Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι θέλει την ήττα της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία, προειδοποιώντας όμως εκείνους που «θέλουν πάνω απ’ όλα να συντρίψουν τη Ρωσία» ότι αυτή δεν θα είναι ποτέ η θέση της χώρας του και ότι προτιμάει λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Επίσης δήλωσε απαισιόδοξος για το αν ο διάδοχος του Πούτιν θα είναι καλύτερος.

Όπως υποστήριξε «όλες οι άλλες επιλογές πέραν του Βλαντίμιρ Πούτιν στο σημερινό σύστημα» του φαίνονται «χειρότερες» από τον Ρώσο πρόεδρο, υπαινισσόμενος τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και τον ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, τον Εβγκένι Πριγκόζιν.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι μια δημοκρατική λύση θα αναδυθεί από τη ρωσική κοινωνία των πολιτών έπειτα από χρόνια σκληρότητας και εν μέσω πολέμου; Το εύχομαι ειλικρινά, αλλά δεν το πιστεύω», κατέληξε.

«Θέλω την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Παρότι επιθυμεί να χάσουν οι Ρώσοι, δε θέλει τον αφανισμό της χώρας τους, ρίχνοντας ευθύνες στους «παρατηρητές» οι οποίοι παρεξήγησαν παλιότερη δήλωσή του.

«Θέλω την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και θέλω η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όμως είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος αυτό δεν θα γίνει με στρατιωτικά μέσα.

Δεν πιστεύω, όπως ορισμένοι, ότι πρέπει να αφανίσουμε πλήρως τη Ρωσία, να της επιτεθούμε στο έδαφός της. Αυτοί οι παρατηρητές θέλουν πάνω απ’ όλα να συντρίψουν τη Ρωσία. Αυτή δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ η θέση της Γαλλίας», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλικά MME (Journal du Dimanche, Figaro, France Inter).

Για τον Γάλλο πρόεδρο, οι «παρατηρητές» φαίνεται ότι είναι εκείνοι (κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη) που επέκριναν δριμύτατα το Μάιο του 2022, τη δήλωσή του ότι θα πρέπει «να ταπεινωθεί η Ρωσία».

Λύση μέσω διαπραγματεύσεων

Στην ίδια συνέντευξη, την οποία παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής  17/2 μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Μόναχο, ο Μακρόν επανέλαβε ότι προτιμά μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η Ουκρανία να διεξάγει μια στρατιωτική επίθεση που θα διασπάσει το ρωσικό μέτωπο ώστε να πυροδοτηθεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις» είπε στα τρία γαλλικά μέσα.

Ο Μακρόν υποστήριξε επίσης ότι «καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να υπερισχύσει. Ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία, γιατί τα αποτελέσματα της επιστράτευσης δεν είναι τόσο σημαντικά όσο προέβλεπε και η ίδια (η Ρωσία) έχει περιορισμένες δυνατότητες».