«Το σύστημα υγείας, όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά είναι στην καλύτερη φάση που βρισκόταν ποτέ» είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ αναφέρθηκε στην πρόοδο της τεχνολογίας και την ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών θεραπειών, τονίζοντας ότι χρειάζονται οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία. Για αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Υγείας ακολουθεί μια στρατηγική, η οποία εστιάζει στην πρόληψη.
«Γρηγορότερη αντιμετώπιση ασθενειών, σημαίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να πληρώσουμε τη θεραπεία όσων δεν μπορέσαμε να θεραπεύσουμε στα αρχικά στάδια» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Τα καινοτόμα φάρμακα, για παράδειγμα κατά του διαβήτη ή της παχυσαρκίας, μπορούν να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσουμε την πολιτική μας, τόνισε επιπρόσθετα, αναφέροντας ότι «στόχος είναι οι πόροι, οι οποίοι πάντα είναι περιορισμένοι, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Αναφερόμενος στον τομέα της πρόληψης και στο «myhealth app», ο κ. Γεωργιάδης: «Όλες οι προληπτικές εξετάσεις μπαίνουν εδώ. Ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία [...] Είναι φουλ service» σχολίασε, χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το ζήτημα του clawback του φαρμάκου, είπε ότι «τα πρώτα νούμερα δείχνουν ότι το 2025 θα εξελιχθεί καλύτερα σε σχέση με το 2024 [...] Δεν είναι θρίαμβος, αλλά σίγουρα έχουμε πρόοδο».
Σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, υπογράμμισε ότι οι επιστροφές είναι αρκετά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όχι επειδή γίνεται σπατάλη, αλλά «επειδή η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική, την οποία υποστηρίζω, πολύ πιο εύκολης πρόσβασης στα φάρμακα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες». «Δίνουμε ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο» υποστήριξε.
Για τις διοικήσεις των νοσοκομείων ανέφερε ότι η διαδικασία επιλογής από τον ΑΣΕΠ βαίνει προς ολοκλήρωση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ως Υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει αλλά ούτε να αλλάξει τον νέο διοικητή, παρά μόνο μετά την παρέλευση δύο ετών.
Τέλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρεμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ, παραδέχθηκε ότι «έχει μείνει πίσω, καθώς δεν έχει φτάσει εκεί που θα θέλαμε [...] δεν μπόρεσε να μετεξελιχθεί με την ταχύτητα που θέλαμε».