Ευρωκοινοβούλιο

Τόσο ο Στ. Κούλογλου από βήματος του Ευρωκοινοβουλίου όσο και το avgi.gr υπέβαλαν αρμοδίως ερωτήματα για την απόσυρση από τον ιστότοπο και τα social media του Ευρωκοινοβουλίου άρθρου σχετικά με την έκθεση του RSF για την ελευθερία του Τύπου. Το θέμα απαντήθηκε από την εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου, Sanne de Ryck, η οποία δήλωσε ότι «το διαδικτυακό άρθρο σχετικά με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου αποσύρθηκε από τον ιστότοπο καθώς δεν ήταν σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, τα προϊόντα σύνταξης πρέπει πάντα να αναφέρουν μια σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη εδώ». Εφόσον, λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί το δημοσίευμα εξ υπαρχής παράτυπο, θα είχε ένα ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος και με τι όφελος αποφάσισε την ανάρτησή του.

 

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Τον Σεπτέμβριο του 2019 με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε «γκάφα γιγαντιαία» και «ολέθριο ολίσθημα» το δήθεν αίτημα που είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός προς το Βρετανικό Μουσείο για «δανεισμό τμήματος των γλυπτών του Παρθενώνα». Η ανακοίνωση είχε διαψευσθεί, αλλά αυτό δεν έπεισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ερχόμαστε στον Μάιο του 2022 όπου η UNESCO ανακοινώνει ότι η Βρετανία απάντησε θετικά στο αίτημα για διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή της συλλογής. Για την ιστορία να υπενθυμίσω ότι η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποβλήθηκε στην UNESCO το έτος 1984. Από τότε έχουν γίνει άπειρες προσπάθειες για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι, ωστόσο το Βρετανικό Μουσείο προβάλλει σθεναρά τη θέση ότι το ζήτημα δεν είναι σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά η συλλογή και η διαχείρισή της εναπόκειται στην απόλυτη εξουσία του Μουσείου. Το θέμα είχε θέσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Νοέμβριο του 2021, επιμένοντας ότι το ζήτημα ανάγεται σε κυβερνητικό επίπεδο. Η UNESCO, αποδεχόμενη την ελληνική θέση, απέστειλε επιστολές σε κάθε χώρα τον Μάρτιο του 2022 και έλαβε –για πρώτη φορά από το 1984– θετική απάντηση από τη βρετανική πλευρά. Βεβαίως, το Μουσείο συνεχίζει να έχει κάθετα αρνητική στάση για οποιαδήποτε μετακίνηση της συλλογής, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά διμερώς πως το ζήτημα της επιστροφής είναι πολιτικό μεταξύ δύο κρατών και επί της βάσης αυτής θα εκκινήσει διάλογος για λύση.

 

Vangelis

Το άκουσμα θανάτου του μεγάλου συνθέτη ήταν λογικό να σκορπίσει τη θλίψη. Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. Ωστόσο, η ανακοίνωση που ξεχώρισε ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε μία προσπάθεια να εκθειάσει το «Chariots of fire», ανέφερε «την ιδέα της αθλητικής άμυλας». Το πρόβλημα δεν είναι η άγνοια της ορθογραφίας της λέξεως «άμιλλα». Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρέθηκε κανένας να κάνει έναν δεύτερο έλεγχο ή έστω να διορθώσει κατόπιν το λάθος στη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

 

ΕΣΗΕΑ

Παρά τα όσα διατείνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «ξήλωμα του νόμου Χατζηδάκη» μόλις γίνει κυβέρνηση, στην ΕΣΗΕΑ η συνδικαλιστική παράταξη «Συσπείρωση», η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, συμμάχησε αναφανδόν με την παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», η οποία πρόσκειται στη ΝΔ, και ψήφισαν υπέρ της εγγραφής της Ενωσης στο ειδικό μητρώο που προβλέπει ο νόμος (ΓΕΜΗΟΕ). Η εγγραφή της ΕΣΗΕΑ στο ΓΕΜΗΣΟΕ επί της ουσίας κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Η μειοψηφία προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης εγγραφής, οπότε και αναμένεται ο δικαστικός έλεγχος, ώστε να διαπιστώσουμε όλοι πόσο «αντεργατικός» είναι ο νόμος.

 

Ο Πούτιν και ο ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρης επιβεβαίωση για τη σχέση Πούτιν-ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από τα λεγόμενα του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του Γιώργου Κουβαρά. Σε ερώτηση για το αν υπήρχε η πεποίθηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ρωσία μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ο Θεοδωράκης απάντησε ότι μία μέρα μετά το δημοψήφισμα, στη συνάντηση πολιτικών αρχηγών, υπήρξε ένα συμβάν «που μαρτυρά το μαρτύριο της Αριστεράς σε σχέση με την ψεύτικη προσδοκία με τον Πούτιν». Στη συνάντηση εμφανίστηκε ο Λαφαζάνης, ο οποίος είπε στον Τσίπρα να μιλήσει με τον Πούτιν στο κόκκινο τηλέφωνο. Ο Τσίπρας μίλησε και όπως μετέφερε, ο Πούτιν δεν θα βοηθούσε. Μπορούσε όμως να μεσολαβήσει στη Μέρκελ για μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», όπως βάφτισε ο ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο.

 

Ακολουθήστε τον @GeorghyZhukov στο Twitter.