«Στη Θεσσαλονίκη έρχεσαι παντού σ’ επαφή με την ιστορία». Μ’ αυτή τη φράση, η γενική πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη Σαντρίν Μουσέ (Sandrine Mouchet) εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την αίσθησή της για την πόλη που τη φιλοξενεί εδώ και περίπου έναν χρόνο και η οποία, όπως λέει, είναι πολύ πλούσια πολιτιστικά, με πολύ φιλικούς κατοίκους.
Μπορεί να έφτασε στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η πανδημία είχε ήδη αρχίσει να δείχνει το άσχημο πρόσωπό της, γεγονός που δεν της έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσει όσο καλά θα ήθελε την πόλη και την περιοχή, ωστόσο η «βαριά» ιστορική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών επί αιώνες δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την έμπειρη ματιά της Γαλλίδας γενικής προξένου.
«Υπάρχουν πολλά μέρη που μ’ αρέσουν στη Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως μέρη που είναι “δεμένα” με την ιστορία. Μ’ αρέσουν τα τείχη της πόλης, μ’ αρέσουν οι εκκλησίες, πολλές εκ των οποίων είναι και στους καταλόγους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μ’ αρέσει πολύ η Άνω Πόλη. Μου αρέσει ιδιαίτερα μια εκκλησία, ο Άγιος Νικόλαος Ορφανός. Οι αγιογραφίες είναι υπέροχες κι υπάρχει ένας πολύ όμορφος κήπος έξω από τον ναό. Κι όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον εξόχως ήσυχο! Μ’ αρέσει φυσικά και το παραλιακό μέτωπο της πόλης, η νέα παραλία, που είναι ιδανικό μέρος για περπάτημα. Μ’ αρέσουν επίσης οι δύο πύργοι της πόλης, ο Λευκός Πύργος και ο Πύργος Τριγωνίου», αναφέρει με έκδηλο τον ενθουσιασμό στη φωνή για όλα όσα πρόλαβε ν’ ανακαλύψει ήδη στην πόλη.
«Η Θεσσαλονίκη», προσθέτει, «είναι ένα μεγάλο μέρος, όπου έχει κάποιος πολλά πράγματα να κάνει, αλλά ταυτόχρονα έχει και την αίσθηση του χωριού, υπό την έννοια ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και είναι πολύ φιλικοί».
«Οι Έλληνες είναι ένας πολύ φιλόξενος και υπερήφανος λαός»
Φιλοξενία και υπερηφάνεια είναι δύο λέξεις που βγαίνουν αβίαστα από το στόμα της Γαλλίδας προξένου, όταν της ζητάμε να περιγράψει την αίσθηση που έχει από τις μέχρι σήμερα επαφές της με τους Έλληνες.
«Η φιλοξενία είναι πολύ σημαντική στην Ελλάδα και την αισθάνεται κάποιος συνεχώς όταν επισκέπτεται τη χώρα», λέει επισημαίνοντας πως ένα άλλο στοιχείο που της έχει κάνει εντύπωση σε σχέση με τους Έλληνες είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ υπερήφανο λαό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Οι Έλληνες έχουν τιμή και υπάρχουν πολλοί καλλιεργημένοι άνθρωποι εδώ, που τους ενδιαφέρει η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου τους. Αλλά ακόμη και οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό έχω την εντύπωση πως θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Είναι πολύ δεμένοι οι Έλληνες με τον πολιτισμό τους, είναι υπερήφανοι γι’ αυτόν κι αυτό είναι ένα στοιχείο που σας καθιστά ισχυρούς ως λαό», υπογραμμίζει η Γαλλίδα διπλωμάτισσα.
Ελλάς- Γαλλία, μια διαχρονική συμμαχία
Η αγάπη της Γαλλίδας γενικής προξένου για την Ιστορία είναι έκδηλη στον λόγο της, όπως και η πεποίθησή της ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι διαχρονικά ισχυρή. Μια σχέση που μετρά 200 χρόνια ζωής, όπως λέει, με αφορμή και τη φετινή επέτειο της ελληνικής Επανάστασης. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τη σπουδαία δράση κι επίδραση στη διαμόρφωση αυτής της συμμαχίας σπουδαίων Γάλλων φιλελλήνων, όπως ο Chateaubriand (Σατωβριάνδος στην εξελληνισμένη του μορφή). «Εδώ και 200 χρόνια συνεχίζεται αυτός ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών. Είναι μια πολύ ισχυρή σχέση σε όλους τους τομείς και καθώς συναντώ ολοένα και περισσότερους ανθρώπους εδώ, συνειδητοποιώ κι εγώ το εύρος», επισημαίνει, ενώ αναφέρεται και στη σημασία της γαλλικής επιρροής στη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που φέρει τη «σφραγίδα» του Γάλλου αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ και στα σπλάχνα της οποίας αναπαύονται, στο συμμαχικό κοιμητήριο του Ζέιτενλικ, χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τονιστεί τόσο η ιστορική σχέση της Θεσσαλονίκης με το γαλλικό στοιχείο όσο και οι σύγχρονοι δεσμοί της μ’ αυτό, με πρωτοβουλία της Σαντρίν Μουσέ εγκαινιάστηκαν τα «Χρονικά της Πέμπτης» (Chroniques du Jeudi), ένα είδος ιστορικού newsletter που αναδεικνύει ακριβώς αυτό το στοιχείο.
Επειδή, όμως, το παρελθόν πρέπει να «δένει» με το παρόν, η Γαλλίδα γενική πρόξενος είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περιοχή της βόρειας Ελλάδας. «Θα ήθελα να προωθήσω τις οικονομικές σχέσεις και να βάλω τη βόρεια Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεων των γαλλικών επιχειρήσεων καθώς η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας και υπάρχουν εδώ καλές υποδομές», τονίζει.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία είναι αυτός της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με το Γαλλικό Ινστιτούτο, του οποίου έχει ως διευθύντρια την ευθύνη, να πρωτοστατεί. «Φυσικά θέλω να κάνω πράγματα και στον τομέα του πολιτισμού, έναν τομέα όπου πάντα είμαστε ενεργοί με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Παράλληλα θα αναπτύξουμε και τις δραστηριότητες του Γαλλικού Σχολείου», επισημαίνει η κ. Μουσέ.
Βάζοντας τη Β. Ελλάδα στο …μυαλό των Γάλλων τουριστών
Έχοντας επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα προτού αναλάβει καθήκοντα γενικής προξένου στη Θεσσαλονίκη, η Σαντρίν Μουσέ γνωρίζει από …πρώτο χέρι τις ομορφιές της χώρας μας. «Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα σημαντική και η δική μου πρώτη εντύπωση από την Ελλάδα ήταν πολύ καλή», εξηγεί.
«Η Ελλάδα προσελκύει ήδη πολλούς Γάλλους τουρίστες. Κι εγώ προσωπικά, όταν συζητώ με ανθρώπους του περιβάλλοντός μου τους λέω να επισκεφθούν την Ελλάδα, που είναι πολύ κοντά στη Γαλλία και πολύ όμορφα. Το φαγητό είναι πολύ καλό, οι άνθρωποι πολύ φιλικοί, η χώρα συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και υπάρχει πλούσια ιστορία», σημειώνει.
Ειδικότερα για τη βόρεια Ελλάδα, εκφράζει την πεποίθηση ότι «μπορούμε να τη βάλουμε περισσότερο στο μυαλό των Γάλλων ως τουριστικό προορισμό» και στο πλαίσιο αυτό κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ακτοπλοϊκή γραμμή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη για τις Σποράδες, η οποία, όπως αναφέρει, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει κίνητρο για τους συμπατριώτες της που προτιμούν διακοπές σε νησί.
«Είναι σημαντική η γραμμή αυτή. Και τα χωριά στις Σποράδες έχουν την εικόνα που οι περισσότεροι Γάλλοι έχουν στο μυαλό τους για τα νησιά. Για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι πολύ καλό ότι προστέθηκε αυτή η γραμμή στο τουριστικό της προϊόν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μια Γαλλίδα από το Beaujolais δοκιμάζει ελληνικό κρασί
Η Σαντρίν Μουσέ γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της ευρύτερης περιοχής του Beaujolais (Μπωζολαί), βόρεια της Λυών, μια περιοχή με εξαιρετικά πλούσια αμπελουργική παράδοση. Από μικρή ηλικία, όπως λέει, εξοικειώθηκε με την κουλτούρα του κρασιού κι ως εκ τούτου, η πρόσκληση στο Κτήμα Γεροβασιλείου, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, για μια πρώτη επίσκεψη, μετά την άρση του lockdown, σε αμπελουργούς που έχουν σχέση με τη Γαλλία, την έκανε μάλλον να αισθανθεί …σαν στο σπίτι της.
«Οι γονείς μου δεν ήταν οινοποιοί, αλλά εγκαταστάθηκαν σ’ ένα από τα πέτρινα χωριά, στο νότο του Beaujolais, όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ήταν οινοποιοί», εξηγεί. «Το φθινόπωρο, τα φύλλα του αμπελιού εναλλάσσονται μεταξύ κίτρινου και κόκκινου χρώματος, περνώντας μέσα από αποχρώσεις της ώχρας και του πορτοκαλί, στους λόφους γύρω από το μικρό χωριό Sainte-Paule απ’ όπου προέρχομαι. Είναι ένα υπέροχο τοπίο», προσθέτει.
«Ως Γάλλοι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά την κουλτούρα του κρασιού, γιατί είναι μέρος της γαλλικής κουλτούρας και γαστρονομίας. Αλλά όταν γεννιέσαι μέσα στο αμπέλι, γίνεσαι ακόμη πιο ευαίσθητος», λέει καθώς ξεναγείται από τη Μαριάνθη Γεροβασιλείου στους καταπράσινους αμπελώνες του Κτήματος, όπου ανάμεσα στα σταφύλια «φυτρώνουν» εξαιρετικά έργα τέχνης που θα ζήλευαν πολλοί γκαλερίστες.
Η γενική πρόξενος της Γαλλίας δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά κρασιά, λέει πως με τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και την πολλή ζέστη η ίδια προτιμάει το λευκό κρασί, ενώ δεν κρύβει την επιθυμία της ν’ ακολουθήσει κάποια στιγμή τους δρόμους του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα και να επισκεφθεί κι άλλους οινοποιούς με σχέσεις με τη Γαλλία.
Πιστεύει δε ότι ο οινοτουρισμός μπορεί ν’ αποτελέσει προστιθέμενη αξία στο συνολικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. «Δοκίμασα ήδη πολλά ελληνικά κρασιά και τα βρήκα πολύ καλά!», λέει χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα».
Όσο για τις δικές της προτιμήσεις στο (γαλλικό) κρασί; «Μου αρέσει το κρασί Βουργουνδίας, το Μπορντό, το κρασί της κοιλάδας του Ροδανού. Μού αρέσουν πολλά διαφορετικά κρασιά. Ομολογώ ότι μου αρέσει και η σαμπάνια γιατί ταιριάζει με όλα τα πιάτα και μπορείς ν’ αποφύγεις τις μείξεις!», λέει προτού μας αποχαιρετήσει σηκώνοντας ένα ποτήρι μαλαγουζιά …à votre santé! (στην υγειά μας).