fbpx

@GeorghyZhukov: Τα βοσκοτόπια στο εδώλιο

by pavlos

Χειρισμοί πανικού

Δεν υπήρχε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδεχτεί ότι υπέπεσε σε σφάλμα με την περίπτωση των 38 μεταναστών στην τουρκική νησίδα του Εβρου και το δήθεν νεκρό παιδί. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε να επαναλαμβάνεται το αδιανόητο αφήγημα περί της ελληνικότητας της νησίδας και των ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου (τους έχει ήδη διαψεύσει η νομική υπηρεσία της Κτηματολόγιο ΑΕ) και της ύπαρξης νεκρού παιδιού. Ωστόσο, αφού η νησίδα είναι ελληνική, θα μπορούσε να πάει μια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και να βρει εύκολα το σημείο ταφής του παιδιού μιας και μιλάμε για ένα κομμάτι γης λίγων τετραγωνικών μέτρων. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη. Το ζητούμενο είναι ότι με την επαναφορά του αφηγήματος στη δημοσιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε βολικά κι άλλο δημοσίευμα στο «Der Spiegel» από συντάκτες δημοσιογράφους-μέλη γερμανικών ΜΚΟ που σιγοντάρει την ύπαρξη νεκρού παιδιού μέσα από «ανώνυμες μαρτυρίες». Δεν γνωρίζω αν είναι σύμπτωση, πάντως κάποιος μη καλόπιστος θα έλεγε ότι πρόκειται για ενορχηστρωμένη και με το αζημίωτο απόπειρα διάδοσης fake news με στόχο τον διασυρμό της χώρας.

 

Επιχείρηση «Ζάκυνθος»

Μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών Σαγιά – Πιτσιόρλα στο πλαίσιο έρευνας της ΕΥΠ για την αγοραπωλησία έκτασης 14.500 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, ακολούθησε στις 13.9.2022 η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την ίδια υπόθεση με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, η συντάξασα το συμβόλαιο συμβολαιογράφος, ο τοπογράφος και τρεις υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών που εξέδωσαν βεβαιώσεις περί του μη δασικού χαρακτήρα της μεταβιβαζόμενης έκτασης. Στη δικογραφία ωστόσο δεν περιλαμβάνονται οι συνομιλίες των δύο πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι από τις κατά λέξη απομαγνητοφωνήσεις που έχουν διαρρεύσει υπάρχει τουλάχιστον πολιτική απόπειρα επηρεασμού της Εισαγγελίας Διαφθοράς να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Εκτός από αυτό, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δικηγόρος της κατηγορούμενης αγοράστριας εταιρείας είναι το δικηγορικό γραφείο του Σπύρου Σαγιά, τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Για να συνεισφέρω κάπως στην περιέργεια του αναγνώστη, να σας αποκαλύψω ότι στην ίδια υπόθεση είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και δημοσιογράφος-εκδότης εβδομαδιαίας εφημερίδας.

 

Πεπονόφλουδες

Τελικά οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls στην Ιταλία έπεσαν μέσα και προέβλεψαν με απόλυτη και αξιοζήλευτη ακρίβεια τον νικητή των εκλογών της Κυριακής, παρά τα έως την τελευταία στιγμή αντιθέτως λεγόμενα της κεντροαριστερής συμμαχίας. Πρωθυπουργός της Ιταλίας αναλαμβάνει η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αρέσκεται να κάνει λογοπαίγνια με το επώνυμό της (πεπόνι). Η Μελόνι πάντως είχε εκφράσει σθεναρά την υποστήριξή της στον Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας το 2015. Μάλιστα, είχε φωτογραφηθεί και με την επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, εκφράζοντας την από κοινού υποστήριξή τους στον «ΣΥΡΙΖΑ της ανατροπής». Δεν γνωρίζω αν διατήρησε έκτοτε καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανταποδώσει στην Ιταλίδα τα συχαρίκια με –έστω– ένα εγκάρδιο tweet.

 

Ειμαρμένη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φέρονται να έχουν ενημερώσει ήδη την ελληνική κυβέρνηση για τις κινήσεις και τις μεταφορές «σημαντικών χρηματικών ποσών» από τη Ρωσία προς συγκεκριμένους Ελληνες πολιτικούς και κόμματα μέσω μιας δαιδαλώδους, αλλά πλήρως καταγεγραμμένης διαδρομής μεταξύ ιδρυμάτων, εταιρειών και φυσικών προσώπων. Η όλη έρευνα για τη διαλεύκανση όλων αυτών των διαδρομών, καθώς και των αποδεκτών, θα ανατεθεί στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το περίεργο στην εξέλιξη της σκοτεινής αυτής υπόθεσης είναι η αφωνία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, επειδή κατά τον Πλάτωνα «την ειμαρμένην ουδ’ αν εις εκφύγοι», λίγη σημασία έχουν οι υπεκφυγές και το κρυφτούλι στο οποίο έχουν επιδοθεί.

 

Τα βοσκοτόπια στο εδώλιο

Στις 13.7.2019 ανέβαζα στο twitter τμήμα από το 6.4.2019 κατηγορητήριο κατά του τότε γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, των μελών της Επιτροπής Διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας.

Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο Λευτέρης Κρέτσος και τα κατηγορούμενα μέλη της επιτροπής προχώρησαν στην έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μην ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλλε το ποσό της προσφοράς του». Το κατηγορητήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που συστάθηκε από τον Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας «δεν διενήργησε, όπως όφειλε, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας, προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας του Ι-Β Καλογρίτσα».

Η συμμετοχή του Καλογρίτσα στον διαγωνισμό-παρωδία ήταν επεισοδιακή και για έναν άλλον λόγο: η εγγυητική επιστολή που απαιτούσε η προκήρυξη κατατέθηκε εκπρόθεσμα, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους. Ωστόσο, κατόπιν γνωμοδότησης του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος διατελούσε νομικός σύμβουλος του Δημοσίου στον διαγωνισμό, και αφού δόθηκε εντολή στην υπάλληλο να κρατήσει ανοιχτό το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για όσο απαιτηθεί, η εγγυητική έγινε δεκτή με απόφαση Κρέτσου (ΑΔΑ: 9ΖΘΞ465ΙΧΦ-5ΚΓ).

Η εκδίκαση της υπόθεσης Κρέτσου και λοιπών, ύστερα από σειρά αναβολών, είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί χθες στο 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Η έκβαση της δίκης έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για τον τότε αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος αναμένει την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος στη διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα