Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, εκθειάζει το λαμπρό μέλλον της προοδευτικής συγκυβέρνησης που θα προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής (πάντα με πρωθυπουργό τον ίδιο, όπως δήλωσε τις προάλλες στο Kontra), ο Θανάσης Καρτερός με άρθρο του στην Αυγή, αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «χρήσιμο ηλίθιο» και «αμορτισέρ» που το προορίζουν να απορροφά τα τραντάγματα από τις λακκούβες της πολιτικής Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται για κάποιο απονενοημένο διάβημα του πολύπειρου συντάκτη, ούτε για έκρηξη της στιγμής, ούτε ιδία πρωτοβουλία. Η Κουμουνδούρου προφανώς εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με τη ΝΔ και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και αυτό γιατί στον πρώτο γύρο ο Ανδρουλάκης θα έχει συγκεντρώσει το ανώτατο ποσοστό που μπορεί να λάβει και κατά συνέπεια σε μία δεύτερη κάλπη, με ενισχυμένη αναλογική, θα έχει εκ των πραγμάτων απώλειες και κατά τούτο μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ στην κατάρτιση των όρων της κυβερνητικής συμμαχίας με τη ΝΔ. Ωστόσο, σε ευδοκίμηση ενός τέτοιου σεναρίου, «χρήσιμος ηλίθιος» δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Μητσοτάκης.


Εκλογές και «εκλογές»: Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να συμμετέχουν στις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη τους (στο ΠΑΣΟΚ επιπρόσθετα ψήφισαν και φίλοι του κόμματος), υπό την προϋπόθεση να είναι ταυτόχρονα εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή πολίτες που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, είχαμε την εξής πρωτοτυπία: ενώ αρχικά διακινήθηκε τεχνηέντως ότι θα εφαρμοσθεί μια σφιχτή και εν πολλοίς κλειστή διαδικασία συμμετοχής από ήδη μέλη του κόμματος, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο Kontra, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι μπορούν ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 15 ετών, ημεδαποί και αλλοδαποί, ακόμα και με προσωρινές άδειες διαμονής. Και κάπως έτσι τα social media πλημμύρισαν με βιντεάκια από προσέλευση αλλοδαπών στα εκλογικά κέντρα, οι οποίοι πλήρωναν το αντίτιμο των 2 ευρώ και εγγράφονταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν Αλέξη Τσίπρα και να «στείλουν τον λογαριασμό στην κυβέρνηση». Τώρα τι σόι λογαριασμό στην (όποια) κυβέρνηση μπορεί να στείλει κάποιος που δεν ψηφίζει για κυβέρνηση, δεν το ξέρω. Μάλλον το ξέρουν οι εμπνευστές του χάπενινγκ. Ωστόσο, το άγχος της μικρής συμμετοχής διεύρυνε εξ ανάγκης το «εκλογικό σώμα», ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα, όπως αποδείχτηκε, αφού οι 150.000 που προσήλθαν στις κάλπες είναι κατά πολύ λιγότεροι από τις 180.000 που πήγαν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ για να επιλέξουν όνομα. Το βέβαιο συμπέρασμα από την όλη διαδικασία είναι η πλήρης και τέλεια μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα που δύσκολα θα υπάρξει με τη σημερινή μορφή του χωρίς την αρχηγική παρουσία του κ. Τσίπρα. Τα λοιπά ενθουσιώδη συμπεράσματα τύπου «μετά τον θρίαμβο της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές», «ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές αύριο κιόλας», «σήμερα πέφτει η Δεξιά» κ.λπ., αναγκαστικά μετατίθενται για του χρόνου στις εκλογές. Ως τότε, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Κι εμείς, και τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και η αποστολή του λογαριασμού.

 Η ψήφος των αποδήμων

Πολύ μελάνι χύθηκε για το εάν και πώς πρέπει να ψηφίζουν οι εκτός της επικράτειας Ελληνες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν κατά της διευκόλυνσης της ψήφου των ομογενών στους τόπους κατοικίας τους και, για να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο τα Χριστούγεννα του 2019, κατάφερε να επιβάλλει μια σειρά περιορισμών που καθιστούν ανέφικτη την άσκηση του δικαιώματος. Ακολούθως, με νέα πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών τον Απρίλιο 2021 επιχειρήθηκε να αρθούν οι περιορισμοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και συμφώνησε στην κατάργηση των περιορισμών, ζήτησε τη μη προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας, πρόταση που όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα χαρακτήρισαν προσβλητική για τους ομογενείς και σφόδρα αντισυνταγματική. Και ερχόμαστε στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Οπως μας πληροφορεί η επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι ομογενείς όπου γης μπορούσαν να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, «να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους» και «να στείλουν τον λογαριασμό στον Μητσοτάκη» με ένα κλικ από τον καναπέ του σπιτιού τους. Καλά διαβάσατε. Διότι για την αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα δεν είναι αν οι ομογενείς μπορούν να ψηφίσουν, αλλά ποιον θα ψηφίσουν. Κατά τούτο, σε εκλογικές διαδικασίες με έναν και μόνον υποψήφιο μπορούν να ψηφίσουν άνετα και μάλιστα χωρίς απρόοπτα.


Περί sms: Απ’ όσο είδα, τουλάχιστον δύο κόμματα (ΚΚΕ και ΝΔ) δημοσιοποίησαν ότι βουλευτές τους, στελέχη και μέλη τους δέχτηκαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα για να πάνε να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Κυριακή. Πέραν της φαιδρότητας του πράγματος, η συγκεκριμένη πρακτική –η οποία ακολουθείται από όλα τα κόμματα– ανήκει στην κατηγορία της «μη ζητηθείσας επικοινωνίας» και επισύρει κυρώσεις σύμφωνα με τον GDPR. Κάπως έτσι θυμήθηκα ότι παραμονές των τελευταίων εκλογών (15.6.2019), ο κ. Παπαδημούλης κουνούσε το δάχτυλο στη ΝΔ μέσω tweet για προεκλογικό sms που απέστειλε υποψήφιος βουλευτής της και ρωτούσε σκωπτικά «πώς, από πού και πόσο». Εικάζω βάσιμα ότι τα ίδια ερωτήματα έχει κάνει και στο κόμμα του, αλλά δεν πρόλαβε να το κάνει tweet.

Τα 15χρονα: Ηταν –αν μη τι άλλο– πρωτότυπο να επιτραπεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο στους 15χρονους. Το κατώτατο όριο της συμμετοχής στα κοινά που θέτει ο νόμος είναι το 17ο έτος, αλλά βεβαίως τα κόμματα είναι ελεύθερα να ορίσουν άλλο ηλικιακό κατώφλι για τις εσωκομματικές διεργασίες τους. Είναι δε και προφανής ο σκοπός μιας τέτοιας κίνησης: η προσέλκυση μιας ηλικιακής ομάδας που, ενώ δεν έχει το δικαίωμα συμμετοχής στις γενικές εκλογές, συμμετέχει σε μια πολιτική διαδικασία εκλογής και έρχεται κοντά τόσο στο φαινόμενο «εκλογές» όσο και στον συγκεκριμένο πολιτικό φορέα. Δημιουργείται δηλαδή μια «μαγιά» μελλοντικών ψηφοφόρων. Ως εδώ όλα καλά. Αντί λοιπόν το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «ανοίγουμε το κόμμα στους έφηβους, τους δίνουμε φωνή, δύναμη και δικαίωμα επιλογής», τι ήταν νομίζετε; «Ναι, αλλά για την ΟΝΝΕΔ που τους δέχεται από τα 13 δεν λέτε τίποτα». Διπλό αυτογκόλ. Πρώτον, γιατί έχουμε μία αυθόρμητη παραδοχή ότι το έκαναν εκ του πονηρού και μόνο για μικροκομματικό όφελος και δεύτερον γιατί το 13ο έτος στο καταστατικό της ΟΝΝΕΔ αναφέρεται στο δικαίωμα εγγραφής στη Νεολαία του κόμματος. Για τη συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής προέδρου απαιτείται ενεργή ιδιότητα μέλους και εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του ΥΠΕΣ (ήτοι, 17ο έτος συμπληρωμένο).