Δυναμώνει συνεχώς το καμπανάκι για την επισιτιστική ασφάλεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αναμένεται να συναντηθούν στη Γερμανία αργότερα σήμερα για να συζητήσουν το θέμα, καθώς οι εξαγωγές της Ουκρανίας συναντούν μεγάλη δυσκολία λόγω της ρωσικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως σημειώνεται, υπάρχουν αποκλεισμένοι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Τη βαθιά ανησυχία του εξέφρασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν πως οι αυξήσεις των τιμών θα επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση στην Αφρική. Η δε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο έχει διαταράξει τις μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, μια κύρια διαδρομή για τα σιτηρά και άλλα εμπορεύματα, μπλοκάροντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Αποκλεισμένοι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών

Στη συνάντηση της G7 θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας θα βρίσκονται επίσης εκεί, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί στη Μολδαβία.   Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε: «Υπάρχουν αποκλεισμένοι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, που σημαίνει τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που τα χρειάζονται επειγόντως, κυρίως στις αφρικανικές χώρες και στη Μέση Ανατολή».

Αύξηση εξαγωγών σίτου για τη Ρωσία

Στο μεταξύ η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου εφέτος λόγω μιας πιθανής συγκομιδής ρεκόρ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία στις προμήθειες σίτου στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. Συνεχίζει να εξάγει παρά τις δυσκολίες με την εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην Μόσχα, εξαιτίας αυτού που η Ρωσία ορίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει τους 130 εκατομμύρια τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων στον τομέα της οικονομίας στη Μόσχα.

Tο 2020 η παραγωγή έφτασε τα 133,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 85,9 εκατ. τόνων σίτου. Το 2021 η συγκομιδή ήταν λίγο μικρότερη.

Ξεμένουν από βρεφικό γάλα οι ΗΠΑ

Άδεια ράφια, οικογένειες που αγωνιούν: ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την έλλειψη βρεφικού γάλακτος που παρατηρείται στις ΗΠΑ και η οποία μετατρέπεται σε πολιτική κρίση για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Datasembly, ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου περισσότερο από το 40% των πιο δημοφιλών ειδών βρεφικού γάλακτος είχε εξαντληθεί από τα καταστήματα σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την αναστολή της λειτουργίας ενός εργοστασίου της εταιρείας Abbott τον Φεβρουάριο.

Ο Λευκός Οίκος, τον οποίο κατηγορούν για καθυστερημένη αντίδραση έως και για αδιαφορία, παρουσίασε χθες μερικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Είναι μια δουλειά που διαρκεί μήνες», δήλωσε η εκπρόσωπός του Τζεν Ψάκι, δικαιολογώντας για ποιο λόγο η αμερικανική κυβέρνηση καθυστέρησε τόσο να αντιδράσει.

«Το μήνυμά μας στους γονείς είναι το εξής: ακούσαμε, θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει μεταξύ άλλων να αυξήσει τις εισαγωγές βρεφικού γάλακτος, την ώρα που οι ΗΠΑ παράγουν το 98% του γάλακτος που καταναλώνουν.

Παράλληλα επεσήμανε ότι συνεργάζεται με τις πολιτείες ώστε να επιτραπεί στους πιο ευάλωτους πολίτες που προμηθεύονται βρεφικό γάλα μέσω κουπονιών να επιλέγουν από μια μεγαλύτερη ποικιλία εταιρειών και συσκευασιών.

Ο Λευκός Οίκος απευθύνθηκε εξάλλου στην αρχή ανταγωνισμού καλώντας τη να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία που παρατηρείται, κυρίως με την επαναπώληση βρεφικού γάλακτος μέσω του διαδικτύου σε πολύ υψηλές τιμές.

Η Ψάκι επεσήμανε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει κάθε επιλογή για να αυξήσει την παραγωγή βρεφικού γάλακτος ακόμη και την ενεργοποίηση του νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής, το οποίο επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να λαμβάνει οικονομικές αποφάσεις μέσω διαταγμάτων.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων και παραγωγούς βρεφικού γάλακτος με τους οποίους είχε «παραγωγικές και ενθαρρυντικές» συνομιλίες, όπως σχολίασε αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 Μεγάλες αποστάσεις

Οι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να επικρίνουν τον Μπάιντεν, με την βουλευτή Ελίζ Στεφανίκ να δηλώνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι επικοινώνησε με τις ομοσπονδιακές αρχές ήδη από τον Φεβρουάριο: «Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει σχέδιο (…) Όταν θέσαμε το ερώτημα στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις ελλείψεις, γέλασαν».

Ο Ράντι Φίνστρα, κοινοβουλευτικός της Άιοβα, δήλωσε ότι στην περιοχή του οικογένειες «διανύουν 50, 75 έως και 100 μίλια προσπαθώντας να βρουν» βρεφικό γάλα (μια απόσταση 80 με 160 χιλιόμετρα).

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, εξέφρασε την αγανάκτησή της χθες: «Αυτή τη στιγμή παιδιά πεινούν, παιδιά κλαίνε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα».

Η Σάρα Χαν, μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 10 και 7 ετών και έξι μηνών, διηγήθηκε ότι αγωνιά μπροστά στα άδεια ράφια στην Ουάσινγκτον και τα περίχωρά της.

«Ήδη μετά τη γέννηση του μωρού μου παρατήρησα ότι υπήρχε πρόβλημα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επτά μηνών», δήλωσε, η οποία έχει καταφέρει να τα βγάλει πέρα χάρη στα κουτιά γάλα που της στέλνουν μέσω του ταχυδρομείου φίλοι και η οικογένειά της.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους γονείς των παιδιών τα οποία χρειάζονται ειδικά γάλατα για ιατρικούς λόγους.

Η Μάγια, τριών εβδομάδων, έχει δυσανεξία στη λακτόζη. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να στραφούμε στο γάλα φυτικής προέλευσης», εξήγησε ο πατέρας της Στιβ Χόχμαν που ζει στο Σαν Ντιέγκο.

Στις 17 Φεβρουάριο μετά τον θάνατο δύο βρεφών, η εταιρεία Abbot ανακοίνωσε την ότι «ανακαλεί εθελοντικά» όλα τα γάλατα σκόνη που παράγονται από το εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν, ανάμεσά τους και το Similac, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ.

Έπειτα από έρευνα εντοπίστηκε το προβληματικό γάλα, αλλά η παραγωγή στο εργοστάσιο στο Μίσιγκαν δεν έχει ξεκινήσει και πάλι, επιδεινώνοντας τις σοβαρές ελλείψεις που έχουν δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού όπως και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.