Τον δρόμο της ναυπήγησής της έχει πάρει πλέον η τρίτη ελληνική φρεγάτα Belharra «FDI HN ΦΟΡΜΙΩΝ», καθώς σήμερα κόπηκε το πρώτο μεταλλικό έλασμα χάλυβα στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε ένεκα του γεγονότος της έναρξης της κατασκευής, παρόντες ήταν ο αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Θεοχάρης Χατζόπουλος, ο οποίος είναι διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου της Λοριάν, καθώς και άλλα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, εκπροσωπώντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Χατζόπουλος είναι και διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου της Λοριάν. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη φρεγάτα Belharra ονομάζεται «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων». Επίσης, να σημειωθεί ότι η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των φρεγατών Belhαrra έγινε τον Μάρτιο του 2022 και, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στην Ελλάδα το 2025 και η τρίτη το 2026, ενώ η χώρα μας διατηρεί την επιλογή να αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα.

Συνεχής έλεγχος εναέριου και θαλάσσιου χώρου από τις φρεγάτες Belharra

Ακόμα, να επισημανθεί πως η φρεγάτα FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.

Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.

Το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση, ενώ η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών, που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.