Στα δέκα έφτασαν να είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια της Γαλλίας που εκκενώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, ύστερα και από απειλές για επιθέσεις, οι οποίες στάλθηκαν ηλεκτρονικά, μέσω e-mails. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως ορισμένα από αυτά έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν, αφότου, όμως, πράγματοποιήθηκαν οι αναγκαίοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Οι απειλές για τοποθέτηση βόμβας έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη δολοφονία, την περασμένη Παρασκευή, ενός καθηγητή από έναν νεαρό ισλαμιστή. Λόγω του αυξημένου κινδύνου νέας επίθεσης η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

Υπενθυμίζεται ότι μια αστυνομική πηγή ανέφερε αρχικά σήμερα ότι εκκενώθηκαν έξι αεροδρόμια, στη Λιλ, τη Λιόν (Μπρον), τη Νάντη, τη Νίκαια, την Τουλούζη και το Μποβέ. Μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Στρασβούργου είπε στη συνέχεια ότι εκκενώνεται και αυτό. Επίσης στο Βέλγιο εκκενώθηκε το αεροδρόμιο της Οστάνδης. Παρόλα αυτά κανένα αεροδρόμιο του Παρισιού δεν επηρεάστηκε.

Λειτουργούν εκ νέου τα αεροδρόμια σε Λιόν-Μπρον, Νίκαια και Λιλ

Νωρίς το απόγευμα, τέσσερα αεροδρόμια παρέμεναν ακόμη εκτός λειτουργίας, αυτά της Τουλούζης, του Μποβέ, του Μπορντό και του Πο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol. Σε άλλα αεροδρόμια, όπως αυτά της Λιόν-Μπρον, της Νίκαιας και της Λιλ ξανάρχισαν σταδιακά τα δρομολόγια. Το γραφείο Τύπου του αεροδρομίου της Νίκαιας υποβάθμισε το γεγονός, αναφέροντας ότι σήμανε συναγερμός «λόγω ενός ύποπτου δέματος, κάτι το συνηθισμένο» και πλέον «όλα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι και το Ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενώθηκε το μεσημέρι, έπειτα από άλλη μια απειλή για βόμβα, την τρίτη μέσα σε πέντε ημέρες.

Φόβοι για τρομοκρατικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας MI5. Ο γενικός διευθυντής της MI5 Κεν Μακάλουμ συμμετείχε χθες, Τρίτη, μαζί με τους ομολόγους του των υπηρεσιών πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) σε συνάντηση την οποία φιλοξένησε το FBI.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακάλουμ ειπε: «Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή να προκαλέσουν μεγαλύτερο όγκο απειλής για το Ηνωμένο Βασίλειο και/ή αλλαγές στη μορφή της απειλής σε όρους στόχων».  «Τρομοκράτες μπορεί να αντλήσουν έμπνευση όχι μόνο από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή ή στην ήπειρο ή αλλού». «Θα ήταν λοιπόν ανόητο να μην παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και το κάνουμε».