Η Ρένα Κουμιώτη, μια εμβληματική ερμηνεύτρια που αποτέλεσε κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη σε όλους όσοι την ξεχωρίσαμε και την αγαπήσαμε για τη μοναδική φωνή της, το ήθος της, την αξιοπρέπειά της, την ψυχή της και την αυθεντικότητά της.

Ο κόσμος την αγκάλιασε από νωρίς, χαρίζοντάς της μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής του «Νέου Κύματος». Η φωνή της, αυτή η υπέροχη φωνή, που συνδύαζε μοναδικά τη λαϊκότητα και το συναίσθημα, θα μας συντροφεύει για πάντα.

Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες. Ο πατέρας της Σμυρνιός, η μάνα της από την Κωνσταντινούπολη. To 1968 δουλεύει στην «Απανεμιά» όπου ήρθε και ο Μανώλης Μητσιάς, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη.

Δεν είχε περάσει μήνας από τότε που άρχισε να δουλεύει στο μαγαζί και κάποιο βράδυ την ακούει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα. Αυτή ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, στην πορεία της οποίας συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Στράτος Διονυσίου, ο Σταμάτης Κόκοτας και άλλοι.

Οι εμβληματικές δισκογραφικές δουλειές της σημάδεψαν στην κυριολεξία μια εποχή. Μια σπουδαία φωνή, χαρισματική και αναγνωρίσιμη, μία άψογη επαγγελματίας που τραγούδησε με τον δικό της μοναδικό τρόπο δεκάδες τραγούδια, διαχρονικές επιτυχίες που αγαπήθηκαν από όλους τους Έλληνες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αξέχαστες ερμηνείες της θα εξακολουθήσουν να μας θυμίζουν τη σημαντική παρουσία της στην ελληνική μουσική. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της. Θα τη θυμόμαστε για πάντα με αγάπη και νοσταλγία τη μούσα του «Νέου Κύματος».