Την άμεσα αποσυμφόρηση των εναλλακτικών διαδρομών με διανοίξεις παράπλευρα της επαρχιακής οδού από όπου πλέον κινούνται τα οχήματα μέσω της Γέφυρας Ρυμνίου, έως ότου δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η Γέφυρα Σερβίων, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Στην έκτακτη ενημέρωση που οργάνωσαν οι Δήμοι Σερβίων και Βελβεντού για την κατάσταση της γέφυρας που οδήγησε στην απόφαση για την οριστική διακοπή της διέλευσης οχημάτων, όπου ήταν παρόντες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης και Στάθης Κωνσταντινίδης καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέτα,  ο κ. Κασαπίδης έκανε σημαντικές ανακοινώσεις.

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό κέντρο Σερβίων, ο περιφερειάρχης παρουσίασε μέρος της έρευνας των ειδικών επιστημόνων που το τελευταίο καιρό εργάστηκαν στην γέφυρα, διαπιστώνοντας τις ρωγματώσεις που παρουσιάζουν οι δύο τένοντες συγκεκριμένου πυλώνα της γέφυρας καθώς και τις έντονες διαβρώσεις στον φέροντα οργανισμό τους.

Ο Δήμαρχος Βελβεντού ζήτησε την παρέμβαση της περιφέρειας ώστε να επιτραπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το Βελβεντό προς Κοζάνη μέσω του δρόμου που διέρχεται πάνω από το φράγμα Πολυφύτου.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Μανώλη Στεργίου η ΔΕΗ επικαλέστηκε ζητήματα ασφαλείας του φράγματος και απαγόρευσε την διέλευση των οχημάτων από τον συγκεκριμένο δρόμο.

Εργασίες που θα γίνουν

Σε ό,τι αφορά στον δρόμο Κοζάνης Λάρισας μέσω Τριγωνικού, που σε κάποιο σημείο υπάρχουν καθιζήσεις, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για ολοκληρωθεί το έργο, ενώ στο επόμενο διάστημα η διοχέτευση των φορτηγών θα γίνεται από το Ρύμνιο, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στις κατοικημένες περιοχές από την αυξημένη κίνηση.

Ο κ. Κασαπίδης εξήγησε ότι «εάν δεν εντοπίζαμε σήμερα το πρόβλημα στους τένοντες και λειτουργούσαμε όπως στο παρελθόν σας διαβεβαιώνω ότι ήταν θέμα χρόνου η γέφυρα να πέσει».

Προβλήματα από τη διακοπή της κυκλοφορίας στη γέφυρα

Ο Δήμαρχος Σερβίων από την πλευρά του ανέφερε ότι η διακοπή της κυκλοφορίας στην γέφυρα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητα των δημοτών αφού μέρος του Δήμου με πάνω από 10 κοινότητες βρίσκονται από την άλλη πλευρά της λίμνης και για να επικοινωνήσουν με τα Σέρβια χρειάζεται να διανύσουν αποστάσεις που ξεπερνούν τα 130 χλμ.

Το πρόβλημα αφορά τους μαθητές δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων καθώς και εργαζόμενους της περιοχής.

Παράλληλα ο κ. Ελευθερίου έθεσε θέμα ανταποδοτικών ενισχύσεων για την ζημιά που θα υποστούν από το απαγορευτικό της γέφυρας τόσο ο δήμος όσο οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες της περιοχής.