Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της για την προεδρία της χώρας με στόχο της να ενώσει την γαλλική Αριστερά και να αντιπαρατεθεί στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές του Απριλίου.
“Δεσμεύομαι σήμερα εδώ ενώπιόν σας γιατί μοιράζομαι με εσάς την φιλοδοξία για ένα άλλο είδος κυβέρνησης”, είπε η πρώην υπουργός επί της προεδρίας του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ (2012-2017) στους υποστηρικτές της στην Λιόν κατά την επίσημη έναρξη της εκστρατείας της.
Η Τομπιρά κατήγγειλε την “ροή της εξουσίας αυστηρά εκ των άνω προς τα κάτω και την απουσία κοινωνικού διαλόγου” επί της προεδρίας του Μακρόν και υποσχέθηκε ότι θα αγωνιστεί για μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές και τους φοιτητές, για τις υγειονομικές υπηρεσίες και για προστασία του περιβάλλοντος.
Η 69χρονη πολιτικός, γεννημένη στην Γαλλική Γουιάνα, υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας δίπλα στη Βραζιλία, όπου υπηρέτησε ως βουλευτής, χαίρει εκτίμησης από την Αριστερά αφού έδωσε αγώνα για την θέσπιση ενός νόμου που αναγνωρίζει το δουλεμπόριο ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και γιατί ως υπουργός Δικαιοσύνης προώθησε την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2013.
Η Τομπιρά ρισκάρει ωστόσο να είναι μόλις μια από τους έξι υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την ψήφο από το σχεδόν 30% του εκλογικού σώματος που ψηφίζει Αριστερά: από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν–ο οποίος εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσοστό (σχεδόν 10%) στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της JDD–μέχρι τον υποψήφιο των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό και την δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό (6,5% και 3,5% αντίστοιχα).
Μια δημοσκόπηση του Ιανουαρίου έδωσε στην Τομπιρά περίπου 4,5% στην πρόθεση ψήφου.
Οι άλλοι τρεις διεκδικητές της προεδρίας — η συντηρητική Βαλερί Πεκρές, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο επίσης ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ–έχουν κάποιες πιθανότητες να αναμετρηθούν με τον απερχόμενο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Παρότι δεν έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο ίδιος ο πρόεδρος εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις το υψηλότερο ποσοστό στις προτιμήσεις ενός στους τέσσερις ψηφοφόρους.