«Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας αν δεν λυθεί αυτό όλα τα άλλα έπονται για αυτό επιμένουμε, για αυτό τα κίνητρα, για αυτό οι συσκέψεις, για αυτό τα μέτρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το ότι χάνουμε τόσο χρόνο για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν είναι πλέον παράλογο. Σέβομαι το φόβο, τον καταλαβαίνω και εγώ φοβήθηκα, δεν θέλουμε να είμαστε τυραννικοί, δεν θέλουμε να επιβάλλουμε σε κανέναν τίποτα αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την επένδυση του Ελληνικού, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε: «Το Ελληνικό έχει ξεκινήσει, από εδώ και πέρα η εταιρεία Lamda η οποία κατέβαλλε την Παρασκευή στο Ελληνικό Δημόσιο 300 εκατομμύρια μετρητά και 340 εκατομμύρια σε εγγυητική επιστολή, αγόρασε το χώρο και ξεκινάει την ανάπτυξη του. Η πρώτη φάση, το κυρίως μέρος του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Θα περιλαμβάνει τέσσερα ξενοδοχεία πεντάστερα, θα περιλαμβάνει μαρίνα, παραλία, πάρκο, κατοικίες, mall, ενυδρείο, αθλητικούς χώρους ότι μπορεί να φανταστείτε».

«Το ελληνικό δημόσιο από εδώ και πέρα έχει να παρακολουθεί την επένδυση και να εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες. Θέλουμε ο χώρος να αναδειχθεί πολλαπλώς και υπέρ των πολιτών και να δώσουμε και μια αίσθηση ότι το Ελληνικό δεν είναι ένας χώρος μόνο για τους ελίτ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το κίνητρο για τον εμβολιασμό των νέων 18 μέχρι 25 ετών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Το κίνητρο έχει δοθεί γιατί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι η πιο κρίσιμη ηλικία για τη μεταδοτικότητα του ιού. Δηλαδή στους ασυμπτωματικούς φορείς οι 9 στους 10 είναι σε αυτές τις ηλικίες αν λοιπόν καταφέρεις να μπλοκάρεις τη μετάδοση του ιού σε αυτές τις ηλικίες έχεις κάνει ένα πολύ μεγάλο μπρος. Αποφασίστηκε αυτού του είδους το κίνητρο για να πάνε αυτές οι ηλικίες με μεγαλύτερη ταχύτητα να εμβολιαστούν».

«Αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη τύπου Δ είναι παρούσα, όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν για τη μεταδοτικότητά της, βλέπετε ότι είναι το πρώτο θέμα στη συζήτηση Κορυφής στην ΕΕ, είναι ο λόγος που η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ανοίξει τα σύνορα της εδώ και ενάμιση μήνα το να πούμε ότι αδιαφορούμε για αυτό θα ήταν εντός τόπου και χρόνου», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο ιός ως γεγονός έχει επηρεάσει την οικονομία σε όλες τις δυνατές διαστάσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αρκεί να φανταστείτε ότι η αύξηση στα ναύλα αυτή τη στιγμή είναι της τάξης 500 και 600% ως αποτέλεσμα των προηγούμενων καραντίνων και του ιού. Αύξηση στα ναύλα 500-600% σημαίνει για τα προϊόντα τα οποία καταναλώνουμε τεράστια αύξηση στο μεταφορικό κόστος άρα γενικευμένη αύξηση των τιμών», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είναι προφανές ότι το διάστημα της πανδημίας έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από όσο αρχικά υπολογίζαμε και για αυτό έχουμε τεράστιο συμφέρον να τελειώνουμε με τον ιό όσο μπορούμε γρηγορότερα», τόνισε ο υπουργός.

«Δηλαδή αν επικρατούσε η λογική σήμερα έπρεπε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για να εμβολιαστούνε. Είναι ο μόνος τρόπος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή θα εμβολιαστούμε όλοι και θα χτίσουμε τείχος ανοσίας ή θα μπλέξουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τα σενάρια εκλογών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα παράγει περισσότερη παραπολιτική από όση χρειάζεται. «Δηλαδή τη μια βδομάδα συζητάμε αν θα έχουμε ανασχηματισμό την άλλη εβδομάδα αν θα έχουμε εκλογές δεν θα βγάλουμε άκρη έτσι. Η χώρα έχει κυβέρνηση και έχει και πολλά προβλήματα, δεν έχει χώρο για σορολόπ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η παράταση της ψήφισης των μνημονίων των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, απάντησε: «Πιστεύω ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε για να καταλάβουν το αν θα καταλάβουν δεν το ξέρω. Η αντίδραση του κ. Ζάεφ να ζητήσει αμέσως από την Ομοσπονδία να αλλάξουν όνομα δείχνει ότι το μήνυμα το έχει λάβει. Είναι λυπηρό ότι χρειάστηκε να γίνει όλο αυτό…».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει παίξει πολύ καλά τα χαρτά της την εξωτερική πολιτική και η Τουρκία είναι πολύ στριμωγμένη.