Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Θετική Ατζέντα, θέτοντας ως βασικό στόχο «να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι σε περιόδους έντασης είναι πάρα πολύ κρίσιμοι».

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης, τόνισε πως «τη Θετική Ατζέντα την ξεκινήσαμε σε μια δύσκολη εποχή, το 2021, όταν είχαμε ελάχιστες γέφυρες επικοινωνίας. Οι στόχοι μας ήταν ξεκάθαροι, να χτίσουμε μια διμερή οικονομική συνεργασία. Να πάρουμε μια σειρά από θέματα στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε, χωρίς να ακουμπήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας και τις εθνικές μας θέσεις. Αυτό που κάναμε στις έξι συναντήσεις που είχαμε μέχρι στιγμής, ξεκινώντας από την Καβάλα, μετά στην Αττάλεια, στην Αθήνα, στην Άγκυρα και ούτω καθεξής, είναι να συνεννοηθούμε σε περίπου 15 θέματα. Εκκρεμούν άλλα περίπου 15, στα οποία μένει να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε μνημόνια ή συμφωνίες. Ταυτόχρονα, πετύχαμε και τρεις άλλους στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να χτίσουμε ένα καλό momentum ανάμεσά μας. Ο δεύτερος στόχος είναι να πάρουμε αυτά τα θέματα και να δώσουμε λύσεις. Είναι θέματα τα οποία αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ο τελευταίος στόχος είναι να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι σε περιόδους έντασης είναι πάρα πολύ κρίσιμοι».

Στη συνέχεια, ο κ. Φραγκογιάννης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεκτάθηκε σε θέματα οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, επισημαίνοντας πως «Θα αναφέρω 5 παραδείγματα τα οποία δείχνουν το είδος των θεμάτων και τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε την Θετική Ατζέντα. Να ξεκινήσω από αυτό που αναφέρατε εσείς, το Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Εκτός από την επιμελητηριακή δουλειά, θα προωθεί τη συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων από τις δύο πλευρές. Από τη μια πλευρά έχουμε επικεφαλής έναν επιχειρηματία, ο οποίος είναι καταξιωμένος στην Τουρκία, λέγεται Αντνάν Πολάτ, και από την άλλη πλευρά έχουμε επικεφαλής έναν επιχειρηματία πολύ καταξιωμένο στην Ελλάδα, είναι ο Γιώργος Προκοπίου, ο εφοπλιστής. Οι δύο επικεφαλής έχουν αποφασίσει να ορίσουν τέσσερις κλάδους της οικονομίας με τους οποίους θα ξεκινήσουμε, είναι ο τουρισμός, τα αγροδιατροφικά, τα κατασκευαστικά και το logistics, δηλαδή η υψηλή τεχνολογία. Σε κάθε κλάδο θα οριστεί επικεφαλής ένας Τούρκος και ένας Έλληνας επιχειρηματίας. Από κοινού θα φέρουν κοντά τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες και θα συνεργαστούν στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή σε τρίτες χώρες. Είναι ο πιο σύγχρονος και ο πιο δυναμικός τρόπος, με τον οποίο μπορείς να βάλεις δύο επιχειρηματικές κοινότητες να εργαστούν μαζί.

Να πάρουμε ένα άλλο θέμα για να σας δείξω πόσο βοηθάει η Θετική Ατζέντα τη συνεργασία των δύο χωρών, αλλά ταυτόχρονα και την επικοινωνία των δύο κοινοτήτων, των ανθρώπων που έχουν σχέση με τη μία χώρα και με την άλλη. Εάν πάρετε, κύριε Πορτοσάλτε, από την Ηγουμενίτσα την Εγνατία για να κατευθυνθείτε προς την Κωνσταντινούπολη, θα περάσετε από μία εκπληκτική οδοποιία, που μας έχει κοστίσει μερικά δισεκατομμύρια, με δεκάδες ίσως και εκατοντάδες τούνελ και γέφυρες και κάποια στιγμή, εντυπωσιασμένος από αυτό το οποίο θα έχετε βιώσει, θα μπείτε σε μία μηχανή του χρόνου. Όταν φτάσετε στη γέφυρα στους Κήπους, θα βρεθείτε ξαφνικά στο 1958! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Προσπαθούμε χρόνια τώρα να το αλλάξουμε. Ο έλεγχος διαβατηρίων, ο τελωνειακός έλεγχος, ο έλεγχος των υγειονομικών συνθηκών στις εμπορικές μεταφορές γίνεται σε έναν περιορισμένο χώρο με απαξιωμένες συνθήκες. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, με τους Τούρκους να κάνουμε τρία πράγματα. Το πρώτο, που δεν αφορά τους Τούρκους, αφορά εμάς και ξεκινάει τις επόμενες εβδομάδες, είναι η αναβάθμιση του ελληνικού κομματιού του μεθοριακού σταθμού».

Το δεύτερο, το οποίο πετύχαμε, είναι να συνεννοηθούμε προκειμένου να τελειώσει η μελέτη κατασκευής σε ό, τι αφορά τη γέφυρα. Επομένως η Εγνατία Α. Ε και οι τουρκικοί αυτοκινητόδρομοι ξέρουν ακριβώς τι θα κάνουν και προς το τέλος της χρονιάς θα ξεκινήσει η κατασκευή της γέφυρας. Πρόκειται για καινούργια γέφυρα.

Και το τρίτο που έχουμε πετύχει είναι να φέρουμε κοντά τις δύο τελωνειακές υπηρεσίες, να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο συνεργασίας. Ο δικός μας μεθοριακός σταθμός, που θα αναβαθμιστεί σε λίγες εβδομάδες, είναι αρκετά μικρός και θα φτιαχτεί και ένας καινούργιος μεγαλύτερος. Από αυτήν την αναβάθμιση οι τουρίστες και οι επιχειρηματίες και οι φορτηγατζήδες και αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν για ένα Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη επωφελούνται, διότι δεν περιμένουν στις ουρές».

Αποδίδει η βίζα για τα νησιά 

Επεκτάθηκε στο θέμα της βίζας σε Τούρκους πολίτες για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λέγοντας πως το «Τρίτο θέμα είναι τα νησιά μας, τα οποία έχουν ανάγκη τον εύπορο τουρίστα από την Κωνσταντινούπολη, από την Τουρκία που θέλει να επισκεφθεί για λίγες ώρες, για λίγες μέρες το νησί. Αλλά ταυτόχρονα είναι και οι Τούρκοι οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν σε ένα νησί που βρίσκεται 2, 3, 4, 5 χιλιόμετρα μακριά από τη δική τους ακτή. Τους δώσαμε τη δυνατότητα να κάνουν μια σύντομη επίσκεψη. Αυτό γίνεται με μια βίζα, η οποία βγαίνει εκεί επί τόπου, διαρκεί λίγες μέρες και εκδίδεται μόνον για τους Τούρκους πολίτες. Απαγορεύεται να μεταφερθούν από το νησί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Άρα, επισκέπτεται ένας Τούρκος πολίτης τη Χίο, μόνον τη Χίο, για λίγες ώρες ή για λίγες μέρες. Αυτή η πρωτοβουλία έχει αφήσει ευχαριστημένους τους Τούρκους πολίτες, έχει αφήσει ευχαριστημένους τους Έλληνες επιχειρηματίες στα νησιά. Όλα τα καφενεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα είναι πολύ ευχαριστημένα γιατί δημιουργείται μια αύξηση του τζίρου τους. Θέλω να τονίσω εδώ ότι χρειάστηκε να πάρουμε ειδική άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πετύχουμε κάτι τέτοιο».

Αθλητισμός και υγεία

»Ένας τέταρτος τομέας είναι η συνεργασία σε θέματα αθλητισμού. Επίσης, υπογράψαμε τώρα, στην τελευταία μου επίσκεψη στην Άγκυρα, μια συμφωνία σε θέματα υγείας, η οποία δίνει την δυνατότητα στις χώρες μας να ανταλλάξουν καλές πρακτικές σε ό, τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τη διοίκηση νοσοκομείων. Ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα περίθαλψης Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία και Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα, εάν αυτό χρειαστεί και προκύψει. Έχουν υπογραφεί, λοιπόν, μέχρι σήμερα 15 συμφωνίες για την οικονομία, την τελωνειακή συνεργασία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και υπάρχουν πολύ περισσότερες στα σκαριά».

Η μεγάλη προσδοκία

«Να πω ένα τελευταίο, το οποίο είναι και το αγαπημένο μου. Αυτό που θέλω να πετύχω στους επόμενους μήνες είναι να φέρω κοντά τις κοινότητες των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων, των φοιτητών, των μαθητών, αυτών που χτίζουν την κοινωνία του μέλλοντος. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα hackathon. Θα γίνει άμεσα μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό ψηφιακό, όπου νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα και την Τουρκία, ηλικίας 16 έως 28 ετών, θα μπορούν να καταθέσουν τις ιδέες τους. Και αυτές οι ιδέες, οι οποίες θα αφορούν το περιβάλλον, τη σύγχρονη πόλη, την έξυπνη πόλη και την κλιματική αλλαγή, θα μπουν σε έναν διαγωνισμό. Θα βραβευθούν οι 20 καλύτερες, 10 από την Ελλάδα και 10 από την Τουρκία, από μια επιτροπή η οποία θα σχηματιστεί από Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς. Και οι δύο χώρες θα επιδιώξουν μετά να υποστηρίξουν την υλοποίηση τριών, τεσσάρων βραβευμένων ιδεών. Δίνουμε, επομένως, στους νέους τη δυνατότητα να διαγωνιστούν. Ένας ευγενής διαγωνισμός είναι προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο και αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεργασίας των Ελλήνων και των Τούρκων σε επιστημονικούς τομείς».