίως τα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ –που θέλουν να εμφανίζονται ως δήθεν κόμματα εξουσίας– ανακατεύουν τον πολιτικό βούρκο που στήνουν προκειμένου να προκαλέσουν ρωγμές στην κυβέρνηση εν όψει ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται σε δύο μέτωπα με γνώμονα την αλλαγή σελίδας στη χώρα και την εξασφάλιση της επόμενης ημέρας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον.
Γράφει Ειδικός Συνεργάτης
Οικονομία, ακρίβεια, ασφάλεια αποτελούν προτεραιότητες στο εσωτερικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα όμως στο διεθνές περιβάλλον, έχοντας ήδη αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρεί να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Και την ίδια στιγμή κινείται με παρεμβάσεις που ωφελούν τη χώρα και αναδεικνύουν τη θέση της, όπως για παράδειγμα η επιτυχία της δημιουργίας του ινδικού διαδρόμου προς Ευρώπη μέσω Θράκης που έρχεται μετά την επίσημη επίσκεψή του και τις συναντήσεις που είχε στην Ινδία. Ενας διάδρομος που αναβαθμίζει τα ήδη αναβαθμισμένα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και κυρίως τη θέση της Ελλάδας.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έκανε ένα τεράστιο άλμα 28 θέσεων στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αφού κατάφερε τη μεγαλύτερη βελτίωση σε παγκόσμιο επίπεδο –σύμφωνα με τον δείκτη business environment index της Μονάδας Μελετών και Ανάλυσης για την περίοδο 2024-2028– και κατατάσσεται στην 34η θέση διεθνώς από την 62η θέση που ήταν την περίοδο 2014-2018, αποτυπώνεται στην αναφορά του «Economist», σύμφωνα με την οποία αυτό το άλμα οφείλεται «στον αντίκτυπο των φιλικών προς το επιχειρείν πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της και έχει ήδη προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε μειώσεις φόρων και έχει ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη». Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αλλάξει το status και την εικόνα της χώρας μετατρέποντάς την σε επενδυτικό κέντρο, καθώς προσελκύει επενδύσεις από παγκόσμιους παίκτες.
Κεντρικός παίκτης
Στην Ευρώπη ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ρόλο κεντρικού παίκτη. Και η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη. Σε αυτό οφείλεται και μέρος των επιθέσεων που δέχεται, αφού εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου οι διάφορες πολιτικές ομάδες επιδιώκουν να μειώσουν όλους όσοι ανήκουν σε αντίπαλες ευρωομάδες και ξεχωρίζουν. Ο πόλεμος που γίνεται σε συνεργασία κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαίος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την περίοδο της πανδημίας έχει αναπτύξει ενεργό παρουσία και παρεμβαίνει με προτάσεις που γίνονται αποδεκτές. Ο αγώνας του για το Ταμείο Ανάκαμψης στέφθηκε με επιτυχία, γεγονός που αναγνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει θέμα όσον αφορά τις δαπάνες για την Αμυνα, έχοντας ήδη συμβάλει στη δρομολόγηση πρόβλεψης για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να θέσει θέμα αναφορικά με τις δαπάνες για την ευρωπαϊκή άμυνα στην οποία η χώρα μας έχει σημαντικό ρόλο ευρισκόμενη στα νοτιοανατολικά σύνορά της, έχοντας ταυτόχρονα απέναντι έναν γείτονα που προκαλεί είτε μέσω του γνωστού αναθεωρητισμού είτε με την εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών. Ζήτημα που αφορά συνολικά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στον Καναδά καλύπτοντας ένα κενό 41 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί τη βορειοαμερικανική χώρα. Εκεί θα θέσει και πάλι το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα, έχοντας στη φαρέτρα του και τη διεθνή αναγνώριση μέσω της επιθεώρησης του «Economist».
Εντός των τειχών
Στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός κινείται με γνώμονα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του, έχοντας όμως βάλει δίπλα και τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει: την κοινωνική συνοχή. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, του εισαγόμενου αυτού φαινομένου που πολλαπλασιάζεται μέσω της αισχροκέρδειας, αποτελεί τον πρώτο στόχο της κυβέρνησής του. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι συγκεκριμένα, ενώ αναλόγως της πορείας και των αποτελεσμάτων τους προστίθενται νέα.
Τα τέσσερα νέα μέτρα που έχουν θεσπιστεί δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα. Η μείωση των εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ και η μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή μέσω της μείωσης των τιμών, το πλαφόν στο μεικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος, η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων (και οι ποινές για αισχροκέρδεια) και το net pricing σε νωπά προϊόντα οδηγούν σε μειώσεις που μεσοσταθμικά κινούνται μεταξύ 15%-17% στις αρχικές τιμές προϊόντων, αλλά και σε αυτές του βρεφικού γάλακτος. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «Καλάθι της Σαρακοστής» οδηγούν επίσης σε πωλήσεις προϊόντων με χαμηλότερες τιμές.
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται και για την ασφάλεια. Δεν είναι μόνο η ενδυνάμωση της Αμυνας της χώρας που έχει επιτευχθεί, είναι και τα μέτρα στην καθημερινότητα που ολοένα και αυξάνονται με έμφαση στην αντιμετώπιση της βίας αλλά και της βίας ανηλίκων, εντός και εκτός σχολείων. Παράλληλα, η βελτίωση της Υγείας και η αναβάθμιση της Παιδείας είναι βασικοί παράγοντες της πορείας της χώρας. Σε αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει, όπως φάνηκε και με την περίπτωση των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και με την παρέμβασή του αναφορικά με την κατάσταση εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Σε λάθος μονοπάτια
Στον αντίποδα; Στον αντίποδα βρίσκονται η καταστροφολογία, η λάσπη στον ανεμιστήρα και η σχολή Τσίπρα που έχει βρει άξιους διαδόχους στα πρόσωπα του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον πρώτο να εκφράζει πλέον ανοιχτά στην Ελλάδα τη σχολή του τραμπισμού, προσθέτοντας δίπλα στον πολακισμό της Κουμουνδούρου τον κασσελακισμό. Ο έτερος των... διεκδικητών της εξουσίας παλινδρομεί σε ένα αέναο «ούτε ούτε» που τον οδηγεί στον αυτοεγκλωβισμό του ως ουρά του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι ξέρουμε...