Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε σήμερα Δευτέρα (14/4) στον 1ο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Παλαιστινιακής Αρχής, στο Λουξεμβούργο, στα πλαίσια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Διάλογος Υψηλού Επιπέδου έγινε παρουσία του Παλαιστίνιου Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών, Mohammad Mustafa.

Ο κ.Γεραπετρίτης επεσήμανε την ανάγκη να αρχίσει άμεσα διάλογος με την ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε. για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, με την Παλαιστινιακή Αρχή, τη μόνη νόμιμη και αναγνωρισμένη πολιτική οντότητα στην περιοχή. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει πακέτο τριετούς βοήθειας 1,6 δισεκ. ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία από την πλευρά της ζητά διεθνή αναγνώριση.  

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θέματα που θα συζητώνται είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ.Γεραπετρίτης, σχετικά με τη Μέση Ανατολή δήλωσε: 

«Στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει η Ευρώπη να είναι ενεργώς παρούσα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε εχθροπραξίες. Ανησυχούμε, ιδιαιτέρως, για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη. Θα πρέπει να εκκινήσει ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει στη λύση της ίδρυσης ενός Παλαιστινιακού κράτους, με τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία αποτελεί και τη μόνη νόμιμη και νομιμοποιημένη εξουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ενεργή παρουσία στη Συρία, να υπάρξει μια πλήρης ενσωμάτωση όλων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και ιδίως, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενεργώς παρούσα στις κρίσεις ανθρωπισμού τόσο στην Αφρική, όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, έτσι ώστε να τερματιστεί ο εφιάλτης, ο οποίος βασανίζει σήμερα την οικουμένη.

Και βεβαίως, θα πρέπει η Ευρώπη να μεριμνήσει επιτέλους, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να αποτελέσουν προτεραιότητα. Είκοσι δύο χρόνια μετά από την έναρξη των διαδικασιών, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισπεύδουσα δύναμη. Θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία επί τη βάσει των ιδίων επιδόσεων.

Η Ευρώπη θα πρέπει να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή, να γίνει πιο δυνατή. Αυτό απαιτεί μια φωνή, μια ισχυρή θεσμική φωνή για την Ευρώπη».