Ολοένα και πιο έντονα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το Twitter (νυν Χ) στην Ευρώπη ο Έλον Μασκ, ενόψει των νέων κανονισμών της Κομισιόν για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X έχει συζητήσει, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ενδεχόμενο να αφαιρέσει τη διαθεσιμότητα της εφαρμογής στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να μπλοκάρει την πρόσβαση στους χρήστες που ζουν σε κράτη μέλη της.

Φουντώνει η κόντρα Μασκ – Κομισιόν

Η κίνηση αυτή του Μασκ έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της ΕΕ να υιοθετήσει από τον περασμένο Αύγουστο την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), που θέτει κανόνες για την πρόληψη της διάδοχης επιβλαβούς περιεχομένου, την απαγόρευση ή τον περιορισμό συγκεκριμένων πρακτικών στόχευσης χρηστών και την ανταλλαγή ορισμένων εσωτερικών δεδομένων με εοπτικές Αρχές και σχετικούς ερευνητές μεταξύ άλλων.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν προειδοποίησε τον Μασκ ότι έχει ενδείξεις πώς η πλατφόρμα X χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης αναφορικά με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Όπως αναφέρει το Insider, η πλατφόρμα του δισεκατομμυριούχου παραβιάζει πιθανότατα ήδη την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΕΕ. Σε περίπτωση δε που επιβεβαιωθεί αυτό, θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο έως και 6% επί των παγκόσμιων εσόδων της X.

Πάντως και η Meta του Ζούκερμπεργκ μπλοκάρει αυτή την περίοδο την πρόσβαση στη νέα της εφαρμογή, το “Threads” σε άτομα στην Ευρώπη.