Την ντροπή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ για τις ωμότητες που είχαν διαπράξει οι γερμανικές αποικιακές δυνάμεις στην Τανζανία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Προχώρησε όμως και πέρα από αυτό: «Θα ήθελα να ζητήσω συγχώρεση για όσα έκαναν οι Γερμανοί στους προγόνους σας εδώ», είπε σε ομιλία του στην αφρικανική χώρα.

«Ό,τι συνέβη εδώ ήταν η κοινή μας ιστορία, η ιστορία των προγόνων σας και η ιστορία των προγόνων μας στη Γερμανία», πρόσθεσε.

300.000 σκότωσαν οι Γερμανοί στο Μάτζι Μάτζι

Οι γερμανικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 300.000 ανθρώπους κατά την εξέγερση των Μάτζι Μάτζι to 1905-1907. Ήταν μία από τις πλέον αιματηρές αντιαποικιακές εξεγέρσεις.

Αφορμή για την εξέγερση ήταν η απαίτηση των Γερμανών να ασχοληθούν οι ντόπιοι με το μάζεμα του βαμβακιού που προορίζονταν για εξαγωγή.

Οι αποικιακές αρχές έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εκθέσουν τα κομμένα κεφάλια ηγετών της εξέγερσης σε μουσεία στη Γερμανία. Συγγενείς του ζητούν τώρα να τους επιστραφούν τα κρανία, αφού ταυτοποιηθούν με DNA, ζήτημα το οποίο δεν απέκλεισε ο Γερμανός πρόεδρος.

Η Γερμανία κατείχε τα εδάφη της Τανζανίας, της Ρουάντα, του Μπουρούντι και μέρους της Μοζαμβίκης, τα οποία συνιστούσαν τη Γερμανική Ανατολική Αφρική.