Ο κύβος ερίφθη: η Ελλάδα υπέγραψε τη οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία και το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή και με την Αίγυπτο γεγονός που θα τερματίσει την επεκτατικότητα της Τουρκίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο (Luigi Di Maio), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

«Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γειτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. «Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες, και όχι με άκυρες όπως αυτή της Τουρκίας με τον Σάρατζ (Λιβύη) και με μονομερή κατάθεση χαρτών στον ΟΗΕ» διεμήνυσε ο κ. Δένδιας.

«Αποδεικνύεται περίτρανα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάιο ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στην Ιταλία στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού για την οποία είπε ότι «ευτυχώς η Ιταλία κατάφερε να βγει με το κεφάλι ψηλά».

Όπως επισήμανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών «ο τουρισμός είναι σημαντικός και για την Ελλάδα και για την Ιταλία» τονίζοντας ότι η Ρώμη θεωρεί ότι «θα πρέπει να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για ταξίδια από θάλασσα, στεριά και αέρος ώστε να μην κατακερματίζεται η τουριστική αγορά».

Ο κ. Ντι Μάιο έκανε εκτενή αναφορά και στο μεταναστευτικό ζητώντας «ευρωπαϊκές λύσεις» υπογραμμίζοντας ότι είναι «σημαντικό να υπάρχει αλληλεγγύη και ίση κατανομή των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Όσον αφορά, δε, την υπογραφή για την ΑΟΖ ο Ιταλός υπουργός τη χαρακτήρισε ως «σημαντικότατο αποτέλεσμα» προσθέτοντας ότι «αποδεικνύουμε πως ότι στηρίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σημαίνει και ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Ιταλία.

«Πολύ σημαντική συμφωνία που υπογράφεται τη δεδομένη στιγμή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο. Πιστεύω ότι θα προλειάνει το έδαφος για να ακολουθήσουν και άλλες. Και μας δίνει άλλο αέρα» σχολίασε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Πρακτικά, πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Η βασική από τις πάρα πολλές λεπτομέρειες που δεν επέτρεπε τη μετατροπή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977 για οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας σε συμφωνία για προσδιορισμό της ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο πέλαγος ήταν οι μεγάλες κόκκινες γαρίδες! Τα οστρακόδερμα που πωλούνται πανάκριβα στις ιχθυαγορές, με τιμή που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 40 ευρώ το κιλό είναι ο βασικός στόχος των ιταλικών αλιευτικών που μέχρι σήμερα κινούνται ανεξέλεγκτα στο Ιόνιο πέλαγος.

Σύμφωνα με το protothema.gr, βάσει της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών η Ιταλία αποδέχεται και αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία στο ελληνικό τμήμα της ΑΟΖ όπου και επιβάλλονται συγκεκριμένοι όροι για την κίνηση και δραστηριοποίηση των ιταλικών αλιευτικών. Για παράδειγμα, τίθεται συγκεκριμένη οροφή στον αριθμό των αλιευτικών μέσων από την Ιταλία που μπορούν να ψαρεύουν εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ, ενώ μέχρι σήμερα ούτε περιορισμός στον αριθμό των αλιευτικών προβλεπόταν ούτε και όρια στις περιοχές όπου εντόπιζαν τα αλιεύματά τους οι Ιταλοί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, συνομιλούσε πολύ συχνά μέσω τηλεδιάσκεψης με την ομόλογό του στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Ελιζαμπέτα Μπελόνι. Πολλοί διπλωμάτες θεωρούν ότι η κυρία Μπελόνι είναι ίσως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Πέραν της ιταλικής γλώσσας την οποία ομιλούν, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι κύριοι Δένδιας και Δεμίρης μίλησαν και στη… γλώσσα των Ιταλών ψαράδων και έπεισαν τη γενική γραμματέα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και τον Λουίτζι ντι Μάιο για τα αμοιβαία οφέλη από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για ΑΟΖ.

Η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, σηματοδοτεί και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, αναφέρθηκε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρίσκονται θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος», επεσήμανε και τόνισε ότι «αναμένεται σε λίγη ώρα να υπογραφεί η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών» προσθέτοντας ότι αναλυτικές δηλώσεις θα γίνουν στη συνέχεια από τους δύο υπουργούς Ελλάδας – Ιταλίας. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τους λόγους που η Ελλάδα δεν προχωρά σε ανάλογες συμφωνίες με Αίγυπτο και Αλβανία, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι “σήμερα γίνεται ένα ιστορικής σημασίας βήμα με την Ιταλία. Αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσουμε βήμα – βήμα. Μετά την κύρωση αυτής της συμφωνίας, θα προχωρήσουμε και με άλλες χώρες”.