Ξανά πρώτη δύναμη με 41%, με νέα αύξηση του ποσοστού της για τέταρτη συνεχόμενη φορά, αναδείχθηκε η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), η οποία πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ιστορικά, ποσοστό οποιασδήποτε παράταξης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Το αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης των μηχανικών στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αξιοσημείωτη η παρουσία των μηχανικών της νέας γενιάς, ανέδειξαν την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ –τη μεγαλύτερη πανελλαδική κάλπη μετά τις εθνικές εκλογές – σε ηχηρό μήνυμα για την επόμενη ημέρα της χώρας και του ΤΕΕ, αυξάνοντας τα ποσοστά συμμετοχής κατά περίπου 8,5% σε σχέση με προηγούμενες κάλπες. Δεύτερη παράταξη με ποσοστό 19,57% αναδείχθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ), η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, καταγράφοντας αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Από κει και μετά, το χάος…

Ξαναζεσταμένη συμμαχία

Με ανάρτησή του, ο Νίκος Φαραντούρης αναφέρεται στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και βάλλει κατά της ΝΔ (οποία έκπληξις...), αναφέροντας ότι όταν ήρθε πρόταση αναγνώρισής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «μαντέψτε ποιοι καταψήφισαν ή απείχαν. Μα ποιος άλλος: ΕΛΚ & Ν.Δ. Για εμάς θα είναι προτεραιότητα». Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρεται σε πρόταση του Νότη Μαριά που στήριξαν μόνο η Χρυσή Αυγή και μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ψηφοφορία απείχαν οι 20 από τους 27 Ελληνες ευρωβουλευτές. Καταψηφίστηκε, δε, από τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε δική της πρόταση η οποία ήταν απαλλαγμένη από εθνικιστικές και ακροδεξιές κορόνες.

Πάντως, ο κ. Φαραντούρης πιάστηκε συνολικά αδιάβαστος για το θέμα: Στις 27.9.2006 εγκρίθηκε ψήφισμα που αφορούσε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Aρμενίων, Ποντίων και Aσσυρίων, ως απαραίτητη για μια χώρα (η Τουρκία εν προκειμένω) που ακολουθεί προενταξιακή πορεία να συμφιλιωθεί και να αναγνωρίσει το παρελθόν της. Tην παράγραφο ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔς και του ΠAΣOK, ο ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης, ενώ οι Γιώργος Kαρατζαφέρης του ΛAOΣ και Δημήτρης Παπαδημούλης του (τότε) Συνασπισμού απείχαν. Για τα ντεσού της «συμμαχίας» Χρυσής Αυγής - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του 2019 υπάρχει πλούσιο ρεπορτάζ, το οποίο η στήλη θα σας μεταφέρει σε επόμενο σημείωμα.