Τρία νοσοκομεία στην πολιορκούμενη από το Ισραήλ Γάζα έχουν ζητήσει βοήθεια για την απομάκρυνση των ασθενών και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αυτή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάγερ είπε ότι τα τρία αυτά νοσοκομεία είναι το Αλ Σίφα -από το οποίο 28 βρέφη έχουν ήδη διασωθεί- το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Αλ Άχλι. Ο ίδιος χαρακτήρισε έσχατη λύση τη διαδικασία αυτή. «Στερεί από ολόκληρο τον πληθυσμό του βόρειου τμήματος τα μέσα να αναζητήσει υγειονομική φροντίδα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Υγειονομική τραγωδία
Μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού, προειδοποίησε σήμερα η Unicef. «Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πραγματική «τραγωδία» ή «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών.
«Έχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους. «Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση (…) του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Έλντερ. «Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας», υπογράμμισε.
Ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα χολέρας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια δεν είχε εντοπιστεί πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι η οξεία διάρροια από την οποία υποφέρουν χιλιάδες ήδη αποδυναμωμένοι άνθρωποι είναι εξίσου επικίνδυνη.
Τέσσερις νεκροί στον Λίβανο
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα. Στο χωριό Κφαρ Κίλα, στα νότια της χώρας, σκοτώθηκε μια 80χρονη, ενώ η εγγονή της τραυματίστηκε, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ani.
Την ίδια ώρα, δύο δημοσιογράφοι και ένα τρίτο άτομο σκοτώθηκαν από πλήγμα με ρουκέτες κοντά στο σύνορο του Λιβάνου με το Ισραήλ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το πρακτορείο μετέδωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τιρ Χάρφα, που απέχει περίπου ένα μίλι από το ισραηλινό σύνορο. Οι δημοσιογράφοι εργάζονταν για ένα τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα τον Λίβανο, το Al Mayadeen TV. Το δίκτυο αυτό μετέδωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση στοχοθετώντας σκοπίμως τους δημοσιογράφους.
Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει. «Εχθρικά αεροσκάφη έπληξαν κατοικημένα σπίτια στο χωριό Κφαρ Κίλα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η Λάικα Σαρχάν, 80 ετών, και να τραυματιστεί η εγγονή της», μετέδωσε το Ani. Το κορίτσι διακομίστηκε στο δημόσιο νοσοκομείο Μαρζαγιούν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το κορίτσι ονομάζεται Ιλάα αλ Κασέμ και είναι υπήκοος Συρίας. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μέσα στο σπίτι όπου σκοτώθηκε η ηλικιωμένη βρίσκονταν πολλά από τα εγγόνια της, αλλά δεν έπαθαν τίποτα.
Πηγή του νοσοκομείου Μαρζαγιούν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι το κορίτσι, ηλικίας επτά ετών, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της ισχυρής φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ σημειώνονται καθημερινά, αλλά γενικά παραμένουν περιορισμένες στη συνοριακή περιοχή.
Έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 92 νεκρούς στον Λίβανο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και τουλάχιστον δέκα πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά, μεταξύ των οποίων έξι στρατιώτες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.