Για πάνω από 10 χρόνια και συγκεκριμένα από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην περιπέτεια των Μνημονίων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έβλεπαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και να υπερφορολογουνται. Ομως φέτος, για πρώτη φορά από το 2009, είδαν αυξήσεις στον μισθό τους.
Η μείωση … ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα έδωσαν ανάσες σε εκατοντάδες εργαζομένους της μεσαίας τάξης, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία διατηρούνται και το 2022, οδήγησαν σε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από 10 έως 112 ευρώ τον μήνα για μισθούς από 800 έως 3.000 ευρώ αντίστοιχα, με τους περισσότερους κερδισμένους να είναι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μεικτό μισθό άνω των 2.000 ευρώ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 14,12% που ισχύει από την 1 η Ιανουάριου 2021 από 15,32% που ίσχυε έως τα τέλη του 2020, αλλά και των εργοδοτικών εισφορών στο 22,54% από 24,34%, άγγιξε όλους τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως ύψους.
Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θετική διαφορά στην τσέπη τους διαπίστωσαν μόνο όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Ωστόσο, το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς τους ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αλλά και όλους όσοι λαμβάνουν μερίσματα από συμμετοχή σε εταιρείες, τόκους, υπεραξίες μετοχών, ομολόγων κ.λπ. Επομένως και για τους φορολογούμενους αυτούς προκύπτει φέτος αύξηση εισοδημάτων λόγω μικρότερης φορολογικής επιβάρυνσης.
Στην περίπτωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης φάνηκε από τον Ιανουάριο με τον πρώτο μισθό του 2021, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων βλέπουν το όφελος στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται την περίοδο αυτή, καθώς η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι.
Για παράδειγμα, ένας ιδιωτικός υπάλληλος με μεικτό μισθό 1.500 ευρώ, είδε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να αυξάνονται οι μηνιαίες απολαβές του κατά 18 ευρώ ή 252 ευρώ ετησίως και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης να έχει ένα πρόσθετο μηνιαίο όφελος 9,5 ευρώ ή ετησίως 133 ευρώ. Το συνολικό όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για τον συγκεκριμένο μισθωτό ανέρχεται σε 27,5 ευρώ τον μήνα και σε 385 ευρώ ετησίως.
Ακόμη μεγαλύτερο είναι το όφελος για μισθωτούς που έχουν μεικτές αποδοχές από 2.000 ευρώ και άνω. Για παράδειγμα, σε μεικτές αποδοχές 2.000 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν στα 282 ευρώ από 306 ευρώ που ήταν μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό σημαίνει ότι ο μηνιαίος φορολογητέος μισθός του συγκεκριμένου παραδείγματος διαμορφώθηκε στα 1.718 ευρώ από 1.694 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 24 ευρώ τον μήνα ή κατά 336 ευρώ τον χρόνο. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ο συγκεκριμένος μισθωτός είδε πρόσθετο μηνιαίο όφελος 27 ευρώ ή 378 ευρώ ετησίως. Αθροιστικά από τη μείωση των εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η μηνιαία αύξηση του μισθού θα είναι 51 ευρώ και 714 ευρώ ετησίως.
από Τα Νέα