Ο ΥΠ.ΕΞ της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην προστατεύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά στον τομέα της άμυνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην προστατεύσουν συμμάχους του ΝΑΤΟ, που δεν καταβάλουν επαρκείς δαπάνες στον τομέα της άμυνας από μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

«Όλοι άκουσαν τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις αμερικανικές εκλογές. Δεν θα σταματήσω να πείθω όλους τους ηγέτες για την καταλληλότητα της συμμαχίας μας, η οποία λειτουργεί προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σεζουρνέ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

«Κάθε λεπτό μετρά για να προετοιμαστούμε οι Ευρωπαίοι να απορροφήσουμε το σοκ ενός σεναρίου που σκιαγραφήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και θα εργαστούμε μαζί για να αναλύσουμε το πλαίσιο, ιδίως των αμερικανικών εκλογών», είπε ο Σεζούρνε.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις δηλώσεις του Τραμπ που προκάλεσαν «σεισμό» στο ΝΑΤΟ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε την Κυριακή ότι ο πρώην πρόεδρος «ενθαρρύνει τις εισβολές των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα» και χαρακτήρισε τα σχόλια «αποκρουστικά και απαράδεκτα».

Πρόσθεσε ότι η δήλωση «θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Και πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Παρόλα αυτά, ο Τράμπ συνεχίζει να καλπάζει σε όλες τις δημοσκοπήσεις έστω και με μικρό προβάδισμα του Τζό Μπάιντεν. Οι αμερικανοί πολίτες εμπιστευόνται περισσότερο τον Ντόναλντ Τράμπ από τον Τζό Μπάιντεν για θέματα οικονομίας, όπως τονίζουν οι Financial Times.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησαν, αποκαλύπεται ότι παρότι η οικονομία των ΗΠΑ καλυτερεύει διαρκώς, εντούτοις οι πολίτες φαίνεται να μην εμπιστεύονται τους χειρισμούς του αμερικανού προέδρου την ώρα μάλιστα που οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του, κυρίως της μνήμης του, οργιάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην δημοσκόπηση, το 42% θεωρεί ότι ο Τράμπ είναι ικανότερος για θέματα οικονομίας από τον Τζό Μπάιντεν που συγκεντρώνει το 31%. Πάντως, 1 στους 5, ήτοι το 21%, δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο υποψήφιους προέδρους. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, έρχονται μετά τις ευθείες επιθέσεις που δέχεται ο Μπάιντεν από το επιτελείο του Τράμπ διότι «είναι ένας ηλικιωμένος άντρας και δεν μπορεί να ηγηθεί της χώρας».

Από την άλλη, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Ντόναλντ Τράμπ φαίνεται πως διατηρεί το προβάδισμα του και κερδίζει διαρκώς τους αντιπάλους του στους εσωκομματικούς γύρους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχουν και οι στατιστικοί αριθμοί των πολιτών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων, φαίνεται πως έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από όσους πολίτες δεν έχουν ανώτατη εκπαίδευση. Ακόμη, μεγάλες διαφορές εντοπίζονται και στα φύλα καθώς και στις ηλικίες. Το 1/3 των αντρών λένε ότι έχουν θετική εικόνα για την οικονομία ενώ το 1/5 των γυναικών δηλώνει το ίδιο. Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι διατηρούν μια αισιόδοξη και καλύτερη εικόνα της οικονομίας, από τις νεαρότερες ηλικίες που φαίνονται πιο απαισιόδοξοι.

Όσοι δηλώνουν υπέρ των Δημοκρατικών, στηρίζουν τις πολιτικές Μπάιντεν κατά 71% ενώ με τον Μπάιντεν συμφωνεί μόλις το 5% όσων δηλώνουν Ρεπουμπλικανοί.