Με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, επαγγελματιών, επιστημόνων, εκπροσώπων από δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς, ξεκίνησε τις εργασίες του, Τρίτη 15 Μαρτίου, το τριήμερο ψηφιακό 24ο Συνέδριο “Greek ICT Forum – Infomobility World”. Χαρακτηρίζεται ως το «σημείο αναφοράς» της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών και παρουσιάζει καινοτόμες τάσεις της διεθνούς βιομηχανίας Ψηφιακών Τεχνολογιών και τις ελληνικές προτάσεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μίλησε στο Συνέδριο για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τον πολλά υποσχόμενο τομέα της Καινοτομίας, των νέων Επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις. Ανάφερε σχετικά ότι, για την Ελλάδα έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα «υπέρ-πακέτο» πόρων ειδικά σχεδιασμένο για την ενίσχυση των έργων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Έρευνας και Καινοτομίας.

«Το 1/3 των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ θα διατεθεί για τη ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο από τη Βουλή όπου παρίστατο για τη συζήτηση του σχετικού νόμου της νέας προγραμματικής περιόδου.

Όπως είπε, θα υπάρξουν οριζόντιες δράσεις για την πλήρη ψηφιακή αναβάθμιση του δημοσίου και αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή, θα γίνει διαβούλευση και με την αγορά, ευελπιστώντας, όπως τόνισε ο υπουργός, στην ετοιμότητα των επιχειρήσεων να αντλήσουν πόρους και να αξιοποιήσουν σχετικά προγράμματα ψηφιακής αναβάθμισης.

Ο ίδιος εστίασε στα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελέστηκε στη χώρα στη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε αποτελέσματα που δεν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε». Υπογράμμισε τη σημασία αυτής της εξέλιξης, καθώς ο νέος ψηφιακός κόσμος, όπως τόνισε, λειτουργεί καταλυτικά στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Στο σημείο αυτό εστίασε στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα από μεγάλες εταιρείες, συμπληρώνοντας ωστόσο τη σημασία της ψηφιακής ανάπτυξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε ότι το υπουργείο δίνει έμφαση στην απόκτηση ψηφιακών εργαλείων από τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε αναπτύσσοντας ψηφιακές δυνατότητες να ανοίξουν και νέους ορίζοντες επιχειρηματικής δράσης.

Ανέφερε παραδειγματικά ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία ήρθε σε επαφή με start up εταιρεία η οποία ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα και έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί και να παίρνει μεγάλες δουλειές.

«Έχουμε ταλέντο, έχουμε δυνατότητες», ήταν το αισιόδοξο καταληκτικό μήνυμα του υπουργού.