«Απ’ όσα άκουσα βγαίνω ενημερωμένη», ανάφερε σε συνεργάτες της η Φώφη Γεννηματά, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά 99% η συζήτηση αφορούσε τα εθνικά θέματα και το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 1% αφορούσε στην πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός και την οποία απέρριψε η κ. Γεννηματά. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και σ’ αυτή επιμένουμε», είπε προς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κ. Γεννηματά να επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπαίνει σε ονοματολογία κι επιμένει στη θέση του ότι πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σχετικά με το κυρίως θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα και τη τουρκική επιθετικότητα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είπε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Επίσης, τόνισε στους συνεργάτες της, ότι ο κ. Μητσοτάκης την διαβεβαίωσε ότι στη συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο έθεσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Δεν έγινε συζήτηση για πιθανή διπλωματική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας όπου υποστήριξε μεν ότι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικά συστήματα με μέτρο και ιεράρχηση, αλλά δήλωσε αντίθετη σε ράλι εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτή στη διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35.
Μετά τη συνάντηση, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις και η προσφυγή στη Χάγη αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ ενώ η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα».
Είπε συγκεκριμένα: «Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο, τόνισε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».