Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 πραγματοποιήθηκε φέτος για 9η συνεχόμενη χρονιά! 1.200 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέπτυξαν ιδέες και προτάσεις για τις «έξυπνες» πόλεις με eco friendly συνείδηση και πάντα με επίκεντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο.

 

Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

Στον φετινό διαγωνισμό με θέμα «H πόλη που ονειρεύομαι – Εξυπνη Πόλη», έλαβαν μέρος 295 ομάδες μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Οι μαθητές προγραμμάτισαν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι δημογραφικές, οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και περιβαλλοντικές προκλήσεις των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει σημαντικά στη σύγκλιση της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες. Παράλληλα, καλλιεργούνται σημαντικά η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα των παιδιών μέσα από τα ρομποτικά έργα που δημιουργούν και παρουσιάζουν!

Περισσότερες πληροφορίες για τον φετινό διαγωνισμό μπορεί να βρει κανείς ακολουθώντας τον σύνδεσμο wrohellas.gr/panellinios-telikos-2023. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά από όλη την Ελλάδα, που έχουν έφεση στον προγραμματισμό και τα εμπνέει η ενασχόλησή τους με τις επιστήμες, να καλλιεργήσουν και να εξελίξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους προς όφελος τόσο δικό τους όσο και της κοινωνίας μας ευρύτερα.

Αλλωστε τα παιδιά στην Εκπαιδευτική Ρομποτική, εκτός από τη γνώση και κατανόηση σε καθένα από τα πεδία του STEM (η διεπιστημονική προσέγγιση στις Επιστήμες, στην Τεχνολογία, στη Μηχανική και τα Μαθηματικά), τελικά μαθαίνουν να κάνουν πράγματα που τα ρομπότ δεν θα κάνουν ποτέ.

Ειδικότερα, γίνονται πιο δημιουργικά για παράδειγμα, αναπτύσσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και εκπαιδεύονται στην επίλυση πρωτότυπων προβλημάτων, καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη.

Συνοψίζοντας, αξίζει να αναφέρω πως η χώρα μας έχει κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις και μετάλλια τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς διαγωνισμούς Ρομποτικής, αλλά και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα το αποτέλεσμα του πάθους και της επιμονής των μαθητών για μάθηση και διερεύνηση καινούργιων πεδίων. Αυτή η όρεξη και το πείσμα τους μας δίνουν την ελπίδα ότι οι ψηφιακές ικανότητες των νέων της χώρας μας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, θέτουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.

Η νέα γενιά μάς δείχνει το δρόμο για ακόμα μια φορά!