«Ο χρόνος τελειώνει. Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, βιώνουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία», αναμένεται να δηλώσει σήμερα σε ομιλία της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που θα απευθύνει σε εκδήλωση της ένωσης κοινοτικών τραπεζών Independent Community Bankers of America, σε στελέχη τραπεζών στην Ουάσινγκτον, θα τους υπενθυμίσει την αντιπαράθεση για το όριο χρέους το 2011 που οδήγησε στην πρώτη υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχε γίνει ποτέ. «Η αμερικανική οικονομία κρέμεται από μία κλωστή. Το ίδιο και τα μέσα βιοπορισμού εκατομμυρίων Αμερικανών. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το Κογκρέσο θα πρέπει να διαχειριστεί το όριο χρέους το συντομότερο δυνατόν». 

Η Γέλεν δήλωσε χθες στο Κογκρέσο ότι το υπουργείο αναμένεται να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης μόνο έως την 1η Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου χρέους, αυξάνοντας τις πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο για να βρεθεί μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Η Γέλεν θα πει, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της, ότι η κρίση του 2011 --όταν οι βουλευτές αύξησαν το όριο χρέους λίγο πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να παύσει τις πληρωμές--δείχνει τις σοβαρές επιπτώσεις του να μην έχουν γίνει νωρίτερα κάποιες ενέργειες.

Η αντιπαράθεση για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, οδηγώντας σε άνοδο το κόστος δανεισμού και αυξάνοντας το βάρος χρέους της χώρας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε πάνω από 20% ως αποτέλεσμα τότε, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε βουτιά 17% και το κόστος στεγαστικών δανείων και δανείων για την αγορά αυτοκινήτων αυξήθηκε, σύμφωνα με τη Γέλεν.

Το να αφεθούν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αθέτηση πληρωμών θα πυροδοτήσει μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη της χώρας και υπομονεύοντας το υπόβαθρο του παγκόσμιου ηγετικού οικονομικού ρόλου που έχουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών.

Οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται απρόθυμοι να διακρατούν κρατικό χρέος που ωριμάζει στις αρχές Ιουνίου και το αδιέξοδο αυξάνει το συνολικό βάρος του χρέους, θα πει η Γέλεν στην ομιλία της.

Η Γέλεν αναμένεται να δώσει μια αισιόδοξη εκτίμηση για την υγεία των αμερικανικών κοινοτικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι πολλές ανακοίνωσαν υψηλότερα καθαρά έσοδα το 2022 συγκριτικά με πριν από την πανδημία, παρόλο που ορισμένες περιφερειακές τράπεζες υφίστανται αυξημένες πιέσεις μετά την κατάρρευση δύο μεγάλων περιφερειακών τραπεζών -της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

Έχουν υπάρξει ορισμένοι «μετασεισμοί» συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της First Republic Bank, σύμφωνα με τη Γέλεν, ωστόσο η ίδια δεν βλέπει «καμιά ένδειξη αλλαγής στη θεμελιώδη υγεία του τραπεζικού συστήματος».

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε επαγρύπνηση και συνεχίζει να παρακολουθεί στενά στις συνθήκες, θα πει η Γέλεν στην ομιλία της, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.