Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι πλέον το δεύτερο σκέλος για την ενίσχυση του κλάδου των οπτικοακουστικών παραγωγών, μετά την επιτυχία που καταγράφεται στο πρώτο σκέλος, εκείνο της προσέλκυσης παραγωγών από όλο τον κόσμο και της ένταξης 273 έργων στα κίνητρα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, μιλώντας σε εκδήλωση, με θέμα «η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα: δημιουργία υποδομών, παραγωγή περιεχομένου και διεθνής εξωστρέφεια», που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρώτο σκέλος επιτεύχθηκε και πλέον το επόμενο αφορά την παροχή κινήτρων και τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές, προκειμένου, όπως είπε, να γιορτάσουμε το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο κινηματογραφικό στούντιο που θα δημιουργηθεί στη χώρα και θα φέρει μόνιμη δουλειά 12 μήνες το χρόνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης τόνισε ότι το ΕΚΟΜΕ κλείνει πέντε χρόνια ζωής και σταδιακά κατάφερε και με τη στήριξη της Πολιτείας να αναγεννήσει έναν ολόκληρο κλάδο στην Ελλάδα. «Η χώρα εκτοξεύτηκε σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για γυρίσματα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά κυρίως παγκοσμίως. Οι μεγάλες εταιρείες υψηλού κόστους παραγωγής πλέον επιλέγουν συστηματικά τη χώρα μας», είπε.

«Έως σήμερα», πρόσθεσε, «έχουν ενταχθεί στα κίνητρα του ΕΚΟΜΕ 273 έργα, εκ των οποίων 158 είναι ελληνικά και 115 ξένες παραγωγές, με προέλευση από όλο τον κόσμο κυριολεκτικά. Η συνολική επένδυση στη χώρα πλησιάζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών παραγωγής έχουν δημιουργηθεί κοντά στις 70.000 θέσεις εργασίας». Υπογράμμισε, δε, ότι για να παγιωθεί αυτό το κλίμα χρειάζονται οραματικοί επιχειρηματίες και οραματική πολιτική, στοιχεία που διαθέτει η χώρα.

Στούντιο, χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Στην εκδήλωση, στην οποία χαιρετισμό έστειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι μια πρωτοβουλία ανάμεσα σε αυτές που αναπτύσσει η κυβέρνηση είναι και η θέσπιση ειδικών χωρικών σχεδίων, ώστε να προχωρήσουν δράσεις όπως και η δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος μετέφερε τη βούληση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, στην επόμενη προγραμματική περίοδο, να ενεργοποιηθεί και το ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών, ενώ ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ευφραίμ Κυριζίδης εξέφρασε την υποστήριξη του Δήμου σε όσες προσπάθειες γίνονται στο χώρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Μαρίνος Γιαννόπουλος σημείωσε ότι αποστολή της είναι να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις σε κλάδους της οικονομίας, ώστε η Ελλάδα να γίνει και κόμβος οπτικακουστικών παραγωγών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece Μπέτυ Αλεξανδροπούλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και πλέον για την εκπαίδευση νέων ανθρώπων σε ειδικότητες του κλάδου.

Μεγάλες ανάγκες για εξειδικευμένους εργαζόμενους

Επ’ αυτού, ο διευθύνων Σύμβουλος της NU Boyana Hellenic Studios – York Studios, York Films John Καλαφάτης σχολίασε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μονόδρομος, οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν είναι πολλαπλάσιες και γίνεται προσπάθεια επαναφοράς στην Ελλάδα πολλών ταλαντούχων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό. Προς το παρόν, σημείωσε, οι ταλαντούχοι Έλληνες όχι μόνο δεν είναι αρκετοί σε αριθμό αλλά δεν έχουν και την κατάλληλη εκπαίδευση, ενώ ανέφερε ότι η ομάδα του στέλνει νέους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία ώστε να εκπαιδευτούν και να έρθουν στην Ελλάδα.

Για έλλειψη εκπαιδευμένων και εξειδικευμένων τεχνικών έκανε λόγο, άλλωστε, και ο διευθύνων Σύμβουλος της Kapa Studios – JK Productions Γιάννης Καραγιάννης, ενώ ο παραγωγός της Central Athens Productions Ανδρέας Τσιλιφώνης σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει όχι μηδενική αλλά αρνητική ανεργία στον χώρο, επισημαίνοντας δεν υπάρχει προσωπικό σε καμία ειδικότητα και ειδικά σε μεγάλες παραγωγές τα πράγματα είναι τραγικά.

Την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών για την έγκριση των πρότζεκτ, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της FOSS Productions Στέλιος Κοτιώνης, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης του ANTENNA Group Στρατής Λιαρέλλης σχολίασε ότι τώρα είναι η ώρα για το ποιοτικό βήμα στην οπτικοακουστική βιομηχανία και ο πρόεδρος της Tanweer Group Joseph Samaan χαρακτήρισε το σύστημα παροχής κινήτρων στην Ελλάδα ως ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, τέλος, στην ανάγκη συνεργασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του χώρου και στη δυναμική που υπάρχει για τη δημιουργία στην Ελλάδα κινηματογραφικών στούντιο διεθνών προδιαγραφών.