ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ δεν υπάρχει αμφιβολία: «Να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαιρετώντας την περασμένη Πέμπτη τον βρετανό πρεσβευτή και τον ελληνιστή Ρόντρικ Μπίτον σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Αγγλο-Ελληνικός Σύνδεσμος. Η επίτευξη αυτού του στόχου έχει όμως ορισμένες προϋποθέσεις.
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ
Η ΠΡΩΤΗ είναι να κατονομάζονται εκείνοι που τον ναρκοθετούν. Στις μέρες μας, πρόκειται φυσικά για τη Ρωσία του Πούτιν, που βομβαρδίζει και ισοπεδώνει μια χώρα χωρίς να έχει δεχθεί την πραγματική πρόκληση. Τι περίεργο όμως! Η λέξη «Ρωσία» δεν Λ υπάρχει στον σύντομο χαιρετισμό του υπουργού. «Αυτές τις ημέρες αισθάνεται κανείς αμηχανία όταν μιλάει για το Διεθνές Δίκαιο», είπε. Γιατί άραγε; «Ενας έλληνας πρόξενος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα υπόγειο στη Μαριούπολη που δέχεται πυρά». Από ποιον;
ΜΠΟΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ο υπουργός απλώς να το ξέχασε. Να όμως που το ίδιο επαναλαμβάνεται και σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών την επομένη. «Καλούμε όλους», διαβάζουμε, «να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του άμαχου πληθυσμού». Ολους; Παραβιάζει πάνω από ένας αυτές τις ημέρες το ανθρωπιστικό δίκαιο;
ΕΥΤΥΧΩΣ που ο Πρωθυπουργός δεν διστάζει ούτε να κατονομάσει τους δήμιους ούτε να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις αλληλεγγύης προς τα θύματά τους, όπως η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην %. Ουκρανία. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνεται εκείνος την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Γι περίεργο όμως! Ο Νίκος Δένδιας απουσίαζε από τη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου ελήφθη αυτή η απόφαση και έκτοτε δεν καίγεται να την υπερασπιστεί. Ίσως βέβαια να διακατέχεται από μια γενικότερη απογοήτευση, καθώς τα πλήγματα που δέχεται τελευταία είναι πολλαπλά. Δεν είναι λίγο να διαβεβαιώνεις το Μαξίμου ότι οι Ρώσοι δεν θα εισβάλουν στην Ουκρανία (επειδή σου το είπε ο Λαβρόφ) και λίγες ημέρες μετά να αρχίζουν την προέλασή τους τα ρωσικά τανκς. Και συνιστά διπλωματική αστειότητα, όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να ζητάς από τον Λαβρόφ, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να αναλάβει πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό – για να τον ακούσεις στη συνέχεια να μιλά για την «τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ μεσολάβηση της Ρωσίας για να ανοίξεις διαύλους με την Τουρκία είναι το νεοδημοκρατικό ισοδύναμο τού να περιμένεις δανεισμό από τη Ρωσία για να σωθείς από τη χρεοκοπία. Ευτυχώς που δεν κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, αλλά ο Μητσοτάκης. Ευτυχώς που δεν εισακούονται όσοι κάνουν εύκολες συγκρίσεις του Πούτιν με τον Ερντογάν. Ευτυχώς που δεν ασκούν επιρροή αυτοί που φαντασιώνονται την απομόνωση και τη συντριβή της Τουρκίας, αλλά εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη σημασία της θετικής ατζέντας και την αξία των συμβιβασμών.
ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ κι αυτά προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ