Σχεδόν προοδευτικοί…

Αν και οι περισσότεροι ερωτηθέντες στις έρευνες κοινής γνώμης δεν θέλουν ούτε να ακούν για «κυβερνήσεις συνεργασίας», να είστε βέβαιοι πως εάν με έναν μαγικό τρόπο οι αριθμοί το επέτρεπαν και τα «κουκιά έβγαιναν», οι σχεδόν προοδευτικοί ηττημένοι θα έκαναν κυβέρνηση αυτοστιγμεί, αδιαφορώντας για την επιλογή της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Και λέω «σχεδόν προοδευτικοί» διότι, εάν χρειαστεί να μπει στο σχήμα ακόμη και ο Κυριάκος Βελόπουλος, δεν θα πουν όχι. Θα εντάξουν και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης και όποιον άλλον απαιτηθεί, βαφτίζοντάς τους «λοιπές προοδευτικές δυνάμεις» που έλεγε και ο αείμνηστος ο Αντρέας Παπανδρέου.

Και αυτό πλέον το γνωρίζουν άπαντες στην πιάτσα. Γι’ αυτό άλλωστε το ομολόγησαν με τέτοια άνεση on camera ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Τσίπρας στο Βερολίνο

Από τη συνάντηση Τσίπρα-Σολτς την Παρασκευή 21.04.2023 στα κεντρικά γραφεία του SPD κυκλοφόρησε μόνο μία φωτογραφία ως πειστήριο της συνάντησης. Από το SPD δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, διότι ο Ολαφ Σολτς δεν είναι ούτε πρόεδρος ούτε αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Τα κεντρικά του SPD προσέφεραν το χώρο της συνάντησης, μιας και λόγω πρωτοκόλλου δεν μπορούσε να γίνει στην Καγκελαρία του Βερολίνου. Ωστόσο, αντιγράφω από τη φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδα ieidiseis.gr: «Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα και με ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία θα είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξει ελληνοτουρκική προσέγγιση και επίλυση των διαφορών, όπως ακριβώς έγινε και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους συναντήσεις δεν παράγουν κανένα πολιτικό αποτέλεσμα (η ανυπαρξία κάλυψής της από τα γερμανικά ΜΜΕ το αποδεικνύει), είναι συγκλονιστικό ότι επαναφέρεται η τραγελαφική Συμφωνία των Πρεσπών στο (προεκλογικό) προσκήνιο.

 

Ο πιο καλός ο μαθητής

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας του στην Κω, o Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την «αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές, όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας».

Τελικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι είναι ο καλύτερος μαθητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας και αυτό που εξήγγειλε έχει ήδη νομοθετηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Ν. 4931/2022 «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Το περίεργο ωστόσο είναι ότι κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθετο λυσσαλέα στην κυβέρνηση ότι «ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ» και ανοίγει την πόρτα για την «αθρόα είσοδο ιδιωτών γιατρών και ιατρείων επί πληρωμή».

 

Debate και ξερό ψωμί!

«Καταλαβαίνω να θέλει να κρυφτεί από εμένα, να κρύβεται όμως και από δημοσιογράφους, να επιλέγει ο ίδιος ποια παρουσιάστρια θα του πάρει συνέντευξη μήπως τον ρωτήσουν τίποτα έξω από τα σκονάκια; Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό με τόσο χαμηλή αυτοπεποίθηση», είπε για πολλοστή φορά από την Κω αυτή τη φορά, όπου πραγματοποίησε προεκλογική περιοδεία ο Αλέξης Τσίπρας με ύφος χιλίων καρδιναλίων.

Είναι προφανές ότι κάποιος σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον έχει πείσει ότι εάν επαναλαμβάνει κάθε τρεις και λίγο το αίτημα για debate, κερδίζει πόντους στην εκλογική σκακιέρα. Μάλλον δεν θυμάται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτά τα έλεγε και το 2019, όμως ο κόσμος τού γύρισε την πλάτη για τον απλούστατο λόγο ότι οι ανούσιες κοκορομαχίες είναι ολότελα βαρετές.

 

Δημοσκοπήσεις και αστάθμιστες συγγνώμες

Η διαχρονικά θυελλώδης σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις είναι εξηγήσιμη. Οι δημοσκοπήσεις σπανίως πέφτουν έξω. Με εξαίρεση την περίπτωση του διχαστικού και αχρείαστου δημοψηφίσματος του 2015 (όπου μέχρι και η «Αυγή» στο φύλλο της 5ης.7.2015 δημοσίευε έρευνα με νικητή το «ναι»), οι δημοσκοπήσεις έχουν προβλέψει τον νικητή των εκλογικών αναμετρήσεων με εκπληκτική ακρίβεια.

Ωστόσο, η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να τις αποκαλεί «πληρωμένες», «πετσωμένες» και «κατευθυνόμενες» γίνεται καθαρά για λόγους συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου και ιδίως της νεολαίας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε το 2019 συγγνώμη από τους δημοσκόπους επειδή τους έλεγε «πουλημένους», τώρα τους ξαναλέει «πουλημένους». Προφανώς για να ζητήσει ξανά τη συγγνώμη της ταπείνωσης αμέσως μετά το αποτέλεσμα της κάλπης.

Το νέο τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιούνται τα αστάθμιστα δεδομένα των δημοσκοπήσεων είναι ακόμη μια τζούφια φωτοβολίδα στον προεκλογικό ουρανό. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο διότι είναι αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι στα αστάθμιστα δεδομένα κινείται στο 17-20%.

Επειδή οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι κάποια κοινά υποεκπροσωπούνται στο δείγμα (π.χ. οι νέοι που διαχρονικά δεν απαντούν σε έρευνες ή μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που για κάποιο λόγο ντρέπεται να πει ότι ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ), κάνουν τη λεγόμενη στάθμιση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει ως διά μαγείας στο 25-28%.

Κουτοπόνηρα σκεπτόμενοι στην Κουμουνδούρου, θέλουν δημοσιοποίηση των αστάθμιστων ευρημάτων για να έχουν αφήγημα για «πουλημένες δημοσκοπήσεις» στην προεκλογική εκστρατεία για τη δεύτερη κάλπη. «Οι δημοσκοπήσεις της λίστας Πέτσα μάς είχαν στο 17% και η κάλπη έδειξε 27%, συντρόφισσες και σύντροφοι. Γυρίστε τους την πλάτη. Πάμε για τη μεγάλη νίκη, πάμε για την αλλαγή. Το καθεστώς είναι σε αποδρομή» (όλο με φωνή Αντρέα Παπανδρέου).